• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

12.07.2020

11:26

KUĆNA APOTEKA PROTIV ATLETSKOG STOPALA - Gljivice prvo napadaju prste!

Ljubav

KUĆNA APOTEKA PROTIV ATLETSKOG STOPALA - Gljivice prvo napadaju prste!

Podeli vest

Gljivica tinea pedis uništava nokte, kožu i kosu, izaziva crvenilo, pucanje, pečenje. Evo kako da izlečite stopala prirodnim putem, uljem nevena ili lavande, jogurtom, sodom bikarbonom...

Atletsko stopalo, iritirajuća gljivična infekcija, nije rezervisana samo za sportiste, već može da je dobije svako ko hoda bosonog po vlažnim podovima svlačionica, kupatila ili na bazenu. Lekari kažu da 10 do 20 odsto populacije ima problema sa ovim oboljenjem, a jednom kada zavlada, morate biti nepopustljivi s njom - što više lečite svoja stopala i sušite prste, to bolje.

DA LI STE ČULI ZA BIGOREKSIJU? Svaki DESETI muškarac pati od ovog POREMEĆAJA!

NORMALNO SE PONAŠAJU, A ZAPRAVO SU BOLESNI I TREBA IM POMOĆ! Osobe sa ovim poremećajem svakodnevno prolaze kroz BIZARNA ISKUŠENJA!

Šta nije u redu?

Atletsko stopalo izaziva gljivica zvana tinea pedis. Ovaj skriveni uljez koji napada nokte, kožu i kosu izaziva crvenilo, pucanje, pečenje, ljuštenje i svrab kože. Kada ova gljivica prodre u oblast između nožnih prstiju, klasični simptomi su svrab i ljuštenje kože. Ona se može pojaviti i na tabanu i ivicama stopala i čak se može proširiti na nokte na nožnim prstima, dok teški slučajevi mogu da budu praćeni plikovima iz kojih curi tečni sadržaj.

Foto: Shutterstock

Šta sa noktima?

Ako su vam nokti na nogama debeli, žuti, lomljivi i krune se, verovatno imate gljivičnu infekciju noktiju koja može da dovede do atletskog stopala. Koristite stoga neki antigljivični lek ili posetite svog lekara ili pedikira i smanjite šanse da se infekcija proširi.

Topli mokri podovi su uobičajena podloga za rast tinee, ali ona voli sva topla vlažna mesta - stopala, često stisnuta u znojavim cipelama i čarapama, idealna su podloga za množenje gljivica.

Brzo i intenzivno lečenje

Kada je reč o brzom i intenzivnom lečenju infekcije u apoteci, potražite kreme i masti koje sadrže mikonazol i klotrimazol. Umasirajte malu količinu u obolelo mesto dva do tri puta na dan i nemojte praviti grešku i prekidati terapiju čim simptomi popuste. Koristite je najmanje dve nedelje nakon što se infekcija povuče kako biste trajno iskorenili gljivicu.

Foto: Shutterstock

Neki lekovi se mogu naći i u kuhinjskim ormarićima. Obična soda bikarbona može da ublaži svrab i peckanje između prstiju - dodajte dovoljno vode jednoj supenoj kašiki da se napravi pasta, utrljajte je, zatim isperite i temeljno osušite stopala. Završite naprašivanjem kukuruznim brašnom.

DA LI STE SPREMNI ZA OZBILJNU VEZU? Ogovorite na pitanja i otkrijete koliko ste emotivno inteligentni i kakav ste partner!

Za pripremu umirujuće kupke dodajte dve kafene kašike morske soli na 500 ml tople vode. Potopite stopala 5-10 minuta i ponavljate ovo potapanje u čestim vremenskim intervalima.
Zeleni i crni čaj, recimo, sadrže tainsku kiselinu, prirodni astrigent koji izvrsno deluje na isušivanje znojavih stopala. Potopite pet kesica čaja u malo ključale vode i držite pet minuta. Ostavite tečnost da se hladi dok ne postane mlaka, a zatim 30 minuta držite stopala potopljena u ovoj kupki od čaja.

Foto: Shutterstock

Hranom protiv gljivica

Običan jogurt sadrži žive acidofilus bakterije koje su trenutni lek za atletsko stopalo. Ovi prijateljski mikroorganizmi drže gljivice pod kontrolom - jednostavno utapkajte jogurt na inficirana mesta, pustite da se osuši i isperite ga. Osim toga, možete da dodate i nekoliko kapi ulja slačice ili pospete malo slačice u prahu u kupku za stopala. Slačica pomaže da se gljivice ubiju, a stopala držite potopljena oko pola sata.

 

Od nekih predloga za površinsko lečenje, jednih više, a drugih manje čudnih, isprobajte denaturisani alkohol, jabukovo sirće, beli luk u prahu, lak za kosu i neobrađen med. Stavljate bilo šta od ovih preparata, tri ili četiri puta na dan.

Pomoć biljaka

Ulje australijskog čajevca je moćan antiseptik, ono menja sredinu kože, otežavajući gljivici tinei da obavlja svoj prljavi posao. Za umirujući lekoviti tretman pomešajte ovo ulje sa istom količinom maslinovog ulja i namažite obolela mesta dva puta na dan. Maslinovo ulje pomaže da se smekša koža otvrdla od atletskog stopala, tako da se ulje čajevca bolje apsorbuje. Umesto toga, čajevac možete da pomešate sa gelom aloe vere u razmeri 3:1, a ovom tretmanu dajte 6-8 nedelja da počne da deluje.

Foto: Shutterstock

Poslužite se i lavandom, lekovitom biljkom božanstvenog mirisa koja ima i antigljivična svojstva. Napravite ulje za masiranje dodavanjem tri kapi eteričnog ulja ove biljke jednoj kafenoj kašičice bilo kojeg baznog ulja (bademovo, maslinovo...). Mažite inficiranu kožu svakog dana.
Neven se, takođe, vekovima ceni kao površinsko sredstvo za lečenje rana i kožnih oboljenja. Namažite mast od nevena na obolela mesta, naročito između prstiju.

PROBALI STE LAVANDU, ali ne pomaže? Ovo je SMRT za KRVOPIJE!

Moć prevencije

- Posle kupanja ili tuširanja temeljno osušite stopala, možete koristiti i fen
- Nosite pamučne čarape i menjajte ih 2-3 puta u toku dana
- Čarape perite u veoma toploj vodi, najmanje na 60 stepeni
- Nosite obuću od platna ili kože, izbegavajte gumu i plastiku
- Nemojte nositi iste cipele dva dana zaredom, ako je potrebno menjajte ih dva puta na dan
- Čistite unutrašnjost cipela antigljivičnim puderom ili sprejom
- Nosite papuče gde druge osobe idu bosonoge (teretane, svlačionice, bazeni...)

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija