• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: miss7mama.24sata.hr/informer.rs

25.11.2020

21:50

LISTA NAJGORIH NAMIRNICA ZA BEBE! Za neke su nas ubeđivali da su ZDRAVE, zato pažljivo pročitajte ovaj tekst!

Ljubav

LISTA NAJGORIH NAMIRNICA ZA BEBE! Za neke su nas ubeđivali da su ZDRAVE, zato pažljivo pročitajte ovaj tekst!

Podeli vest

Budući da su bebe tako male, lako im je popuniti prazne kalorije nezdravom hranom

Bebama nije potrebno puno kalorija, ali im zato treba puno hranjivih i zdravih sastojaka. Ipak, neka hrana koja se obično nudi bebama u osnovi je potpuno bezvredna i nezdrava hrana - bogata kalorijama, šećerom i siromašna hranjivim sastojcima.

Budući da su bebe tako male, lako im je popuniti prazne kalorije nezdravom hranom, ne ostavljajući mesta za zdravu hranu bogatu hranjivim sastojcima. Ovaj prehrambeni deficit može čak i ometati razvoj, kaže doktorka Kristina Gerbstadt. 

Zbog toga je važno znati koja je hrana najbolja za bebe, a koju treba izbegavati, uključujući nezgodnu hranu i potencijalne opasnosti od gušenja.

Evo najgorih izbora hrane za beba:

Tvrda, lepljiva, krupna i okrugla hrana nije sigurna za malu decu jer se njome lako mogu ugušiti. Zato ne daj svojoj bebi kobasice, velike komade mesa ili sira, celovito grožđe, kokice, krupno sirovo povrće i celovite orašaste plodove i semenke. A kad jednom počneš da spremaš hranu bebi, obavezno ju nareži hranu na komade ne veće od pola centimetra.

Foto: Pixabay

Na spisku su još i:

Gazirana pića, prženi krumpirići, deserti od želatina i sok i voćni napici.

Ovakvi napitci sadrže voće, ali to ne znači da su zdravi. Vlakna u svežem voću uglavnom se gube u procesu proizvodnje, a ono što je ostalo je - puno šećera. Sok takođe može kod nekih beba izazvati proliv.

Korištenje soka za zaslađivanje hrane bebe takođe nije dobra ideja: šećeri u soku mogu ubrzati probavu hrane, ometajući sposobnost tela da apsorbuje hranjive sastojke.I nemoj se zavaravati tvrdnjama oglašivača da sok pruža bebama potreban vitamin C. Bebe lako mogu dobiti vitamin C iz jedne male porcije voća!

Foto: pexels.com

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija