• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas

14.04.2021

19:46

JUTARNJU KAFU NIKAKO NE SMETE DA PIJETE PRE 9 SATI! Evo šta kažu stručnjaci!

Ljubav

JUTARNJU KAFU NIKAKO NE SMETE DA PIJETE PRE 9 SATI! Evo šta kažu stručnjaci!

Podeli vest

Savršeno vreme za prvu jutarnju kafu je između 9:30 i 11:30 sati, potvrdilo je poslednje istraživanje britanskih naučnika i lekara

Naime, ukoliko konzumiramo kafu čim se probudimo, naše telo može reagovati potpuno suprotno našim očekivanjima. Osim toga, tom pogrešnom navikom možemo trajno ugroziti naše zdravlje i narušiti imuni sistem.

Donosimo vam četiri razloga zbog kojih prvu jutarnju kafu morate odložiti za period posle 9:30 časova.

Možete biti više pospani

Iako je kafa napitak pun kofeina, ukoliko šoljicu ovog napitka popijete čim se probudite, ona može imati potpuno suprotno dejstvo. Kofein udvostručuje nivo hormona stresa i može dovesti do problema sa spavanjem, što rezultira umorom. Ako dan započnete šoljicom kafe sa puno šećera, ubrzo nakon ispijanja kafe biste mogli da osećate umor i pospanost. To se događa jer naše telo proizvodi insulin kako bi nadoknadio šećer, uzrokujući pad nivoa glukoze u krvi, što rezultira nedostatkom energije.

Foto: Pixabay

Jutarnja šoljica kafe otežava ćelijama regulaciju šećera u krvi

Isušuje kožu

S obzirom na to da kafa utiče na creva, što može izazvati proliv, ona dehidrira telo zbog čega toksini teže izlaze iz tela kroz kožu. To zauzvrat isušuje kožu i čini je ranjivijom na razne probleme, poput preuranjenih bora.

Kafa može pojačati anksioznost

Ujutro nakon buđenja nivo hormona stresa obično je najviša. Budući da je kofein stimulans, može podstaći nervozu, a kod nekih ljudi može pojačati anksioznost.

Kafa može povećati nivo šećera u krvi

Jutarnja šoljica kafe otežava ćelijama regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do raznih bolesti. Visok šećer u krvi, pak, može dovesti do gojaznosti i povećati rizik od kožnih infekcija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija