• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.05.2021

14:46

RECEPT ZA DUG ŽIVOT! Snižava holesterol, čuva ćelije i nervni sistem, a treba vam samo ČAŠA DNEVNO ovog NAPITKA

Ljubav

RECEPT ZA DUG ŽIVOT! Snižava holesterol, čuva ćelije i nervni sistem, a treba vam samo ČAŠA DNEVNO ovog NAPITKA

Podeli vest

Sok stabljike celera pun je hranjivih materija i spada među najzdravije tečenosti, zbog toga što je vrlo alkalan, vraća u ravnotežu PH vrednost organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često više kiseo nego bazan

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke bogat izvor vitamina B1, B2, B6 i C, kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Pored toga listovi i stabljike celera puni su biljnih hormona i vrlo su vredna eterična ulja, koja blagotvorno deluju na nervni sistem i umiruju.

Celer je voma bogati natrijumom koji je drugačiji od natrijuma iz kuhinjske soli koju obično koristimo. Naime, kuhinjska so sastavljena je od netopivih neorganskoh spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. To je ujedno i jedan od razloga zašto lekari savetuju da se hrana minimalno soli. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi, pa telo može bolje da ga u potpunosti iskoristi i na taj način održi hidriranost ćelija.

Foto: Shutterstock

 

Ovo su neka od najbitnijih svojstava celera za ljudski organizam

Bori se protiv kancerogenih ćelija

Celer je sadrži bar osam različitih antikancerogenih sastojaka. Naučna istraživanja sprovedena na jednom univerzitetu u SAD dokazala su da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka i usporavaju rast i razvoj kancerogenih ćelija. Sastojci koje sadrži celer moćno su sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala, a samim tim nezamenjiva preventiva razvoju kancera, najviše debelog creva i želuca i jetre.

Snižava holesterol

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, značajno pomaže usmanjenju LDL (lošeg) holesterola. Istraživačima Univerziteta u Čikagu dokazala su da celer smanjuje nivo lošeg holesterola za čak sedam puta, ukoliko konzumirate to dve stabljike na dan. Pokazao se i kao veoma efikasn kod pospešivanja izlučivanja žučne kiseline iz organizma, kojom se eliminiše loš holesterol

Laksativno i diuretičko dejstvo celera

Pored toga što predstavlja moćnu preventivu ovih veoma opasnih stanja kakvi su kancer i povećan holesterol. Celer je odlićan diuretik, pomaže izbacivanje viška nagomilane tečnosti iz organizma, a s obzirom da je veoma bogat biljnim vlaknima, pomaže kod bolje pokretljivosti i stimulacije creva, čime reguliše probavu, smanjuje nadutost i neprijatne gasove. Pored toga, celer je odličan detoksikator i može doprineti izbacivanju peska i kamena iz bešike i bubrega

Antiinflamatorna dejstva

Pored već nabrojaih, celer ima veoma moćna protivupalna svojstva, koja olakšavaju simptome upala kod reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, gihta, astme i bronhitisa, upale pluća i gornjih respiratornih puteva. Takođe, naučno je potvrđeno da luteolin iz celera sprečava aktivaciju puteva koji omogućavaju stvaranje upala u mozgu.

Snižava krvni pritisak i čuva krvne sudove

Istraživanja su potvrdila da sedmodnevno konzumiranje soka od celera može sniziti nivo krvnog pritiska i za više od 10 procenata. Aktivni hemijski spojevi iz celera pomažu da se mišići oko krvnih sudova opuste i rašire, što omogućava lakši protok krvi. Ovaj hemiski spoj takođe utiče na smanjenje nivoa hormona stresa, koji je dilimično odgovoran za skokove krvnog pritiska. Sve ovo doprinosi manjem naporu krvnih sudova i smanjenju oštećenja koje trpe usled povišenog krvnog pritiska.

Foto: Shutterstock

Najdelotvornija kombinacija namirnica za sok od celera

Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinovati celer sa drugim voćem i povrćem. Celer se odlično uklapa i nadopunjuje sa drugim voćnim i povrćem, što je idealna kombinacija. 

Potrebni sastojci za sok od celera:

- 2 šake spanaća 

- pola krastavca 

- 1/4 stabla celera 

- 1 grančica peršuna 

- 4 lista sveže mente 

- 3 šargarepe 

- 2 zelene jabuke, oguljene 

- 1/4 pomorandže 

- 1/4 limete (čisti, protiv kamenca u bubregu)

- 1/4 limuna (dobar za sve, čisti, umiruje, osvježava, štiti od virusa)

- đumbir, veličine palca

Sve sastojke stavite u blender i dobro ispasirajte. Sok popijte odmah pošto ga napravite


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimirafinancijskiinvestitor

pre 2 godine

Pozdrav svima vama, molim vas, ne ako vaša banka odbije dati zajam ovdje je sjajan ideal za vas, želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedočenju. Zajam sam dobio 1. siječnja 2021. preko gospođe Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65000 eura i bio sam sretan. Ako vam treba zajam za vaš najbolji interes, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki e-poštom: {vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com} (WhatsApp: +16014560144)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija