• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

23.02.2021

17:01

Jela je crveni luk svaki dan, DESILO SE ČUDO! Morate ga uvrstiti u ishranu, JAKO JE ZDRAV!

Ljubav

Jela je crveni luk svaki dan, DESILO SE ČUDO! Morate ga uvrstiti u ishranu, JAKO JE ZDRAV!

Podeli vest

U vreme korone i gripa, jedna od namirnica koju nikako ne biste smeli da zaobiđete je i crveni luk.

Osim što je sjajan kako dodatak jelu, veoma je koristan i za zdravlje.

Sirov luk sadrži sumporne spojeve i vitamine koji su bitni za celokupno zdravlje.

Takođe, luk je dobar izvor vlakana, vitamina C koji je važan za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline koja je esencijalna za obnovu ćelija, kalijuma koji blagotvorno deluje na krvni pritisak i zdravlje srca, kao i mangana koji je važan za zdravlje tkiva i kostiju.

Kao što smo već naveli, crveni luk obiluje vlaknima, a ona su odlična za creva. U slučaju zatvora, luk je vrlo koristan.

Jedna žena, htela je da testira dobrobiti crvenog luka pa je svakoga dana jela ovu namirnicu, što u salatama, što u kuvanim jelima. Vrlo brzo je primetila da joj se holesterol regulisao, kao i da više nije imala problem sa povišenim šećerom. 

Foto: Pixabay

Kontroliše dijabetes

Ako ga konzumirate sirovog, luk može da poveća proizvodnju insulina. Dakle, ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svež luk.

Crveni luk povoljno deluje na srce

Redovnim konzumiranjem sirovog luka štiti srce od koronarnih bolesti. Luk može da kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije.

Foto: Shutterstock

Kontroliše nivo holesterola

Pokazalo se da, ovo povrće ima pozitivan uticaj na osobe sa povišenim holesterolom. Ukoliko se jede redovno može da reguliše nivo masnoće u krvi.

Smanjuje rizik od mnogih bolesti

S obzirom da obiluje mnoštvom vitamina i minerala, crveni luk jača ceo organizam, a samim tim i smanjuje rizik od mnogih bolesti. Pogoduje anemičnim osobama.

Sumporna ulja i organski sulfidi dovodoe do suza kada sečemo luk, a oni ulaze i u nozdrve. Ta ulja nam pomažu u lečenju anemije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija