• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

15.11.2020

22:31 >> 22:32

HRANA za SREĆNA CREVA! 7 namirnica koje vas ČUVAJU OD KANCERA!

Ljubav

HRANA za SREĆNA CREVA! 7 namirnica koje vas ČUVAJU OD KANCERA!

Podeli vest

Moderan način života i loša ishrana povećavaju rizik od raka debelog creva koji je drugi po redu uzrok smrtnosti od malignih bolesti...

Studija na 77.000 ljudi potvrdila je da vegetarijanci imaju 20 odsto manji rizik od ove vrste karcinoma, dok je rizik kod vegetarijanaca koji konzumiraju i ribu manji za 43 odsto. Ove namirnice će vam svakako pomoći da održite crva u dobrom stanju… 

Foto: Shutterstock

Riba

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su tuna, losos, skuša, sardine smanjuju upalne procese u crevima koji se povezuju s razvojem tumora. Preporučuje se da ribu jedete dva do tri puta nedeljno, savetuju lekari.  

Ovsene pahuljice

Ovas je bogat vlaknima koja pomažu da hrana prođe kroz probavni trakt, a da se ne zadržava. Što se toksini koje zajedno s hranom unosite u organizam duže zadržavaju u crevima, to je veći rizik da će oštetiti DNK i izazvati razvoj raka, tvrde onkolozi.

Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje

Njegove dobrobiti već dobro poznate, a blagotvorno deluje i na probavni sistem. Maslinovo ulje baš kao riba obiluje omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese, a samim tim i rizik od raka debelog creva. Preporučuje se da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Pasulj

Ova vrsta namirnice bogata je folatima, B vitaminima koji popravljaju abnormalan DNK u probavnom traktu. Osim toga obiluje vlaknima koja sprečavaju zadržavanje hrane u crevima.  

Foto: Shutterstock

Kurkuma

Ona stimuliše proizvodnju žuči što poboljšava probavu i smanjuje gasove i osećaj nadutosti. Kurkuma sprečava razvoj novih ćelija tumora i uništava već postojeće. Njeni aktivni sastojci čuvaju telo od tumora izazvanih radijacijom i štite od karcinoma debelog creva.

Kuvani paradajz

Likopen, supstanca koja paradajzu daje crvenu boju, sprečava ćelije raka da se vežu za zdravo tkivo koje im je potrebno za širenje po telu. Biološki je najaktivniji u kuvanom paradajzu.  

Foto: Pixabay

Voće i povrće

I voće i povrće obiluje vlaknima i hranjivim sastojcima koji smanjuju upalne procese, a samim tim i rizik od raka debelog creva. Preporučuje se da u dnevni meni uvrstite i četiri do šest porcija voća i povrća.

Fini namaz od PASULJA i KIKIRIKIJA - Odlična i ZDRAVIJA alternativa paštetama, a recept pogledajte OVDE.

Za NEGU suve, oštećene i BEŽIVOTNE KOSE koristite - MAJONEZ! Kako, pogledajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija