• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

25.08.2020

13:12

OSAM SIMPTOMA TUMORA NA MOZGU! Ove signale nikako NE SMETE DA IGNORIŠETE

Ljubav

OSAM SIMPTOMA TUMORA NA MOZGU! Ove signale nikako NE SMETE DA IGNORIŠETE

Podeli vest

Tumori na mozgu spadaju među ređa kancerogena oboljenja - razvijaju se kod oko 1 odsto svetske populacije. Ipak, loša vest je ta da se tumor na mozgu razvija tiho i sa simptomima koji se obično pripisuju nečemu drugom

Za izlečenje je najvažnije rano otkrivanje tumora, a da biste mogli da ga prepoznate, morate znati koje tihe simptome izaziva. Obratite pažnju na sledećih 8:

1. Glavobolja

Nažalost, ni najstručniji lekari nekad ne mogu da razlikuju glavobolju koju uzrokuje migrena od one koju izaziva tumor na mozgu. Ako vas bol muči svakog dana i dugo traje, imate osećaj da se njegov intenzitet stalno pojačava, trebalo bi što pre da odete kod lekara i počnete sa ispitivanjima.

ŠTA GOD POJEDEM, SVE SE LEPI... Ovo je NAJLAKŠA DIJETA NA SVETU - i što je najvažnije NE GLADUJE SE!

2. Problemi sa vidom

Još jedan skriveni simptom koji ni sami pacijenti često ne primete sve dok ne dođe do kritične tačke - gubitka perifernog vida. Najpre ga primete osobe koje svakodnevno voze automobil - odjednom se u vidnom polju stvaraju slepe tačke i novi "mrtvi uglovi". Gubitak perifernog vida je jedan od čestih znakova tumora hipofize.

3. Slabost i pospanost

Motorni korteks odgovoran je za rad mišića celog tela. Ako se tumor formira u ovom delu mozga, dolazi do poremećaja ili potpunog izostanka signala između mišića i mozga, pa može doći do slabosti i malaksalosti u ekstremitetima. Još jedan simptom tumora motornog korteksa je i pospanost.

4. Teškoće sa govorom

Još jedan simptom tumora na mozgu su poteškoće u govoru. Manifestuje se poteškoćama sa izborom reči, pa sve do nemogućnosti vođenja razgovora. Na primer, iznenadno zamuckivanje može biti znak tumora na mozgu. 

Foto: Shutterstock

5. Promene ponašanja

Iznenadni bes, anksioznost i depresija takođe mogu biti znak razvoja tumora na mozgu. Tumor frontalnog režnja može izazvati čak i promene celokupne ličnosti.

6. Gubitak sluha

Ako iznenada ne čujete ili ste počeli teško da razaznajete zvukove i tuđi govor, to može biti znak tumora na mozgu. Osim toga, zvonjenje u jednom ili oba uva takođe može biti znak upozorenja.

7. Teškoće sa začećem i dojenjem

Hipofiza je žlezda u mozgu koja kontroliše proizvodnju i novo hormona, uključujući reproduktivne hormone. Kada se na ovom delu stvori tumor, i muškarci i žene mogu da imaju problema sa reprodukcijom, a žene i sa dojenjem.

8. Poremećaj ravnoteže

Još jedna važna funkcija koju mozak obavlja može biti ugrožena usled tumora. Ako iznenada promećujete poremećaj pokreta ili ravnoteže, zanošenje u stranu tokom hoda ili se teško orijentišete u mraku, ne bi bilo loše da posetite lekara koji će ispitati stanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija