• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje

23.08.2020

14:05

OBIČNO NEOBIČNA! Uzimamo je zdravo za gotovo, a jedna je od NAJLEKOVITIJIH BILJAKA kod nas!

Ljubav

OBIČNO NEOBIČNA! Uzimamo je zdravo za gotovo, a jedna je od NAJLEKOVITIJIH BILJAKA kod nas!

Podeli vest

Ulja koja ona sadrži, posebno mentol i menton, opuštaju glatke mišiće koji oblažu crevni trakt pomažući da se ublaže grčevi...

Nana je, uz kamilicu, verovatno najviše korišćena lekovita biljka - kutiju sa kesicama čaja od nane ima gotovo svaka kuća. Međutim, baš zato što su čajevi iz kesice toliko rasprostranjeni, malo smo zaboravili koliko je nana zaista korisna i dragocena. Ipak, postoji jedan uslov - treba piti pravilno napravljen čaj od sušenih listova biljke dobrog kvaliteta (čaj potražite u biljnoj apoteci i spremite ga prema uputstvu), a ne prašinu koja mesecima stoji u filter kesici.

Zaštita creva

Nana je jedna od najboljih lekovitih biljaka za probleme sa varenjem i za bolove u crevima. Ulja koja ona sadrži, posebno mentol i menton, opuštaju glatke mišiće koji oblažu crevni trakt pomažući da se ublaže grčevi. Britanski gastroenterolozi koji su rastvorenim uljem nane poprskali endoskope - instrumente nalik cevi koji se koriste za kolonoskopiju - otkrili su da je to zaustavilo bolne spazme za manje od 30 sekundi.

ŽIVA VATRA U KREVETU! Žene rođene u ova tri znaka su jednostavno NEZASITE!

Foto: Pixabay

Spazmolitička svojstva ove lekovite biljke čine je prirodnim sredstvom izbora za ublažavanje simptoma iritabilnog kolona, stanja sa nepredvidljivim grčevima, lošim varenjem i smenjivanjem napada zatvora i dijareje.

Lekari koje interesuje prirodna biljna medicina preporučuju nanu za sledeće tegobe:

* Gasovi - pošto pomaže varenju, nana može da vam pomogne da izbegnete pojavu gasova.

* Kamenje u žučnoj kesi - naučni dokazi ukazuju da nana pomaže u rastvaranju kamenja u žučnoj kesi i mogla bi potencijalno da smanji potrebu za operacijom.

Foto: Shutterstock

* Mučnina - ova lekovita biljka donekle anestezira želudačnu sluzokožu i smanjuje blagu mučninu.

ZASLADITE SE! Predivan kolač sa GROŽĐEM, rikotom i orasima!

* Čirevi u želucu - nana može da pomogne da se ublaži bol i pomaže da zaraste čir. Ipak, nemojte koristiti nanu ako imate čestu gorušicu. Ova lekovita biljka može da opusti sfingter jednjaka, mišićni prsten koji sprečava da se želudačna kiselina vraća naviše u jednjak.

Manje zapušenosti i bola

Ako izaberete da pijete čaj ili udišete njena mirisna isparenja, utvrdićete da je nana efikasan dekongestiv koji razređuje sluz i smanjuje zapaljenje u nosu. Ona čak može da smanji suženje bronhija i stezanje disajnih puteva koje prati astmatične napade.

Foto: Shutterstock

Ukoliko često imate glavobolje, probajte da utapkate malo rastvorenog ulja nane na čelo i slepoočnice, jer mentol ima značajno umiruje bol. Ovo ulje držite u svom ormanu za lekove i da biste ga malo utrljali u bolne mišiće, bez obzira na to da li se aktivno bavite sportom ili to samo radite vikendom. Pošto je ono prejako da bi se upotrebljavalo čisto, pomešajte nekoliko kapi sa kašikom nekog neutralnog ulja nosača, kao što su suncokretovo, bademovo ili maslinovo ulje.

HLADNO JE VAŠ NOVI PRIJATELJ! Kako da očeličite telo, IMUNITET i snagu volje u 3 KORAKA?

Zbog svojih brojnih svojstava nana je korisna i u borbi sa zuboboljom.

Foto: Pixabay

Kao mnoga esencijalna ulja, i ulje nane ubija mnoge viruse i bakterije. Da biste napravili sredstvo za ispiranje usta, dodajte nekoliko kapi ulja nane u šolju vode, a da biste osvežili svoj dah, stavite kap ili dve (ne više od toga) ovog ulja na jezik.

Za šta je sve dobra?

- ujede i ubode
- neprijatan miris tela
- bol u stomaku
- glavobolju
- loše varenje
- inflamatorno oboljenje creva
- sindrom iritabilnog kolona
- jutarnju mučninu
- mučninu
- masnu kožu
- peptičke ulkuse (čireve)
- hrkanje
- opekotine od sunca
- zubobolju
- gasove



 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija