• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/n.lazović

23.11.2020

10:08

LJUBAV kao DROGA! U KAKVOJ STE VEZI - najlepšoj stopljenosti ili NEUTOLJIVOJ GLADI?

Ljubav

LJUBAV kao DROGA! U KAKVOJ STE VEZI - najlepšoj stopljenosti ili NEUTOLJIVOJ GLADI?

Podeli vest

Da li ste u vezi sa nekim ko je zavisnik od ljubavi? Ili ste možda vi od onih kojima je partner neophodan? Kako znate da odredite razliku između prave ljubavi i ljubavne zavisnosti

Početak zdrave i duge veze i ljubavne zavisnosti mogu da izgledaju veoma slično na prvi pogled: vreme prosto nestaje kada ste zajedno i na licu non-stop nosite osmeh, dok zaljubljeni šetate sa glavom u oblacima...

Možemo da budemo zavisni od bilo koje osobe - oca, majke, najbolje drugarice, partnera, porodice, neke socijalne grupe... Ali kako izgleda veza u kojoj je jedan od partnera emocionalno zavisan od drugog i kako je zaceliti, objašnjava mr Anđelka Jelčić, spec. pedagog i porodični psihoterapeut savetovališta "Vaš psiholog".

Kada ništa nikada nije dovoljno

Dr Jelčić kaže da je određeni nivo emocionalnog oslanjanja na partnera normalan i očekivan u emocionalnim odnosima, a davanje emocionalne podrške onda kada je potrebna jedna je od glavnih niti koje povezuju partnere.

- Problem nastaje kada je potreba za podrškom prenaglašena. Ovakva nezdrava potreba ogleda se u očekivanju partnera da obezbedi konstantno uveravanje tipa "dovoljno sam dobar, vredim dovoljno, neću biti napušten, uvek ću imati nekoga ko brine o meni, nikada neću morati sam..." Iz ovakvih očekivanja od drugih osoba neizostavno se javljaju sumnje u sebe, u sopstvene postupke ("činim li dovoljno da ne budem ostavljen, smem li da kažem svoje mišljenje"), povlačenja, potiskivanja emocija. Sve ovo zajedno gura partnerski odnos ka tome da je glavna sila koja ga pokreće - strah. Strah koji se stalno hrani, raste, uvećavajući tako i zavisnost od druge osobe - kaže naša sagovornica.

Voleti nekoga i istovremeno ga pustiti da bude slobodan čini se teškim, gotovo nemogućim zadatkom za ove osobe. Partner se posmatra kao izvor snage za lečenje prošlih povreda i dubokih nesigurnosti, tako da par zapravo veoma malo živi sadašnji trenutak.

Foto: Shutterstock

- Ponavljaju se isti zahtevi: za uveravanjem da je partner brižan, da ih voli, da želi da provede svoje slobodno vreme sa njima, da se povećava dužina vremena provedenog zajedno... Osećaj da se sve vrti oko potreba partnera koji ima zavisne emocionalne potrebe može kod onog drugog da provocira osećaj neadekvatnosti da se stalno isti (novi) zahtevi ispunjavaju, da nikada nije dovoljno. Ovo drugog partnera uvlači ne samo u frustraciju već i u ambivalnetnu poziciju. Sa jedne strane oseća da je previše zahteva, previše razuveravanja, a sa druge oseća da je važan, potreban. Sagorevanje veze je ponekad neminovno. Dešava se, kada se navedena ambivalentnost slomi i od želje da se zavisnom partneru pruži, povede do želje da se izađe iz odnosa i povrati sopstveni mir. Najveći strah, biti ostavljen i napušten, predodređen je dinamikom oba partnera, onog koji je emocionalno zavisan i onog koji svojim postupcima hrani neutoljivu glad za sigurnošću. Finalno razuveravanje se ne dešava, što iznova pokreće i stare, a i stvara nove povrede - objašnjava naša sagovornica.

Kako do promene?

Nema ničeg pogrešnog u traženju saveta i podrške od partnera, to je potpuno prirodno i normalno. Međutim, razliku čini trenutak kada se čuje tuđe mišljenje, razmisli o tome, a zatim donese odluka koja je dobra za oba partnera.

Foto: Shutterstock

- Brižan partner treba da postupi tako što će partneru koji ima problem ustupiti dovoljno mesta da sam donese odluku ("tu sam, podržavam te, verujem u tebe i odluku koju ćeš doneti") i dopustiti mu da preuzme odgovornost i brine kroz male, svakodnevne odluke (šta kupiti, u kojoj radnji i sl.). Podržavaće, takođe, ispoljavanje i misli i osećanja, ali ne samo onih koji su u skladu sa partnerovim već i onih koje odražavaju istinsko "ja". Preuzeće odgovornost za sopstvene misli, osećanja i ponašanja, prekidajući tako pogrešno uverenje zavisnog partnera da je odgovoran za tuđa osećanja i ponašanja, izvlačeći ga iz zaleđene pozicije krivice i žrtve. Nikada neće zloupotrebiti partnerove duboke nesigurnosti da bi ga kontrolisao, emocionalno, finansijski ili seksualno zlostavljao - sugeriše porodični psihoterapeut.

Svaka trauma se leči

Ukoliko je problem povezan sa povredama iz detinjstva, sa nesigurnim roditeljskim ponašanjem, bez obzira na to koliko je dubok, može da bude izlečen, uverava naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

- Proces isceljenja se uspešno odvija pod okriljem psihoterapije, u novoj, sigurnoj bazi, u kojoj terapeut pažljivo vodi osobu do mesta na kojima je povreda inicijalno i nastala. Niko spolja ne može da ima ovakav pristup i da pruži sebi uverenje o sopstvenoj vrednosti do nas samih. Naučiti kako da se bude nezavisan od tuđih uveravanja o sopstvenoj vrednosti, kako da se nosi jasnoća o tome da smo vredni ljubavi, pažnje, posvećenosti, prihvatanja, moguće je i zavisi samo od osobe koja nosi suprotna uverenja - kaže mr Anđelka Jelčić i dodaje:

- Kroz psihoterapiju se razvija osećaj samodovoljnosti i asertivnosti, veština nošenja sa strahovima od samoće ili odbacivanja, vežba se donošenje odluka, ispoljavanje sopstvenih misli i osećanja bez straha od odbacivanja. Ona pomaže i u prevazilaženju mogućih pratilaca ovog problema, poput socijalne anksioznosti i/ili depresije.

OVA DVA HOROSKOPSKA ZNAKA SU ROĐENA JEDNO ZA DRUGO! Oni su srodne duše, ništa ih ne može razdvojiti, a o kojim znakovima je reč pogledajte OVDE.

VEŠTO GA JE KRILA OD OČIJU JAVNOSTI! Helena Topalović uhvaćena sa NOVIM DEČKOM?! A kako IZGLEDA (FOTO) pogledajte OVDE.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija