• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kucnilekar.com

31.07.2020

08:39

ČETIRI NAJJAČA SVOJSTVA MLADOG LUKA! Evo zbog čega treba da ga jedete što ČEŠĆE!

Ljubav

ČETIRI NAJJAČA SVOJSTVA MLADOG LUKA! Evo zbog čega treba da ga jedete što ČEŠĆE!

Podeli vest

Mladi luk sadrži širok spektar jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje – vitamine, minerale i fitohemikalije

Možete ga jesti svežeg ili kao dodatak jelima, a saznajte i zbog čega je on jedna od najzdravijih namirnica.

Zdravlje kostiju

Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22% od preporučene dnevne doze vitamina K i 2.1% preporučene dnevne doze vitamina C.

NAJJAČI ANTIOKSIDANS U PRIRODI! Ovaj mineral vas štiti od kancera, čuva srce i jača vaš imunitet! Evo gde ga NAJVIŠE IMA!

Kod muškaraca, to iznosi 16% od preporučene doze vitamina K i skoro 2% vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

Zdravlje očiju


Telu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji omogućava receptorima mrežnjače da upijaju svetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu razviti noćno slepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače.

Foto: Shutterstock

Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3.4% dnevnih potreba kod žena i 2.6% kod muškaraca.

Zdravlje srca

Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. To znači da pomenuti vitamini mogu sprečiti oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih delovanjem slobodnih radikala.

Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, pre svog voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih obolenja. Vitamin C, takođe, može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih obolenja.

Imunitet

Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, a one mogu poboljšati imunitet.

Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu, takođe, pomoći u sprečavanju raka eliminisanjem ksantin oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija