• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje

23.08.2020

12:04 >> 12:06

HLADNO JE VAŠ NOVI PRIJATELJ! Kako da očeličite telo, IMUNITET i snagu volje u 3 KORAKA?

Ljubav

HLADNO JE VAŠ NOVI PRIJATELJ! Kako da očeličite telo, IMUNITET i snagu volje u 3 KORAKA?

Podeli vest

Naše telo je dizajnirano tako da može i treba da podnosi teške, čak i ekstremne vremenske uslove. Upravo takvi ekstremi, naročito hladnoća, čeliče naše telo, imunitet i snagu volje

Ako nikad niste čuli za Vima Hofa, vreme je da se upoznate s njegovom metodom samoizlečenja koja ukratko može da se opiše kroz parafrazu "Hladan tuš na dan i doktor vam nije potreban", a podrazumeva kombinovanje specifične tehnike disanja, izlaganje tela hladnoći i vežbanje. Ovaj neobični Holanđanin je više od 20 puta oborio svetski rekord u izlaganju hladnoći, te je zasluženo dobio nadimak Ledeni čovek (Iceman).

"PRE SVADBE, STIGAO MI JE PAKETIĆ OD SVEKRVE - kada smo ga muž i ja otvorili, ZANEMELI SMO! Mlada u OČAJU kada je ugledala OVO!

NAJTAČNIJI NEDELJNI HOROSKOP OD 24. DO 31. AVGUSTA: Ovnovi u nikad VEĆOJ KRIZI, Lavovima ŠOK POZNANSTVO, a evo kome ide SVE OD RUKE!

"Nasmrt civilizovan"

Vim Hof ima tužnu životnu priču - 1995. godine njegova supruga je izvršila samoubistvo, te je ostao sam s četvoro dece. Premda je tada pao u tešku depresiju, kaže da je zbog dece odlučio da živi - deca su mu pomogla da preživi, a priroda ga je, kaže, iscelila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Wim Hof (@iceman_hof) дана 15. Апр 2020. у 10:01 PDT

 

Samo postepeno!

Ako ste odlučili da počnete da sprovodite VH metod, važno je da to činite postepeno. Recimo, ako prvi put praktikujete hladan tuš, krenite od stopala prema gornjem delu tela. Počnite s desetak sekundi, a onda svaki sledeći put malo produžite izlaganje hladnoći. Ako ste u stanju da izdržite tri minuta pod hladnim tušem i to praktikujete već tri nedelje, spremni ste za kupke s ledom - tri kese leda stavite u kadu i pustite da se poluotope - dobićete temperaturu od 10-12 stepeni. Ne potapajte se u kadi duže od 10 minuta prvi put i postepeno povećavajte minutažu.
Napomena: Posle ledene kade, normalno je da se osećate smrznuto. Polaznici metoda savetuju šolju vrućeg kakaoa i šetnju po stanu dok se telo samo ne zagreje.

Nakon suprugine smrti odlučio je da drastično promeni svoj život, te je sve više boravio u prirodi, na ekstremnoj hladnoći, kupao se svakodnevno u ledenoj vodi, radio vežbe disanja, vežbao na snegu i u ekstremnim uslovima. To mu je, kaže, potpuno umirilo um i osnažilo telo.
Hof smatra da smo svi mi danas previše odeveni i uljuljkani u lagodan i komforan život. Zimi se grejemo, a leti hladimo - i to na veštački način. Ipak, naše telo je dizajnirano tako da može i treba da podnosi teške, čak i ekstremne vremenske uslove. Upravo takvi ekstremi, naročito hladnoća, čeliče naše telo, imunitet i snagu volje.

Moderan način života doveo je do znatnog smanjenja prirodne stimulacije našeg tela, zbog čega je potpuno atrofirao naš iskonski mehanizam namenjen preživljavanju i osnovnim funkcijama.

Zbog izostanka nekih spoljašnjih okidača koji bi pokrenuli te najdublje fiziološke slojeve u nama, mi više nismo u kontaktu s našom velikom unutrašnjom snagom. Zato smo slabi i bolesni, kako fizički, tako i mentalno. Vim Hof slikovito kaže da je današnji čovek "nasmrt civilizovan".

Foto: Shutterstock

Tri koraka

Vim Hof metoda se sastoji iz tri dela, koji najbolje deluju u sinergiji. To su vežbe disanja, terapija hladnoćom i vežbanje.

1. Vežbe disanja - uključuju obično tri do četiri ciklusa. Svaki ciklus sadrži 30 dubokih udaha (celim stomakom i grudnim košem) i izdaha, nakon čega se udahne vazduh još jednom, lagano, bez preterane sile da napuni cela pluća. Izdahnite i zadržite prazna pluća neko vreme dok ne osetite refleks u gornjem delu grudi da udahnete ponovo. Potom se još jednom duboko udahne i zaustavlja disanje na 15 sekundi, te se izdahne. Zatim počinje novi ciklus.

VI STE ONO ŠTO JEDETE - Ove namirnice PODIŽU raspoloženje i daju energiju!

Ove vežbe disanja uvek treba izvoditi praznog stomaka (najbolje ujutro) u sedećem ili ležećem položaju, jer tokom tako intenzivnog disanja mogu da se jave trnci i lagani osećaj nesvestice - ali to brzo prolazi.

Foto: Pixabay

Dubokim disanjem, koje podseća na hiperventilaciju, izbacićete iz pluća puno ugljen-dioksida i snabdeti ćelije kiseonikom, smanjićete stres i podstaći rad imunog sistema.

Takođe, krv će postati alkalna, pa se bolesti više neće "lepiti" za vas (poznato je da hronična oboljenja "vole" kiselo okruženje). Ljudsko telo je danas dosta kiselo i ta se kiselost pretvara u toksični otpad, što na kraju dovodi do autoimunih i drugih hroničnih oboljenja.

OVO DO SADA NISTE PROBALI! Pileći file u soku od grožđa!

Napomena: vežbe disanja nemojte da izvodite dok stojite, dok ste u vodi ili u vožnji.

2. Terapija hladnoćom - uključuje svakodnevno tuširanje hladnom vodom i kupke s ledom.
Izlaganjem hladnoj vodi snažite organizam i podstičete aktivnost takozvanih braon masnih ćelija, zahvaljujući čemu i brže gubite kilograme, jer braon masne ćelije sagorevaju kalorije u obliku toplote.

Foto: Shutterstock

Hladnoća takođe jača kardiovaskularni sistem. Naime, kako bi se telo zagrejalo, ubrzava se cirkulacija, odnosno protok krvi, što snaži sićušne mišiće u vašim krvnim sudovima.

Izlaganjem hladnoći takođe se smanjuje i broj otkucaja srca, te vaš organizam polako ulazi u relaksirani način funkcionisanja.

Napomena: naglo izlaganje hladnom tušu nemojte praktikovati ako imate teža srčana oboljenja.

3. Predanost i fizička aktivnost - učestalo izlaganje hladnoći i vežbe disanja zahtevaju predanost i upornost. Predanost i odlučnost pomoći će vam da ovladate kako vlastitim telom tako i umom.

Foto: Shutterstock

Uz disanje i izlaganje hladnoći, Vim Hof savetuje i vežbanje, poput sklekova i istezanja. Probajte nakon vežbi disanja da radite, recimo, sklekove. Primetićete da zbog velike količine kiseonika u ćelijama možete da uradite mnogo više nego inače.
 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija