• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

05.04.2021

17:51

PRVA POMOĆ za GASTRITIS! Listići nane će SMIRITI BOL, a ova biljka NADUTOST!

Ljubav

PRVA POMOĆ za GASTRITIS! Listići nane će SMIRITI BOL, a ova biljka NADUTOST!

Podeli vest

Gotovo polovina stanovnika planete pati od tegoba izazvanih gastritisom, upalom sluznice želuca. Najčešće je uzrokuju virusna ili bakterijska infekcija, stres ili iritacija alkoholom, lekovima, a obično se javlja kod osoba pozitivnih na Helicobacter pylori

Akutni gastritis javlja se naglo i brzo prolazi, hronični može trajati godinama, a onaj nelečeni doprinosi nastanku čira na želucu, te ga ne treba olako shvatati.

Najčešći simptomi su bol ili osećaj nelagode u gornjem delu stomaka, nadutost, štucanje, podrigivanje, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, tamna stolica, a krajnje upozorenje je krv u stolici. Pravilna ishrana i izbegavanje namirnica koje nadražuju želudac od presudne su važnosti u terapiji.

Foto: Shutterstock

Interesantno je da pojedine namirnice imaju preventivno dejstvo i pomažu u sprečavanju nastanka gastritisa. Tu spadaju zeleni čaj i hrana bogata antioksidansima, pre svega sveže povrće i voće. Hrana koja može sprečiti rast i razvoj Helikobakterije, kao jednog od najčešćih krivaca za nastanak bolesti, uključuje: karfiol, kupus, rotkvice, povrće iz grupe kupusnjača, bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode), kurkumu, blagi začin koji može imati protivupalna svojstva.

Evo šta još može da pomogne...

Foto: Shutterstock

Listići nane

Sadrže eterično ulje bogato mentolom. Mentol je anestetik i anestezira, tj. smiruje želudačane bolove. Nanom se mogu otkloniti nadraženost želuca, neprijatan bol kod gorušice, nadutost i gasovi.

Tople obloge

Natopite peškir vrućom vodom pa ga dobro iscedite. Lezite, položite na stomak i pokrijte ćebetom. Toplota opušta mišiće, pojačava cirkulaciju, smanjuje nadutost i smiruje bolove.

Foto: Shutterstock

Gel na bazi lavande

Gel je potrebno lagano umasirati u stomak i, kad se upije, prestati s utrljavanjem. Ulje lavande opušta grč mišića i deluje kao spazmolitik, a zbog određenog procenta kamfora lagano i anestezira bol.

Blagotvorni kim

Uzmite zrna kima, količinski kao prstohvat, i grickajte pa progutajte. Imaju, kao komorač i anis, smirujuće dejstvo. Zrnca kima odlična su i protiv nadutosti i zagrevaju i jačaju želudac i creva.

Foto: Shutterstock

Lekoviti đumbir

Koren đumbira narendajte ili sitno nasecite u količini jedne čajne kašičice i pojedite uz lagani obrok od mesa i povrća ili uz čorbu. Odličan je protiv bolova, zagreva iznutra i tako poboljšava probavu. 

Ljuto i slatko

U ishrani izbegavajte sve što ima predznak “pre” - ljuto, slano, kiselo, hladno, vruće - jer ćete opet brzo nadražiti želudac.

Foto: Shutterstock

Sladić u kapima

Koren sladića najbolje je koristiti u vidu čaja ili biljnih kapi. Deluje kao prirodni kortikosteroid, protiv jakog gastritisa, a ujedno i kao antidepresiv jer smiruje i opušta. Posebno je blagotvoran kod gastritisa i čira na želucu.

Evo šta će vam se DESITI ako BRZO JEDETE! Ne, NIJE ŠALA!

Opasnost od TIHOG INFARKTA! Ovo su NAPICI koji su LOŠI za SRCE!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija