• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

14.10.2020

13:54

VOĆE BOGOVA! Sočni plodovi koji podstiču PLODNOST MUŠKARCA, obaraju holesterol, čuvaju srce...

Ljubav

VOĆE BOGOVA! Sočni plodovi koji podstiču PLODNOST MUŠKARCA, obaraju holesterol, čuvaju srce...

Podeli vest

Možete ga jesti na mnogo načina - kao salatu, sok, dodatak slatkišima... a kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan, jer ova božanstvena voćka snižava holesterol, reguliše pritisak, usporava starenje...

Nar je simbol plodnosti, ljubavi, ponovnog rađanja, zdravlja i izobilja, voće bogate istorije, mitologije i simbolike. Spominje se u mnogim kulturama i religijama - u Starom zavetu kao drvo koje je cvetalo u Rajskom vrtu, a svoje mesto je našao i u brojnim umetničkim delima, od Rafaela do Sezana, od Homera do Šekspira. Možete ga jesti na mnogo načina - kao salatu, sok, dodatak slatkišima... a kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan, jer ova božanstvena voćka snižava holesterol, reguliše pritisak, usporava starenje... i još mnogo toga.

Sastav i lekovitost

Plod nara, koji sazreva u kasnu jesen, bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sto mililitara (manja čaša) nara sadrži čak 16 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, a prelepu crvenu boju dobija od antocijanida i tanina.

Foto: Shutterstock

Za više akcije u krevetu


Plodovi nara dokazano povećavaju plodnost muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida. Osim toga, utvrđeno je da dve čase soka od nara dnevno povećavaju libido, kako kod muškaraca, tako i kod žena, jer ovo voće utiče na povećanje nivoa testosterona u organizmu kod oba pola.

Takođe sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji podiže raspoloženje, kao i estrogena, koji učestvuje u održavanju koštane mase. Ovo otkriće izuzetno je važno za prevenciju osteoporoze.

Klinička istraživanja pokazuju da jedinjenja koje nalazimo samo u naru, zvana punikalagini, doprinose zdravlju srca i krvnih sudova. Takođe, smanjuju holesterol i krvni pritisak i ubrzavaju otapanje masnih naslaga u krvnim sudovima nastalih usled ateroskleroze. Punikalagini su i glavni izvor antioksidativnog delovanja nara.

Uz koristi za srce i krvne sudove, sastojci koji se nalaze u naru sprečavaju rast raka dojke, prostate, debelog creva i leukemije.

Sok i ekstrakt

Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno dejstvo od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače. Sok deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu, dok ulje semenki i fermentisani sok od nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate.

Za podizanje imuniteta, kao i prevenciju različitog spektra bolesti, stručnjaci preporučuju da dnevno popijete 2,5 decilitra sveže ceđenog soka nara.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Marokanski tažin

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 500 g jagnjetine isečene na kockice, veliki crni luk, grubo iseckan, 2 velike šargarepe, isečene na kolutove, 2 čena belog luka, sitno iseckana, 2 kašike mešavine začina po ukusu (kumin, korijander, cimet, đumbir, kurkuma...), 400 g konzerve seckanog paradajza, 400 g konzerve leblebije, isprane i oceđene, 200 g suvih kajsija, 600 ml pilećeg bujona. Za služenje: 120 g semenki nara, 2 velike šake lista korijandera, grubo iseckanog.
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Zagrejte ulje u tepsiji i jagnjetinu zapecite sa svih strana. Izvadite meso na tanjir, a zatim dodajte crni luk i šargarepu i pržite 2-3 minuta dok ne porumeni. Dodajte beli luk i pržite još minut. Dodajte začine i paradajz, posolite i pobiberite. Vratite jagnjetinu nazad sa leblebijama i kajsijama. Prelijte bujonom, promešajte i pustite da krčka. Pokrijte posudu i stavite u rernu na jedan sat. Ako je jagnjetina još uvek žilava, pecite je još 20 minuta dok ne omekša. Kad je jelo gotovo, ostavite ga da se odmara, a zatim poslužite sa zrnima nara i začinskim biljem, uz kuskus ili pirinač.

Foto: Shutterstock

Sorbe od nara

Sastojci: 3 šolje hladnog soka od nara, pola šolje meda, sok od jednog limuna.
Priprema:
Sok dobro pomešajte s medom i dodajte limunov sok. Nakon što ga ostavite tri sata u zamrzivaču, možete uživati u ovom izuzetno zdravom i ukusnom desertu.

Foto: Shutterstock

Naršarab sos

U Azerbejdžanu se sos od soka nara - naršarab obično poslužuje uz ribu ili pileće ražnjiće.
Sastojci: 4 i po šolje sveže isceđenog soka od nara (od 8 velikih nara), 2 kašike smeđeg šećera, kašika soka od limuna.
Priprema:
Izvadite semenke nara i istisnite iz njih sok, najbolje rukama (stavite rukavice) ili kašikom u situ (sitnoj cediljki) ispod koga ste stavili veću posudu. U šerpu sipajte sveže isceđeni sok od nara, dodajte šećer, pustite da sok proključa na umerenoj do jakoj vatri i mešajte dok se šećer ne rastvori. Dodajte limunov sok, promešajte i smanjite vatru, tek toliko da se krčka. Kuvajte sok oko jedan sat i 10 minuta, mešajući ga svakih 10 minuta. Sok će se zgusnuti i smanjiti na tri četvrtine šolje. Isključite šporet i pustite da se melasa od nara ohladi. Sipajte u staklenu teglu sa hermetički zatvorenim poklopcem i čuvajte u frižideru do dva meseca.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija