• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Best Life/informer.rs

21.03.2021

19:03

MOŽE I DA ŠTETI! Stomatolozi upozorili da NE PERETE ZUBE kad god vam PADNE NA PAMET!

Ljubav

MOŽE I DA ŠTETI! Stomatolozi upozorili da NE PERETE ZUBE kad god vam PADNE NA PAMET!

Podeli vest

Verovatno mislite da je apsolutno uvek dobra ideja oprati zube. Uostalom, pravilna oralna higijena nikako ne može biti loša za vas, zar ne? Ali, to baš i nije tako. Stomatolozi upozoravaju da postoji određeno vreme kada pranje zubima zapravo može da šteti

Nemojte da perete zube odmah nakon jela

Možda vam se čini da treba da operete zube odmah nakon obroka, ali stomatolozi upozoravaju da je to loša ideja. To je zato što varenje započinje u ustima, što stvara kiselo okruženje, a to nije najbolji trenutak za pranje zuba, prema stomatologu Džini Greko.

Foto: Shutterstock

- Kada pojedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni skrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju karijes počinju da se hrane njime i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu gleđ (tvrdu, spoljnu površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala - kaže Džin Lin, vlasnik dečje stomatologije Hurst i upozorava kako bi, u ovoj situaciji, četkanje moglo dodatno da ošteti gleđ.

Pričekajte sat vremena nakon jela

Američko udruženje stomatologa (ADA) preporučuje da pričekate najmanje sat vremena nakon jela kako biste oprali zube. Nil Dž. Gajar, bivši predsednik Akademije opšte stomatologije, kaže da to vreme "omogućava da vaše telo neutrališe kiselu okolinu koju je možda stvorila kisela hrana koja je unesena". Čekajući sat vremena, pljuvačci dajete dovoljno vremena da odradi svoj posao, piše Best Life.

Istine i ZABLUDE o IMUNITETU! Lekar objašnjava KAKO ga OJAČATI i koji VITAMIN je PRESUDAN!

Za POSPANOST je krivac PROLEĆNI UMOR, a spas je u ove TRI STVARI!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija