• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.08.2020

20:01

AKO KONZUMIRATE OVO VOĆE I POVRĆE KORONA ĆE VAS ZAOBIĆI U ŠIROKOM LUKU! Vitaminska BOMBA, sve imate u bašti!

Ljubav

AKO KONZUMIRATE OVO VOĆE I POVRĆE KORONA ĆE VAS ZAOBIĆI U ŠIROKOM LUKU! Vitaminska BOMBA, sve imate u bašti!

Podeli vest

Korpa puna voća i povrća i ne morate da brinete

Kako vlada pandemija koronavirusa, svi moramo održavati imuni sistem kako bismo odoleli kandžama ovog opakog virusa. Zato u organizam moramo unositi voće i povrće koje će nas čuvati od virusa koji kruži oko nas. 

U nastavku možete pročitati koje to voće i povrće moramo konzumirati kako bismo održavali zdravlje i na koji način i u kojim količinama ga uzimati. Zato pravac u kupovinu i korpu napunite ovim namirnicama. 

OVAJ ZAČIN UVRSTITE U ISHRANU! Smanjuje masne naslage, štiti od SRČANIH OBOLJENJA i još mnogo toga!

AKO STE IZUZETNO USPEŠNI MOGUĆE JE DA PATITE OD "SINDROMA RAJA" Iako zvuči dobro, ostavlja duboke posledice na mentalno zdravlje!

POVRĆE

Crvena paprika

Već ste sigurno čuli da je vitamin C od suštinskog značaja za jačanje imunog sistema, a da li ste znali da crvena paprika sadži duplo više sadržaja vitamina C od citrusa?" Konzumiranje pet različitih vrsta voća i povrća dnevno, može da vam obezbedi više od 200 mg vitamina C, a time ćete sigurno poboljšati svoj imunitet.

Krompir

Slatki krompir je bogat ugljenim hidratima i sadrži visok procenat antioksidanata, među kojima je najpoznatiji beta karoten koji uništava slobodne radikale. Krompir takođe poboljšava funkciju ćelija, što je veoma bitno kada je reč o prehladama.

Beli luk

Beli luk je najpoznatiji kao začin koji se koristi za dodavanje ukusa. Pored toga, ovo čudotovorno povrće sadrži kalcijum, kalijum i sumporna jedinjenja koja utiču na osobađanje neželjenih bakterija. Od belog luka možete napraviti i napitak koji će vam pomoći za jačanje imuniteta. Staviti 2 šolje vode u lonče. U to narendati 1 do 1,5 cm đumbira i staviti 2 – 3 čena belog luka. Kuvati 5 – 6 minuta. Ostaviti da se prohladi. U to dodati isceđen limun.

Foto: Shutterstock

Cvekla

Za imunitet je veoma dobar sok od svekle. Naime, ovo povrće obiluje vitaminima, među kojima su najzastupljeniji vitamin C, B1, B2 i B12. Kada su minerali u pitanju, u cvekli ima gotovo svih, a to pored kalijuma, kalcijuma, megnzijuma, gvožđa, uključuje i one o kojma se manje priča kada je reč o zdravlju kao što su litijum, brom, mangan, jod.

Lubenica

Na žalost, namirnica koja vam je dostupna samo sezonski, ali tada iskoristite sve njene predsnosti. Možda ste msilili da je lubenica beskorisna jer ima puno vode, pa samim tim i dobra za mršavljenje. Međutim, ona je zapravo sjajna namirnica za jačanje imuniteta. Ima puno kalijuma, vitamina A i vitamina C, vitamina B6 i posebno glutationa – moćnog antioksidanta koji se bori protiv upala, infekcija, srčanih bolesti, respiratornih smetnji.

VOĆE

Kupina

Jedna čaša ovog soka sadrži skoro 700 mg kalijuma, a to je fenomenalan prirodni lek za kompletan kardiovaskularni sistem. Naročito je preporučljivo piti sok od kupine za anemiju, jer se pored kalijuma u njemu nalazi gvožđe. Ono što je odbrambenom sistemu vašeg organizma preko potrebno jesu folati, piše Stvar ukusa. U pitanju je vitamin B9, koji se teško pronalazi u većim količinama kada su namirnice u pitanju. Međutim, ovo voće je prepuno ove preko potrebne materije. Čak 108 mikrograma folata nalazi se u jednoj čaši.

Foto: Shutterstock

Jabuka

Jabuka obiluje vitaminima A, B, C, E i K, kao i mineralima cinka, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, natrijumom i gvožđem. Zahvaljujući visokom procentu ugljenih hidrata, jabuka puni organizam energijom i sprečava umor.

Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanasa vrlo je uspešna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, podstiče mršavljenje i simuliše rad digestivnog trakta.

Borovnica

Borovnica uspešno jača imunitet i sprečava stanja koja nastaju kao posledica narušenog imuniteta. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidantom i borcem protiv slobodnih radikala. 

Čaj od lista borovnice ima antiseptično dejstvo. Diuretik je pa pomaže izmokravanje. Deluje lekovito na bešiku i bubrege. Listovi borovnice su antidijabetični, smanjuju procenat šećera u krvi pa se preporučuju ljudima koji boluju od dijabetesa. Čajem od lista borovnica leči se još i kašalj, bolovi u želucu, mučnina, povraćanje, lenja creva i upala mokraćne bešike.

NAPITAK KOJI VAS ČUVA OD KORONAVIRUSA

Napravite vitaminsku bombu od kurkume i đumbira

Ogulite đumbir uz pomoć kašike, ali možete i nožem.
Zatim, ogulite kurkumu.  Ali,  stavite rukavice jer ovaj žuti koren mpže da vam oboji prste.
Narendajte kurkumu i đumbir.
 Istisnite sok od limuna, te dodajte đumbiru i kurkumi. 
Zdravom napitku dodajte još dobar prstohvat bibera.
 Ako vam je napitak previše kiseo, možete dodati malo soka od pomnaranže ili meda.

Foto: Shutterstock




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 3 godine

Stvarno je genijalno jednostavno: najedeš se krompir-pirea i crvenih paprika, pojedeš malo malina i jednu jabuku i popiješ sok od kurkume i đombira, onda uveče odeš na splav, ili u kafić, ili na nečiju svadbu, ili rođendansku žurku, pa slobodno piješ, igraš užičko kolo ili igraš kukunješte i(li) plešeš valcer, čestitaš onome kome šta treba čestitati, po starom dobrom običaju tri puta poljubiš nekog i neko tebe poljubi tri puta - i sve to opušteno, jer znaš da od tako nahranjenog i napijenog tebe korona beži ko što đavo beži od krsta. Kakve maske, kakve rukavice, kakva međusobna fizička dvometarska udaljenost, kakvo zastrašivanje ljudi, kavi bakrači! ,,Informeru'' hvala za tekst i za vraćanje radosti i veselja u život uplašenih ljudi!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija