• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: objektiv.rs

25.12.2020

14:22

RUKE I NOGE SU VAM STALNO HLADNE? Niska temperatura tela nije DOBRA, može da bude pokazatelj OVIH BOLESTI

Ljubav

RUKE I NOGE SU VAM STALNO HLADNE? Niska temperatura tela nije DOBRA, može da bude pokazatelj OVIH BOLESTI

Podeli vest

Da li ste primetili da vam je temperatura tela često ispod uobičajenih vrednosti?

Treba da znate da temperatura između 35 i 36 stepena Celzijusa nije normalna i da ukazuje na različite poremećaje.

Normalnom temperaturom smatra se vrednost od 36 do 37 stepena.

Prirodno je da je jutarnja telesna temperatura niža za oko 0,3 stepena od one večernje, a ona je obično nešto viša kod male dece.

Stručnjaci objašnjavaju kako odstupanja naniže od normalne temperature mogu da budu ozbiljni zdravstveni indikatori, kao i da snižena temperatura može da bude jednako opasna, pa čak i opasnija od one povišene, koje se svi pribojavamo.

Foto: Shutterstock

Hladnoća

Povezanost niže temperature i sporijeg metabolizma

Stalna temperatura koja iznosi ispod 36,5 stepena Celzijusa tokom dana je najčešći pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je prate simptomi poput manjka energije, pospanosti, sporije probave, ispucalih noktiju i opadanja kose – ona može da upućuje na usporeni rad štitne žlezde, odnosno hipotireozu. Ova hormonalna bolest je sve češća među ženskom populacijom, a lako se dijagnostifikuje analizom hormona štitnjače i antitela u krvi.

Simptom ozbiljnijih bolesti

Temperatura tela može da bude u padu i iz drugih razloga, kao što je izloženost hladnom vremenu ili dugotrajno nošenje mokre odeće. Ipak, ako je temperatura niža od 36 stepeni stalno stanje, tada ona može biti simptom mnogih bolesti – infekcije, poremećaja rada bubrega, smanjenja funkcije jetre, šoka, stresa, nesanice, dijabetesa, zloupotrebe alkohola i droge, Adisonove bolesti…

Temperatura se smanjuje kako starimo

Studije pokazuju da se nakon 60. godine života smanjuje telesna temperatura za oko 0,3 stepena. To je rezultat usporavanja metabolizma, a nižu temperaturu najčešće prati i slabija cirkulacija, kao i hladne ruke i noge.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija