• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: glorija.hr/informer.rs

03.01.2021

21:46

OVA BOLEST DAJE SLIČNE SIMPTOME KAO KORONA, ALI SE U JEDNOM RAZLIKUJE! Obratite pažnju i znaćete šta da radite!

Ljubav

OVA BOLEST DAJE SLIČNE SIMPTOME KAO KORONA, ALI SE U JEDNOM RAZLIKUJE! Obratite pažnju i znaćete šta da radite!

Podeli vest

Sinusitis ili rinosinuitis, koji je poznatiji kao infekcija sinusa, predstavlja upalno stanje u nosnoj šupljini i paranazalnim sinusima. Može da bude biti akutna ako traje kraće od mesec dana i hronična ukoliko traje duže od 12 nedelja.

Najčešći uzrok infekcije sinusa jesu virusi, iako rinosinuitis može da bude i bakterijski što je znatno ređi slučaj jer bakterijske infekcije čine 0.5 do 2 odsto sinusnih infekcija i obično se javljaju kada bakterija posle virusne infekcije sekudnarno inficira već upaljeni sinus, odnosno najčešće kao komplikacije virusne infekcije.

Najčešći simptomi infekcije sinusa su:

  • - zapušen nos- curenje iz nosa (obično žute ili zelene boje)
  • - bol ili neprijatnost u zubima
  • - bol u licu ili pritisak koji se pojačava, posebno u području blizu sinusa i to kada glavu nagnete napred (osetljivost i otekline u području oko očiju, obraza, čela i nosa)
  • - povišena telesna temperatura
  • - umor
  • - kašalj
  • - gubitak ili smanjenje čula mirisa
  • - pritisak u ušima
  • - tinitus ili gubitak sluha
  • - glavobolja
  • - neprijatan zadah

Među najčešćim simptomima korone izdvajaju se sledeći: suvi iznenadni kašalj, povišena telesna temperatura, groznica, umor, bolovi u telu/mišićima, glavobolja, bol u grlu, dijareja, mučnina i/ili povraćanje, gubitak čula ukusa i mirisa, osip na koži.

Kako razlikovati infekciju sinusa od korone? Kod infekcije sinusa se kao zaštitni znak javlja zapušen nos i pritisak u licu i/ili uhu kao i obilje sekreta, ali ne i bolovi u telu (ne računajući one u blizini sinusa) dijareja, mučnina, povraćanje, osip, intenzivan gubitak čula ukusa i mirisa, veliki umor, izrazito visoka telesna temepratura, groznica. Simptomi rinosinuitisa su koncentrirani oko gornjih dišnih puteva.

Poslednju reč o tome koja je bolest u pitanju daje lekar. A akutnu upalu sinusa, koja ima jasne simptome i kliničke znake, dijagnostikuju i leče lekar opšte prakse i otorinolaringolog. Rendgensko snimanje uglavnom nije neophodno. Akutna upala sinusa leči se antibiotskom terapijom i kapima za nos, a većina lekara preporučuje i izradu antibiograma. Dodatak terapiji mogu da budu rastvori za negu sluznice nosa, lekovi za razređivanje sekreta u sinusima i izvlačenje sekreta iz sinusnih šupljina, ukoliko se sinusi slabo dreniraju. Hirurško lečenje kod akutnog sinuzitisa primenjuje se jedino ukoliko se bolest iskomplikuje.

Foto: Shutterstock

Kada je reč o hroničnoj upali, od velike važnosti je utvrđivanje uzroka upale i snimanje sinusa skenerom. Alergijska hronična upala najčešće se leči konzervativno, izuzev ako se ne pojave komplikacije u vidu polipa, što nije retko.Tek tada se pristupa hirurškim metodama lečenja, a najbolje rezultate daje endoskopska hirurgija.

Osobama koje su sklone upalama sinusa savetuje se da se utopljavaju i da zimi obavezno nose kapu, kako bi zaštitili glavu od hladnoće. Takođe je dobro i:

• preventivno koristiti rastvor morske vode ili fiziološke tečnosti kako bi se poboljšao lokalni imunitet nosa i sinusa

• izbegavanje kontakta s prehlađenim osobama jer se tako smanjuje mogućnost dobijanja respiratorne infekcije

• izbegavanje boravka na zagađenom vazduhu i u zadimljenim prostorijama

• redovno provetravanje prostorija u kojima se boravi, a naročito ako je vazduh u njima suv.

Ukoliko do upale dođe, tegobe mogu da se ublaže:

• inhaliranjem parom kamilice

• stavljanjem toplih obloga preko nosa, obraza i očiju

• uzimanjem dosta tečnosti jer se tako omogućava razređivanje gustog sekreta u nosu i sinusima i olakšava njegovo izbacivanje.

Upale sinusa ne treba olako shvatati jer one mogu i da se iskomplikuju. To se mnogo češće događa u slučajevima zapuštenih upala, koje se ponavljaju, nego kod akutnog sinuzitisa. Komplikacije mogu da budu i veoma ozbiljne. Kada se infekcija proširi na oko, meninge ili mozak, neophodna je hirurška intervencija. Srećom, to se dešava retko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija