• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno.com

01.07.2020

13:51

NAJBOLJA VRSTA PAPRIKE! 500 odsto vitamina C, savršen krvni pritisak, imunitet na maksimumu!

Ljubav

NAJBOLJA VRSTA PAPRIKE! 500 odsto vitamina C, savršen krvni pritisak, imunitet na maksimumu!

Podeli vest

Žuta paprika je jedno od najlepšeg povrća u svetu hrane. Njen jarko žuti pigment može odmah da promeni jelo običnog izgleda u pravi gurmanski proizvod

Žuta paprika pripada porodici paprika ili kapsicuma i jedna je od mnogih boja ovog povrća. Osim što hrani dodaju boju, ove paprike su prepune mnogih vitamina i minerala koji igraju presudnu ulogu u pravilnom funkcionisanju tela. Pune su antioksidanasa, koji mogu da pojačaju imuni sistem i spreče naše telo da postane plen infekcijama, pa čak i kancerima.

Žuta paprika dobija svoj sjajan pigment iz pH zemlje i u osnovi je zrela zelena paprika. Žute paprike su vrlo blagog i slatkog ukusa. Prilično su sočne i mogu se vrlo lako skuvati. Ovo sjajno povrće dodaje se u mnoga jela kako bi jelo izgledalo lepo, a i bilo hranljivo.

Foto: Pixabay

Žuta paprika ima veći niz hranljivih sastojaka od bilo koje druge vrste paprika. Sadrži visoku vrednost vitamina C za jačanje imunog sistema i čini telo otpornim na bolesti.

Pored velike količine vitamina u žutoj paprici je obilje važnih minerala kao što su folati, magnezijum, bakar i drugi. To je čini jednim od najzdravijih povrća.

Predstavljamo vam 11 zdravstvenih koristi žute paprike:

1. Uklanja slobodne radikale

Antioksidansi u žutoj paprici su jedno od najkorisnijih sredstava u borbi protiv slobodnih radikala u telu koji obično dovode do oštećenja ćelija i izazivaju brojne probleme na koži i telu. U stvari, to su slobodni radikali koji dugoročno uzrokuju rak. Uključujući žutu papriku u ishrani, izbacićete slobodne radikale i održati telo zaštićenim.

2. Detoksikuje telo

Toksini, prljavština i sve opasne tečnosti u organizmu mogu se ukloniti konzumiranjem žutih paprika. To je moguće zbog visokog nivoa antioksidanasa i dijetalnih vlakana u ovom prehrambenom proizvodu. To je prirodno sredstvo za čišćenje tela i na taj način reguliše telesne funkcije za bolje zdravlje.

3. Reguliše varenje

Sadržaj vlakana u žutoj paprici je pravi način da se reguliše ne samo probavni sistem već i rad creva. Vitamini i minerali samo nadopunjuju dobro zdravlje organizma i varenje. Najbolje što ovde možete učiniti je da uzmete porciju žute paprike i vidite koliko ste sposobni da svarite i apsorbujete hranu.

4. Snižava holesterol

Takođe, antioksidansi u žutoj paprici dobro deluju na snižavanje ukupnog i lošeg holesterola u organizmu. Ovo pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i održava ga zdravim i sigurnim. Žuta paprika ima veoma malo masnoća i kalorija, a veoma je bogata hranljivim sastojcima koji će pomoći u postizanju ovog cilja.

Foto: Pixabay

5. Kontroliše težinu

Niske kalorije i masnoća u žutim paprikama i dijetalna vlakna koja vam pomažu da budete siti duži vremenski period osiguravaju da u telu nema dodatnih kalorija. Ovo ne samo da pomaže ljudima da održe težinu, već pomaže gojaznima da gube kilograme postepeno, ali na zdrav i efikasan način.

6. Obezbeđuje kalijum

Postoji zahtev tela za određenim nivoom kalijuma koji treba da se ispunjava svakog dana za pravilno funkcionisanje tela. Žute paprike imaju dobre količine kalijuma koje mogu da ispune vaš cilj bez ikakvih velikih promena u ishrani.

7. Održava krvni pritisak

S dobrim nivoima kalijuma i niskim nivoom natrijuma možete biti sigurni da su krvni sudovi opušteni i samim tim protok krvi u pravom i idealnom obimu. To pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, kao i održavanju pravilne ravnoteže u ovom aspektu.

Foto: Shutterstock

8. Protiv starenja

Antioksidansi u žutim paprikama pomažu u održavanju kože čistom i blistavom. Ublažava bore kao i sve druge znakove starenja. Redovno jedenje žutih paprika može da zaštiti vašu kožu od oštećenja od sunca i spreči oštećenje ćelija. Verovatno ćete imati vidljivo mlađu, svežiju kožu ako uključite ove paprike u svoju ishranu.

9. Poboljšava zdravlje kose

Za zdravlje kose antioksidansi su definitivno uslov. Svakoga dana morate uzimati žute paprike kako biste aktivirali folikule dlake i održali zdravu kožu. Ovo će izlečiti sve probleme sa kosom i poboljšati rast kose.

10. Jača imunitet

Žute paprike nude više od 500 odsto dnevnog unosa vitamina C samo u jednoj porciji. Ovaj vitamin se bori protiv mikroba koji izazivaju infekciju i štiti organizam od uobičajenih infekcija poput prehlade, kašlja, grlobolje i slično. Važno je redovno konzumirati ovo neverovatno povrće da biste osnažili svoj imuni sistem i smanjili zavisnost od antibiotika.

11. Ublažava depresiju

Jedna od manje poznatih prednosti žute paprike su njena antidepresivna svojstva. Poznato je da prisustvo jedinjenja pod nazivom luteolin smanjuje znakove stresa, depresije, ljutnje i drugih ekstremnih emocija. Takođe, poznato je da još jedno jedinjenje koje se naziva kvercetin reguliše raspoloženje i smiruje vaš um.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija