• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs

23.07.2020

14:12

TO NAM TREBA! Namirnice uz koje ćemo lakše zaspati

Ljubav

TO NAM TREBA! Namirnice uz koje ćemo lakše zaspati

Podeli vest

Ne spavate dovoljno? Verovatno ne jedete odgovarajuću hranu. Baš kao što vas kofein održava budnim, tako i određena hrana sadrži hemikalije koje vas mogu odvesti pravo do kreveta. Zato zaboravite na neprespavane noći uz sledeće namirnice

Banana: Sadrži dosta serotonina (neurotransmitera koji podstiču pospanost) i magnezijuma (koji opušta vaše mišiće). Ona takođe u sastavu ima melatonin koji se koristi u lečenju insomnije i poremećaja sna. Takođe i reguliše redovan san sa ciljem da se vaše telo odmori i da se uspostavi pravilan ritam.

Foto: Shutterstock

Ovsena kaša: Nekoliko sati pre nego što odete u krevet, šolja ovsene kaše je idealan izbor koji će vam omogućiti da imate dubok san. Ne samo što ovas sadrži veliku količinu melatonina i triptofana, ova namirnica bogata ugljenim hidratima oslobađa seratonin i ne vari se brzo, tako da nećete osetiti glad usred noći.

Riba: Može se reći da je ćureće meso jedna od najpoznatijih mesnih namirnica koja izaziva san, ali triptofani (amino kiseline koje podstiču san) najviše su zastupljene u ribi. Ribe, kao što su losos, bakalar, pastrmka i haringa su pune supstanci koje potpomažu dobar san.

Foto: Shutterstock

Toplo mleko: U svom sastavu ima triptofan koji dovodi do povećanja temperature i usporavanja organizma. Toplo mleko uostalom, može uticati i na psihološkom nivou.

Leblebije: Bogate B6 vitaminima, pomažu našem telu da pretvaraju amino kiseline kao što su triptofan, što pomaže tome da telo proizvodi melatonin i serotonin. Ova namirnica takođe predstavlja odličnu kombinaciju proteina i ugljenih hidrata koji dovode do brzog zasićenja i ne podstiču ustajanje usred noći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jana

pre 1 godinu

Toplo mleko pred spavanje je super recepat poznat jos iz detinjstva. A ukoliko dodati u njega kasiku meda i takvim medenim mlekom zaliti kapsulu Kurkume dobices i dobar san i obezbedis sebi zastitu od virusa i bakterija kao sto E.coli, smanices bolove u zglobovima i videces kako ces se osecati ujutru!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija