• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lovesensa.rs

28.07.2020

13:43

SAČUVAJTE ZDRAVLJE UZ OVA 4 SAVETA! Ishrana je jedan od najboljih načina da OJAČATE IMUNITET, ali je pored nje neophodno i OVO!

Ljubav

SAČUVAJTE ZDRAVLJE UZ OVA 4 SAVETA! Ishrana je jedan od najboljih načina da OJAČATE IMUNITET, ali je pored nje neophodno i OVO!

Podeli vest

Leto može da bude sjajan period za detoksikaciju, povremeni post ili usvajanje zdravih navika.

Suočavanje sa koronavirusom donosi nam dve važne lekcije i zadatka - da učimo i negujemo odgovornost prema sebi i drugima i da usvojimo zdrave navike za jačanje imuniteta.

Leto može da bude sjajan period za detoksikaciju, povremeni post ili usvajanje zdravih navika. Tokom letnjih meseci imamo veliki izbor voća i povrća, od lubenice i trešanja, do tikvica, paradajza i krastavca.

Ishrana je jedan od najboljih načina da ojačate imunitet i sačuvate dobro zdravlje, ali su neophodni i kvalitetan san i fizička aktivnost.

Foto: pexels.com

1. Ishrana

Konzumirajte hranu bogatu vitaminom C, kao što su limun i pomorandža. Osim što su zdravi, hranljivi i puni vitamina, citrusi pomažu da se rashladite tokom vrućina. Nema boljeg osvežavajužeg napitka od sveže isceđene limunade.

Lubenica i krastavac su pravi dragulji leta. Imaju sjajan ukus i sadrže puno vode, čiste telo od toksina, podstiču probavu i jačaju imunitet i metabolizam. Njihova dodatna snaga je to što ne sadrže puno kalorija, pa su idealni i tokom procesa mršavljenja.

Vitamin A je sjajan pokretač imuniteta, a u sjajnim količinama sadrži ga jedna od omiljenih letnjih poslastica - mango.

Foto: pexels.com

Kefir ili hladna vurda (mlečni namaz) mogu biti osvežavajuć i zdrav obrok tokom leta, u kombinaciji sa sezonskom salatom i integralnim hlebom sa semenkema. Ovi mlečni proizvodi jačaju imunitet zbog prisustva probiotika i vitamina D.

Menta ili nana je sjajan izbor u ishrani tokom letnjih meseci. Osim što osvežava mirisom i ukusom, nana ima protivupalna i antioksidativna svojstva i pomaže imunitetu da se odbrani od slobodnih radikala. Popijte dnevno hladan čaj od nane, ubacite je u smutije, čorbe i slatkiše i uživajte u njenom ukusu i blagotvornom dejstvu.

EVO ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO SE ODREKNEMO JUTARNJE KAFE! Posledice traju i do DEVET DANA

Potrudite se da svaki vaš obrok izgleda kao primer izbalansirane ishrane. Konzumirajte namirnice koje su bogate cinkom, vitaminima A, C i E. Takođe, uvek budite hidrirani i unosite dovoljno tečnosti.

Najmanje dva litra vode unosite dnevno, a jedan litar možete obogatiti i sokom od ceđenog limuna.

2. Vežbanje

Fizička aktivnost podstiče zdravu cirkulaciju krvi, poboljšava imuni sistem, pomaže da se oslobodite toksina i bakterija, reguliše hormone i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Leti je često otežano vežbati, a zbog trenutne situacije, u teretanama možete biti izloženi virusnoj infekciji. Šetajte, brzo hodajte tokom letnjih večeri, plivajte u rekama i jezerima i igrajte se u parku sa decom i kućnim ljubimcem. Možete da vežbate i kod kuće, samo je bitno da svakog dana budete fizički aktivni.

Foto: Shutterstock

3. Kvalitetan san

Spavanje je ključno za dobar imunitet, zato vam je neophodno 7 do 8 sati sna svake noći. Vrućine mogu da otežavaju spavanje, ali otvorite prozore, pustite opuštajuću muziku, koristite lagane pokrivače i potrudite sa de spavaća soba bude uvek ispunjena svežim vazduhom.

4. Vitamin D

Svakog dana provedite 15 minuta na jutarnjem suncu. Umereno izlaganje Suncu je lekovito jer sunčevi zraci sadrže vitamin D koji je neophodan za zdravlje kostiju, mišića i odbrane tela od oboljenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija