• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Gajić

03.08.2020

07:28

DANAS JE SVETSKI DAN LUBENICE! Ona je SOČNI ČUVAR ZDRAVLJA za bubrege, imunitet, ali i SE*SUALNO ZDRAVLJE MUŠKARACA!

Ljubav

DANAS JE SVETSKI DAN LUBENICE! Ona je SOČNI ČUVAR ZDRAVLJA za bubrege, imunitet, ali i SE*SUALNO ZDRAVLJE MUŠKARACA!

Podeli vest

Slasna kraljica leta

Iako je 90 odsto lubenice voda, ona sadrži i vitamine A i C, kalijum i magnezijum, koji su od velike važnosti za imunitet, kožu, ali i se*sualno zdravlje muškaraca.

Danas nikako ne bi trebalo da odbijete krišku lubenice jer je danas njen dan! Neformalni Svetski dan lubenice počeo je da se praznuje pre nekoliko decenija u Americi početkom avgusta, a putem društvenih mreža 3. avgust je postao opšte prihvaćen kao praznik ove slatke kraljice leta.

ŠOKANTAN PRIZOR! JAHTA OBRNUTA NAOPAČKE PLOVI MOREM - Ako mislite da vas oči varaju, protrljajte ih! (FOTO)

Foto: Pixabay

DOBRO POGLEDAJTE CRTEŽ! Da li možete da pronađete ZMIJU u svom ovom zelenilu?

Nutricionisti tvrde da nema ni voća ni povrća koje bolje gasi žeđ u vrelim letnjim danima od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće iz porodice bundeva ili tikvi.
Sadrži čak 90 odsto vode, ali istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.
Iako svi vole hladnu lubenicu, njenim čuvanjem u frižideru ona gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kada je isečete, bolje je da je stavite u frižider.
Evo još razloga zašto treba da jedete češće:

* Odlična je za dijetu jer u 100 grama sadrži samo 30 kalorija!
* Sadrži aminokiselinu citrulin, koja opušta i širi krvne sudove, pa je veoma važna za mušku se*sualnu funkciju
* Kad pojedete 200 g lubenice zadovoljili ste dnevnu potrebnu dozu vitamina C
- Preporučuje se da odrasli ne pojedu veću porciju od 400 g lubenice, a to je sasvim dovoljno da se podstakne rad organa za varenje i izbacivanje štetnih sastojaka iz organizma. Uglavnom se konzumira u sirovom stanju i treba je koristiti pre obroka, na prazan želudac - ističe Danijela Cvejić, nutricionista-dijetetičar.

Foto: Shutterstock

ZANIMLJIVO
Prvi zapis o lubenici star je 5.000 godina, a nastao je u Egiptu, gde su lubenicu toliko cenili da su je stavljali u grobnice kraljeva

Čaj od semenki za bolesti bubrega

Semenke lubenice, koje skoro svi bacamo, mogu i da se jedu. U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega. Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što uzmete četiri kašike svežih semenki lubenice, izdrobite ih pa kuvate 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja od svežih semenki lubenice treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte više nedelja.

 

Kako prepoznati zrelu?

U proceni zrelosti i slatkoće bostandžije retko promašuju.

- Kad gledate šare, ove svetlozelene moraju da budu široke, jer se one šire kako lubenica sazreva. Što je šira, to je zrelija. Kad kucnete, zvuk mora da bude tup, ne sme da zveči, jer to pokazuje da je prazna, odnosno prezrela. Peteljka na vrhu ne sme biti skroz svela već kao da je tek spremna za branje - upućuje nas Miloš Popović (20) iz Slepčevića kod Šapca čija porodica godinama uzgaja lubenice.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59