• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

07.06.2020

09:33

MAČ SA DVE OŠTRICE! Ako već morate, GRICKAJTE ZDRAVO! (Recepti)

Ljubav

MAČ SA DVE OŠTRICE! Ako već morate, GRICKAJTE ZDRAVO! (Recepti)

Podeli vest

Grickanje između obroka je mač sa dve oštrice: zdrave grickalice vratiće vam energiju i obezbediti nutrijente, ali peciva, pice, mlečne čokolade ili čips nisu dobri ni za liniju, a ni za zdravlje

Zbog zdravlja i zbog kilaže isplati se pametno odabrati grickalice, nešto što će nam pomoći da "premostimo" periode između obroka. Evo nekoliko predloga kako da grickate zdravo, kako da vam vreme dosade ili uživanja ispred TV-a ne presedne ako nabacite kilograme ili naštetite zdravlju kojekakvim kupovnim čipsevima, keksićima, mini-picama...

ŠTAPIĆI SA MASLINAMA NA VODI! Za sve one koji bi da uštede na novcu, spremite OBROK ZA SAMO 160 DINARA!

CURI MLEKO IZ DOJKE, A NISTE TRUDNE? Ova pojava je sve češća među ŽENAMA! Shvatite ovo OZBILJNO!

Voće

Jasno je da će se voće naći na vrhu liste zdravih grickalica svakog nutricioniste. Voće je bogato hranljivim vlaknima, kao i antioksidantima koji vas štite od bolesti, a pritom nemaju mnogo šećera. Većina voća, zapravo, ima manje od 100 kalorija - recimo, jabuka ima 86 kalorija, a pomorandža 71.

Jogurt

Grčki ili obični jogurt je niskokalorična namirnica bogata proteinima koju možete da jedete između obroka bez griže savesti. Osim toga, sadrži kalcijum, koji je jako važan za kosti. Kombinujte ga sa svežim ili koštunjavim voćem i neka uvek bude alternativa u trenucima kada poželite da jedete sladoled.

Foto: pexels.com

Parče sira

Još jedna mlečna namirnica - komadić sira može da bude dobra grickalica, jer sadrži samo oko 50 kalorija. Nutricionisti savetuju da birate onaj koji sadrži manje masti i koji ne sadrži mnogo soli.

Kuvano jaje

Kada vam se nešto gricka, skuvajte jaje - poješćete nešto zdravo, a unećete samo 57 kalorija, a uz malo sezonske salate imaćete i kompletan mini-obrok. Jaja ne samo što su bogata proteinima, koji će vas držati sitim, već i mnogim drugim nutrijentima, poput vitamina A i omega 3 masnih kiselina.

SLADOLED OD AVOKADA I LIMETE! Bez jaja, a egzotičnog ukusa, ovo morate da probate!

Povrće

Nutricionisti stalno savetuju da se jede više povrća, a jedan od načina da to sprovedete u delo jeste da ono postane i vaša grickalica ili užina. Možete, na primer, da jedete seckane štapiće od stabljika celera, šargarepe, paprike... sa humusom ili jednostavno napravite salatu.

Foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Koštunjavi plodovi, bademi, orasi, lešnici, indijski orah... spadaju u zdrave grickalice. Vrlo su kalorični, te vodite računa da ne pojedete više od jedne šake. U njima ćete naći vitamine C, A i B kompleksa, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum...

VODITELJKA KOJU JE IGRA SUDBINE ODVOJILA OD PSIHOLOGIJE - Tijana Stoisavljević u “Ženama bez tajni” (VIDEO)

Integralni hleb

Odsecite veoma tanko parče integralnog hleba, kombinujte ga sa niskokaloričnim namazom poput rikota sira i unećete manje od 100 kalorija. Na vrh dodajte krišku paradajza ili parče krastavca i imaćete sjajnu, zdravu užinu.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Ovseni kolačići sa jabukom

Sastojci: šolja (za čaj) ovsenih pahuljica, šolja rendane jabuke, 50 g putera, pola šolje urme, kašičica cimeta.
Priprema:
Pre čišćenja urmi potopite ih u vodu i ostavite minimum pola sata, a potom oljuštite i uklonite košticu. Sameljite ih u secku. Jabuke izrendajte, a puter otopite. Ovsene pahuljice, jabuke, urme, puter i cimet dobro umesite. Kašikom vadite loptice i stavljajte na papir za pečenje, pa ih nežno spljeskajte. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Foto: Shutterstock

Krompir štapići

Sastojci: 300 g krompira, jedna i po šolja ovsenih pahuljica, 50 g putera, 2 kašike lana, kašičica mlevene crvene paprika, so i biber po ukusu.
Priprema:
Krompir skuvajte u kori, očistitite ga, blago propasirajte, pa mu dodajte puter. Ovsene pahuljice i lan sameljite i dodajte u krompir, potom dodajte začine i sve dobro umesite. Testo stavite na papir za pečenje, razvijte ga na visinu od pola centimetara, isecite na štapiće i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.

(VIDEO) BORANIJA IZ RERNE! Odlična ideja za ručak

Foto: Shutterstock

Osvežavajući smuti

Sastojci: šaka listova bebi ili običnog spanaća, desetak jagoda, srednje velika zrela banana, isečena na komade i zamrznuta, četvrtina ananasa, svežeg ili zamrznutog, šolja jogurta, kašika čija semenki (opciono).
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender, i to ovim redosledom: spanać, banana, jagode, ananas, jogurt, čija semenke. Mutite dok ne dobijete finu teksturu.

Foto: Shutterstock

Domaći tortilja čips

Sastojci: 225 g kukuruznog brašna, 150 g brašna, kašičica seckanog peršuna, 1-2 kašičice mlevenog čilija ili slatke crvene paprike, kašičica soli, kašika maslinovog ulja, 2,5 dl tople vode.
Priprema:
Zamesite srednje meko testo, prebacite na radnu površinu, premesite i oblikujte u loptu. Presecite je na 12 jednakih delova, pa svaki od njih premesite uz dodavanje malo brašna. Dvanaest dobijenih loptica istanjite oklagijom na veličinu malog plitkog tanjira i izrežite unakrst na osam delova. Položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni desetak minuta. Pečeni tortilja čips ostavite da se ohladi, pa poslužite uz domaću salsu (seckani paradajz, čili papričica, crveni i beli luk, korijander, so).

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija