• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.02.2021

10:33

EKSPEDICIJA NA MARS! Ovo sigurno niste znali o CRVENOJ PLANETI!

Ljubav

EKSPEDICIJA NA MARS! Ovo sigurno niste znali o CRVENOJ PLANETI!

Podeli vest

Juče, 18. februara 2021. godine, Rover Perseverance upravo je postao NASIN peti rover koji je bezbedno sleteo na površinu Marsa nakon što je preživeo „sedam minuta terora“. Njegov zadatak je da odgovori da li je život nekad postojao van Zemlje

1. Nazvan je po rimskom bogu rata,  Mars je četvrta planeta od sunca u našem Sunčevom sistemu.

2. Mars je poznat i kao "Crvena planeta" je je - crven. A crvena boja potiče od rđe koja se nalazi u stenovitom zemljištu.

3. Mars je druga najmanja planeta u Sunčevom sistemu, posle Merkura. U prečniku ima oko6.791 kilometar i upola je manja od Zemlje.

4. Na Marsu je prilično hladno, mnogo hladnije nego kod nas, jer je se nalazi dalje od sunca. Moguće je da je na Marsu temperatura - 140 stepeni Celzijusa.

5. Na Marsu se nalazi najveća planina u našem  solarom sistemu - Olimpus Mons. Visoka je 24 kilometra, što znači da je otprilike 3 puta viša od Mont Everesta.

Foto: Pixabay

Mars - crvena planeta

6. Na Marsu bismo mogli da skočimo tri puta više nego na Zemlji. To je zbog toga što je gravitacija mnogo slabija.

7. Mars ima dva meseca: jedan se zove Fobos, a drugi Deimos.

8. Dan na Marsu traje 24 sata i 37 minuta. Godina na Marsu je dvostruko duža nego kod nas i traje 687 zemaljskih dana.

9. Do nedavno su naučnici verovali da na Marsu nema vode, samo stene, prašina i led.  Ali, 2018. godine pronašli su dokaz o jezeru ispod južne polarne ledene kape planete.

10. Ljudi još uvek nisu kročili na Mars. Do sada su tamo samo poslate svemirske letelice. Prva svemirska letelica koja je sletela na Mars je Viking Landers, koja se tamo spustila 1976. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija