
Shutterstock
TRI najveće prednosti integralnog hleba u odnosu na BELI
Obradom zrna žitarica gubi se nutritivna vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranljivost, a zdravstvena korist je višestruka
Najvažnije zdravstvene koristi integralnih namirnica su:
dobro varenje



sniženje nivoa lošeg holesterola
Dodatna korist integralnih namirnica jesu vitamini.
Integralne namirnice imaju značajno veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja, vlaknasu krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.
Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.


Ne bi trebalo da jedete više od 3 parčeta pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – ona i dalje ima isto kalorija kao bela testenina.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Bakina kuhinja | Četvrtak, 22. 10. 2020.
-
Ljubav&Zdravlje | Nedelja, 18. 10. 2020.
-
Citymagazine.rs | Subota, 17. 10. 2020.