• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernji/informer.rs

20.09.2020

22:30

Ako svake večeri radite OVO zagarantovan vam je KARIJES, a to niko ne želi! PROČITAJTE SAVETE STOMATOLAGA i promenite naviku!

Ljubav

Ako svake večeri radite OVO zagarantovan vam je KARIJES, a to niko ne želi! PROČITAJTE SAVETE STOMATOLAGA i promenite naviku!

Podeli vest

Neke stvari koje radimo dok peremo zube mogu uzrokovati karijes.

Pranje zuba jedan je od rituala koji najviše ponavljamo tokom života. Većinu vremena uopšte ne primetimo da to radimo automatski, ali to ne znači da ne postoje bolji načini za to. Neke stvari koje radimo kada peremo zube mogu uzrokovati karijes, bez našeg znanja, prenosi BrightSide. Za pravilno četkanje zubi važno je pratiti savete stručnjaka, a evo koje su to:

Flor je važan

Pasta za zube namenjena je svakodnevnoj upotrebi, a to je proizvod koji sadrži kombinaciju sastojaka od kojih je najvažniji flor. To je zato što je njegova funkcija da zaštiti zubnu floru od bakterija, koje uzrokuju zarazne bolesti poput karijesa. Drugim rečima, upotreba paste za zube od flora u vašoj dentalnoj higijeni može smanjiti rizik od nastanka karijesa do čak 45 posto.

Vreme četkanja

Nažalost, većina ljudi pere zube samo oko 45 do 70 sekundi. To bi moglo biti povezano s brzim tempom kojim smo prisiljeni voditi svoj moderni život. Međutim, Škotski program za kliničku delotvornost zuba preporučuje pranje zuba oko 2 minuta kako bi se sprečio karijes i druge bolesti povezane s oralnom higijenom.

Foto: pixabey

Ispiranje nije uvek dobro

Iako biste mogli pomisliti da je sjajna ideja ukloniti sve tragove zubne paste sa zuba nakon četkanja, temeljno ispiranje zapravo nije korisno. Ili je barem to ono što je dr. Clement Seeballuk , klinički predavač dečje stomatologije na Univerzitetu Dundee, otkrio u svojoj studiji. Prema njegovim rečima, bolje je samo ispljunuti ostatke, jer preteranim ispiranjem možete isprati flor sa zuba, što čini zaštitu manje učinkovitom.

Pranje zuba uveče važnije je nego što mislite

U istoj je studiji dr. Seeballuk takođe je rekao da je četkanje zuba uveče izuzetno važno. To je zato što dok spavamo, ne stvaramo istu količinu pljuvačke kao dok smo budni. Zbog toga naša usta teže uklanjaju ostatke hrane koji hrane bakterije sposobne prouzročiti karijes. Iz tog razloga doktori često preporučuju da ne jedemo hranu nakon pranja zuba.

Manje šećera, manje karijesa

Uz pravilnu tehniku četkanja, Svetska zdravstvena organizacija predlaže smanjenje konzumacije aditiva i šećera u hrani na manje od 10 posto dnevnih kalorija. Prema njihovim rečima, ovo nam može pomoći da se bolje brinemo o zubima. Takođe preporučuju konzumaciju celog voća umesto prerađenih sokova, jer se bakterije koje uzrokuju karijes hrane šećerom iz tih sokova. 

BONUS VIDEO:

PEĆINA U KOJOJ VODA SVE ŠTO DOTAKNE PRETVORI U KAMEN! Legenda od koje će vam se slediti krv u žilama

NEDELJNI KEŠ HOROSKOP: Ovnovi su u finansijskoj krizi, Vage neodlučnost skupo košta, a ovaj znak će ako rizikuje zaraditi dodatni novac!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija