• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

19.07.2020

17:49

KAD LJUBAV POSTANE MALIGNA! Evo kako da se izborite sa POSESIVNOŠĆU u vezi!

Ljubav

KAD LJUBAV POSTANE MALIGNA! Evo kako da se izborite sa POSESIVNOŠĆU u vezi!

Podeli vest

Dok ljubomora postoji kada je osoba zabrinuta da može da bude ostavljena ili prevarena zbog postojanja neke treće osobe koja je zaista u kontaktu sa njenim partnerom, posesivna osoba želi da vas poseduje...

Mnogi ne prave razliku između ljubomore i posesivnosti. Iako naizgled slična, reč je o sasvim različitim osećanjima. Dok ljubomora postoji kada je osoba zabrinuta da može da bude ostavljena ili prevarena zbog postojanja neke treće osobe koja je zaista u kontaktu sa njenim partnerom, posesivna osoba želi da vas poseduje, kaže psihoterapeut dr Vladimir Mišić iz savetovališta "Vaš psiholog". Prema njegovim rečima, postoje dve vrste posesivnosti - jedna je "benigna" i može da se prevaziđe, a druga je "maligna", zloćudna i ne može se ništa učiniti povodom nje.

Lekari savetuju: SUNČAJTE SE POLA SATA U PODNE! Evo zašto ni preterana ZAŠTITA NIJE DOBRA!

LETI najviše jedemo OVO POVRĆE, a da li ste znali da može da SPREČI KANCER?

Gladni pažnje

- "Benigna" posesivnost se javlja kod osoba koje su nesigurne u sebe. To su osobe koje su gladne ljubavi i pažnje. S jedne strane jako žele da dobiju ljubav i pažnju, a s druge, pošto je nisu dobijali u dovoljnoj meri u svojoj porodici, plaše se da je neće dobiti, da ne zaslužuju ljubav, da će biti odbačeni, ostavljeni, iznevereni, povređeni ili prevareni. Razlozi za nastajanje ove vrste posesivnosti su nedovoljno ljubavi od strane roditelja, zanemarivanje, preterana kritika od strane roditelja, vršnjaka, prethodna negativna iskustva u vezi (ostavljanje, prevara, vređanje ili uslovljavanje od strane bivših). Sve ovo udruženo sa nedovoljno ljubavnog iskustva dovodi do ove vrste posesivnosti - smatra dr Vladimir Mišić.

Foto: Shutterstock

Pod nedostatkom ljubavnog iskustva naročito se podrazumeva onaj deo koji se tiče vezivanja i "odvezivanja" od partnera, dodaje naš sagovornik.

- Neke osobe su imale puno veza i vezica, i kvantitativno gledano, one imaju iskustva. Ali većina tih iskustava mogu da budu površna. Pod iskustvom se ne podrazumeva samo broj veza nego stepen dubine (intenziteta) vezivanja, ostvarene bliskosti i emocionalnog iskustva - pojašnjava psihoterapeut.

Zrela ljubav

Da bi osoba sazrela u ljubavnom smislu, ona mora da iskusi sve lepote vezivanja za nekog, ali i sav bol "odvezivanja"...

VAŠ DRUGAR VAS NEĆE IZDATI! Ovo je HRANA ZA PE*IS - Jedite ovo i NE BRINITE ZA SNAŽNU EREKCIJU!

- Osobe koje nisu prebolele "odvezivanje" posle duge i intenzivne ljubavne veze obično se preterano boje ostavljanja. Tek kada osoba prođe kroz iskustvo bola koji nastaje kao posledica odvajanja, osoba je zrela, slobodna i ima bolji kapacitet da uđe u novu vezu bez straha od odbacivanja i gubitka. Ono čega se ljudi plaše nije prevara i gubitak sam po sebi, već sopstveni bol koji osećaju povodom gubitka ili prevare. Osobe koje nisu imale iskustvo "odvezivanja" zamišljaju taj bol kao preplavljujući i onda zbog toga ostaju grčevito u vezama koje im suštinski ne odgovaraju ili stalno strahuju od ostavljanja - naglašava naš sagovornik.

Nekada se dešava da osoba strahuje da će je partner ostaviti, proverava ga, ispituje, sumnja u njegovu iskrenost, navodi dr Mišić.

Foto: Shutterstock

- Na kraju se, međutim, ispostavi da ona je ta koja nije dovoljno zagrejana i da zapravo ona želi da ode iz te veze, napusti njega, ali se ujedno toga i plaši, jer se plaši bola i toga da bude sama ili ima osećaj krivice. Ko ne nauči da bude sam, nije spreman za zrelu ljubav i kvalitetnu vezu i nema ničeg lošeg u tome da se bude sam neko vreme - sugeriše psihoterapeut.

Manipulacija i kontrola

"Maligna", zloćudna posesivnost, s druge strane, nije izraz nesigurnosti i gladi za ljubavlju, već najčešće izraz psihopatsko-narcističkih crta ličnosti, objašnjava dr Mišić.

BIO JE MISTER SRBIJE! Sarađivao sa Sekom i Karleušom, dosadilo mu da POZIRA pa postao PO*NO GLUMAC! Holivud ludi za njim!

- Ove osobe, pre svega, teže kontroli i posedovanju partnera u pravom smislu te reči. One žele da znaju gde se njihov partner kreće, šta radi kada nisu zajedno i slično. Osoba analizira i kritikuje njene (ili njegove) prijatelje, rodbinu... Takva osoba pokušava da ostvari potpunu kontrolu i uticaj nad partnerom tako što će redukovati njen krug prijatelja i članova porodice, naročito onih kojima se on ne dopada i koji uviđaju da se radi o manipulaciji i kontroli, a ne ljubavi. Ove osobe manipulišu, lažu, igraju igru vruće-hladno, ograničavaju slobodu partnera, a sve to pod izgovorom ljubavi, sve kao za njihovo dobro - naglašava psihoterapeut i dodaje da se ova vrsta posesivnosti ne može prevazići, jer potiče iz devijantne strukture ličnosti.

Foto: Shutterstock

- Osoba se ne može promeniti kao ličnost. Ovde je reč o patološkoj simbiozi u koju mogu da upadnu osobe koje su takođe sklone patološkoj simbiozi (kao na primer, narcistička i zavisna osoba), ali i osobe koje nisu patološke ličnosti, a imaju sklonost da preterano veruju drugima, empatične su i imaju sklonost ka osećanju krivice - navodi dr Mišić.

Zašto je razlika važna?

Iako je posesivnost generalno nešto loše u vezi, nešto što guši vezu, osoba koja ima posesivnog partnera može da se nađe u dilemi da li da ga ostavi ili ne.

NIKADA SE NE MENJAJTE ZBOG MUŠKARCA! Ako je ljubav prava, neće od vas ni tražiti da se promenite!

- Problem se javlja kada joj s jedne strane osoba odgovara jer ima puno kvaliteta, ali je s druge strane posesivna i to guši vezu. Tada treba imati u vidu o kojoj vrsti posesivnosti se radi. Da li je osoba samo nesigurna i ljubavno nezrela ili se radi o osobi koja ima neki poremećaj ličnosti - pojašnjava dr Vladimir Mišić i poručuje:

- Ako ste posesivni i želite da se rešite te vrste samoterora, potražite pomoć stručnog lica. Naučićete kako da se oslobodite posesivnosti, straha od odbacivanja i ego anksioznosti, što će vam omogućiti da imate više samopouzdanja i gradite veze na zdravijim osnovama. To je jedini način da budete srećni u ljubavi.

Mogući scenario

Tipičan primer normalne osobe koja može da upadne u zamku "maligne" posesivnosti je dobra, empatična devojka koja je imala narcističkog oca koji je nije voleo, koji ju je stalno kritikovao i omalovažavao. Gladna ljubavi, nailazi na momka koji joj posvećuje mnogo pažnje (na početku), čak preteruje, donosi joj ruže i hranu na posao, šarmira celu njenu okolinu, spreman je da se žrtvuje, doleti avionom u drugu državu da je poseti...
- Ona, naravno, pada na te gestove, oseća se kao princeza i sve joj jako prija. Kasnije, kada je momak skroz osvojio, počinje sa drugom pričom. Govori joj sa kim da se druži, a sa kim ne, koje su njene drugarice i drugovi zli i pokvareni, koji članovi porodice manipulišu sa njom i slično. Traži da se uvek slaže sa njim, da misli isto što i on, da mu se ne konfrontira. Devojka je sada u konfuziji, prvo ruže i kraljevski tretman, a sada kontrola, agresija i ograničavanje slobode. Posle nekog vremena ona odlučuje da ga napusti, ali onda nastaje drama, gde on preti da će da se ubije ili njoj preti nasiljem, dolazi kod nje kući, zove njene roditelje, drugarice... Jedini način da se odvoji od njega je da se totalno izoluje od njega, izbriše njegov broj telefona, zabrani drugaricama i rodbini da stupaju sa njim u kontakt i, ako je potrebno, prijavi ga policiji ako pokuša da je uznemirava - savetuje psihoterapeut.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija