• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

28.06.2020

15:09 >> 15:10

HIT NAČIN MRŠAVLJENJA! Da li ste probali medicinsku (VMA) dijetu?

Ljubav

HIT NAČIN MRŠAVLJENJA! Da li ste probali medicinsku (VMA) dijetu?

Podeli vest

U pitanju je dvonedeljni plan izuzetno niskokalorične ishrane osmišljen još sedamdesetih godina prošlog veka. Kako je dijeta veoma restriktivna, pre nego što se odlučite da je isprobate, obavezno se posavetujte sa lekarom

Medicinska, bolnička ili, kako se kod nas zove, VMA dijeta, koja uz restriktivan jelovnik obećava gubitak od sedam do 15 kilograma za 15 dana, ponovo je postala aktuelna na internet-portalima. Ova dijeta, naravno, nema nikakve veza sa pomenutom vojnomedicinskom ustanovom, ali oni koji su je isprobali svedoče da zaista deluje. U pitanju je dvonedeljni plan izuzetno niskokalorične ishrane osmišljen još sedamdesetih godina prošlog veka od strane porodičnog lekara, kardiologa i osnivača Medicinskog centra "Skarsdejl" Hermana Tarnouera. Kako je dijeta veoma restriktivna, pre nego što se odlučite da je isprobate, obavezno se posavetujte sa lekarom.

OSVEŽAVAJUĆA ČORBA od ZELENE SALATE, GOTOVA za 25 minuta! Da, dobro ste čuli!

SAVRŠEN KOLAČ NA BRZAKA: Francuski tart sa voćem, OSVEŽAVA i SLADI!

Kako je sve počelo?

Herman Tarnouer je tvrdio da su konvencionalne dijete prespore i komplikovane za većinu ljudi, te je za svoje pacijente stvorio dvonedeljni strogi niskokalorični režim ishrane. Ispostavilo se da su pacijenti podelili savete s drugim ljudima i ubrzo je dijeta postala međunarodni hit. Tarnouer je zatim napisao knjigu, prvi put objavljenu 1978. godine, koja je i danas među najprodavanijim knjigama o ishrani. Iako se već decenijama praktikuje, ova dijeta nije doživela nikakve promene od prvobitnog programa.

Pravila: šta se sme, a šta se ne sme

Medicinska dijeta je dijeta cikličnog tipa. To konkretno znači da se sastoji iz tri kruga koja traju po pet dana. Nakon ta tri kruga, obavezna je pauza od dve nedelje.

Foto: Shutterstock

Svaki dan se uzimaju tri obroka - doručak, ručak i večera, a idealno bi bilo da pauza između njih bude 4-5 sati (doručak po ustajanju, ručak nakon 4-5 sati, večera nakon 4-5 sati). Zabranjen je unos šećera, alkohola, ali i veštačkih zaslađivača, dok se so unosi u minimalnim količinama.

STRAHUJETE DA NISTE ISKLJUČILI ŠPORET, ZAKLJUČALI KUĆU? Primenite ovaj genijalan trik!

Potrebno je piti 2 litra vode, a možete piti i limunadu i zeleni čaj. Vrlo je važno da obroke uzimate po redosledu i da ih ne preskačete. Večera se preporučuje do 20 časova.

Zamene namirnica nisu dopuštene, a kombinacija proteina, masti i ugljenih hidrata je usmerena na podsticanje sagorevanja masti. Ova dijeta je veoma slična Atkinsovoj, ali medicinski režim ishrane ipak dozvoljava uzimanje hleba (dvopeka) i voća, tačnije pomorandži.

PRIMER JELOVNIKA ZA 5 DANA:

Foto: Shutterstock

* Doručak je svakog od pet dana isti:
- pomorandža
- komad dvopeka (ili 4 krekera)
- šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača)

VODITE DNEVNIK, to je LEKOVITO iz njamanje 3 razloga!

1. PRVI dan
Ručak: kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (kiselog mleka ili jogurta), dvopek, pomorandža.
Večera: 1-2 dvopeka, 2 kuvana jajeta, paradajz, krastavac.

Foto: Shutterstock

2. DRUGI dan
Ručak: kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, 2 dvopeka, pomorandža.
Večera: dvopek, 125 g mlevenog junećeg mesa, paradajz, pomorandža.

Foto: Shutterstock

3. TREĆI dan
Ručak: kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), svež krastavac, pomorandža.
Večera: dvopek, 125 g mlevenog junećeg mesa, šoljica kafe ili čaja bez šećera, pomorandža.

GRICKALICE POGUBNE PO ZDRAVLJE! Iz ishrane odmah izbacite slatkiše i slaniše, evo šta je PRAVA ZAMENA ZA OVO!

4. ČETVRTI dan
Ručak: komad dvopeka, 125 g mladog kravljeg sira, paradajz.
Večera: 2 dvopeka (ili 8 krekera), 125 g mlevenog junećeg mesa, 2 sveža paradajza.

Foto: Shutterstock

5. PETI dan
Ručak: 200 g kuvanog junećeg mesa, komad dvopeka, svež paradajz.
Večera: tvrdo kuvano jaje, 500 g barenog povrća.

Napomena: Juneće meso možete spremati kao pljeskavicu na teflonu sa mrvicom ulja ili ga dinstati na isti način uz dodatak prstohvata soli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija