• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

12.08.2020

20:18

OVO NIKAKO NE SMETE DA URADITE KADA IDETE KOD ZUBARA U DOBA KORONE! Stomatolog Veljko Drecun za Informer.rs OTKRIVA KAKO DA SE MAKSIMALNO ZAŠTITITE TOKOM PREGLEDA!

Ljubav

OVO NIKAKO NE SMETE DA URADITE KADA IDETE KOD ZUBARA U DOBA KORONE! Stomatolog Veljko Drecun za Informer.rs OTKRIVA KAKO DA SE MAKSIMALNO ZAŠTITITE TOKOM PREGLEDA!

Podeli vest

Pandemija koronavirusa odrazila se na gotovo sve profesije. Međutim, ono što svakoga zanima je kako da vodi normalan život, a da se oseća bezbedno.

Kada zub zaboli, mislite samo na jedno - kako da ta neprijatnost što pre prođe. A šta se radi kada sa svih strana čujemo upozeranja o opakom virusu korona, a znamo da kod stomatologa moramo da skinemo masku i pokažemo osmeh.

Da li intervenciju treba odložiti po svaku cenu, kako se ponašati u ordinaciji i koliko su srpski stomatolozi upoznati sa merama prevencije od Covida 19, za naš portal govori Veljko Drecun, priznati beogradski stomatolog sa višegodišnjim iskustvom.

Za početak, da razjasnimo, je l pametno odlagati intervenciju i trpeti bol, a opšte je poznato koliko je taj osećaj neprijatan?

- Svako odlaganje stomatološke intervencije može dovesti do produžavanja ili pogoršanja tegoba koje pacijent oseća, potrebe za ekstenzivnijim stomatološkim zahvatom kao i do većih troškova lečenja. Naročito je važno ne odlagati intervenciju u slučaju bola, otoka ili povrede zuba. U tom slučaju treba što pre barem pozvati svog stomatologa i opisati mu svoje tegobe, te se sa njim posavetovati oko hitnosti intervencije i potencijalnih rizika, kako same intervencije, tako i njenog odlaganja.

AKO KONZUMIRATE OVO VOĆE I POVRĆE KORONA ĆE VAS ZAOBIĆI U ŠIROKOM LUKU! Vitaminska BOMBA, sve imate u bašti!

Kako treba pacijent da se ponaša kada dođe na zakazani pregled? Da li su u obavezi da nose masku u čekaonici?

Prilikom posete stomatologu neophodno je poštovati sve protivepidemijske mere. To znači da je u čekaonici obavezno nositi masku i održavati fizičku distancu od 2 metra. Pored toga, preporučljivo je neposredno po dolasku kod stomatologa pravilno oprati ruke i na njih naneti odgovarajuću količinu antiseptičnog rastvora koji sada već sve ordinacije drže u svojim čekaonicama, dok se na ulaznim vratima nalaze dezo barijere. Kako bi se izbegle gužve i olakšalo održavanje fizičke distance u čekaonici, preporučuje se da se dođe tačno u zakazano vreme, kao i da se ne dolazi sa pratnjom. Trudimo se da u čekaonici bude što manji broj osoba i da se tamo što kraće zadržavaju, a više puta dokom dana dezinfikuje se i čekaonica.

Foto: Privatna arhiva

Stomatolog Veljko Drecun

Kako se koronavirus odrazio na vašu profesiju?

- Tokom marta i aprila, mnoge kolege su se odlučile da privremeno zatvore svoje ordinacije, dok su mnogi ostali otvoreni samo za hitne slučajeve. Po završetku vanrednog stanja, većina se vratila svojim svakodnevnim aktivnostima, uz pojačane mere zaštite, koje podrazumevaju dodatnu ličnu zaštitnu opremu, produženo vreme predviđeno za intervenciju, kako bi se između pacijenata, osim redovne dezinfekcije koja se sprovodi i inače, prostorija provetrila. Broj pacijenata iz inostranstva je opao zbog otežanog putovanja. Sve ovo se odrazilo na donekle smanjen obim posla, što neminovno ostavlja i negativne finansijske posledice.

Šta ste još uveli kako biste zaštitili pacijente, a i sebe od potencijalnog širenja virusa?

- Iako Svetska Zdravstvena Organizacija, kao ni američki Centar za kontrolu bolesti (CDC), ne beleže ni jedan slučaj Covid-19 povezan sa stomatološkom intervencijom, rizik, svakako postoji. Uz sve standardne i dodatne mere koje se redovno sprovode, taj rizik je za pacijenta relativno mali, dok je za stomatologa ipak veći i neizbežan. U cilju svođenja rizika na razumno prihvatljiv nivo, uz opisane mere, uveli smo obavezu zakazivanja posete telefonom, kojom prilikom od pacijenta tražimo informacije o toma da li oseća neke od simptoma Covida 19, i da li je imao nedavne kontakte sa obolelim. Takođe, pre nego što uđe u samu ordinaciju, pacijent u čekaonici popunjava i kratki upitnik vezan za simptome Covida 19 i eventualne rizične kontakte. Ukoliko neki od podataka ovim putem dobijeni od pacijenta ukazuje na prisustvo infekcije, predlažemo odlaganje intervencije i savetujemo javljanje nadležnom lekaru.

Foto: Shutterstock

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija