• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alternativazavas.hr/informer.rs

09.11.2020

14:58 >> 15:01

TIŠINA i slušanje LEČE! Šta je GRLENA ČAKRA i kako je uravnotežiti?

Ljubav

TIŠINA i slušanje LEČE! Šta je GRLENA ČAKRA i kako je uravnotežiti?

Podeli vest

Smeštena na vratu, u području grla, središte je zvuka i reči i na suptilan način povezuje vaše srce i um...

Da li vam se događa da nešto želite da kažete, ali jednostavno niste u stanju da to oblikujete u reči? Ili možda pričate previše i ne možete da se zaustavite? U oba slučaja, moguće je da se radi o neravnoteži pete, grlene čakre. Smeštena na vratu, u području grla, središte je zvuka i reči i na suptilan način povezuje vaše srce i um.   

Ova čakra je sedište komunikacije i volje da se zauzmete za sopstvene ideje i zamisli. Njena boja je plava - simbol istine, lojalnosti i mudrosti, a element je eter - neograničeni prostor ili nebo.

Čulo koje je povezano s grlenom čakrom je sluh. Naime, kada je ova čakra uravnotežena, u stanju smo ne samo da govorimo istinu nego i da dobro otvorimo uši i pažljivo slušamo druge.

Foto: Shutterstock

Kupka s eteričnim uljima

Foto: Shutterstock

Tople kupke s eteričnim uljima stimulišu grlenu čakru. Pomešajte 3-5 kapi eteričnog ulja sa kašičicom jojobinog, maslinovog ili bademovog baznog ulja pa sipajte pod mlaz tekuće vode dok punite kadu.

* kamilica: pomaže da izrazite sopstvenu istinu bez ljutnje ili gneva

* eukaliptus: doprinosi spontanom izražavanju

* bergamot: podstiče mirno izražavanje istine koju nosite u srcu

* čajevac: deluje na energiju grlene čakre, podstiče ostvarivanje potencijala

 

Osobe kod kojih je ova čakra otvorena imaju melodičan glas, odlični su govornici, izvrsno pišu poeziju i tumače pisanu reč, vešte su u poučavanju drugih.

Dok je kod nekih čakra jako oslabljena pa su izuzetno povučeni i boje se komunikacije, kod drugih je prenaglašena pa su previše pričljivi, čak i agresivni u privlačenju sagovornika.

Znakovi koji upozoravaju

Znakovi koji ukazuju na disbalans grlene čakre:

- izgovaranje laži ili poluistine

- sklonost ogovaranju

- glumljenje hrabrosti (prikrivanje sopstvene nesigurnosti)

- preterano dominiranje u komunikaciji

- nemogućnost slušanja drugih

- sklonost prejedanju i porocima

Bolesti i poremećaji vezani uz neravnotežu grlene čakre:

- hladne ruke i noge

- bolesti štitnjače

Foto: Shutterstock

- grlobolja

- upale uha

- bolovi u vratu i ramenima

- bolovi u vilici

- hronična i autoimuna oboljenja

Kako biste uravnotežili ovu čakru, prvo razmislite o tome šta i kako govorite, s kojim namerama, da li ste iskreni u komunikaciji i da li iznosite tačno ono što mislite i osećate.

Vežbajte tišinu  

Osim što ćete promišljati o tome šta i kako izgovarate, važno je i da vežbate tišinu. Ako ne morate da govore, onda radije nemojte. Što manje budete nepotrebno govorili, to će vaš um postajati mirniji.

Foto: Shutterstock

Takođe, primetićete i da drugi pridaju više važnosti vašim rečima ako govorite malo i promišljeno.

Naučite i da duboko slušate - u tišini posmatrajte druge i njihov govor tela. Na taj način ćete ih bolje doživeti i razumećete šta tačno žele da vam kažu.

Kako je ova čakra povezana s nebom (eterom) i plavom bojom, boravite što češće u prirodi, okruženi nebeskim plavetnilom.

Vežbe koje jačaju grlo

Foto: Shutterstock

Sveća

Lezite na leđa pa polako podignite noge i ceo trup uvis tako da budu pod pravim uglom u odnosu na prostirku. U ovom položaju oslanjate se samo na nadlaktice, ramena i potiljak dok dlanovima pridržavate donji deo leđa.

Ostanite u položaju do 25 udaha i izdaha. Zatim polako spustite leđa, a potom i noge.

Foto: Shutterstock

Plug

U ovaj položaj možete ući iz sveće tako da noge prebacite preko glave. Ako vrhove nožnih prstiju možete spustiti sve do tla, ispružite ruke na prostirci ili isprepletite prste na rukama.

Ostanite u položaju 10-ak udaha i izdaha pa polako spustite leđa i noge na prostirku.

Foto: Shutterstock

Lav

Kleknite na pod pa stavite dlanove na kolena. Duboko udahnite kroz nos pa s izdahom snažno isplazite jezik, širom otvorite oči pa riknite poput lava.

Ponovite pet puta. Ova vežba odlično opušta mišiće lica i vrata.  

Hrana i napici

Za dobru energiju grlene čakre konzumirajte lako probavljivu hranu, supe, čorbe, voće i voćne sokove i koristite prirodne zaslađivače, poput meda.

Foto: Shutterstock

Možete da pijete i čaj od očajnice, lekovite biljke koja ima pročišćavajuća svojstva.

SVAKA DRUGA osoba ima MANJAK! Gde pronaći VITAMIN D tokom hladnih dana BEZ SUNCA čitajte OVDE

Krepi, LEČI GRIP I PREHLADU i štedi! Kako da napravite aromatični čaj od KORE MANDARINE pročitajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija