• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/Informer.rs

25.04.2021

17:44

KRALJICE BALKONA! Tri nezahtevne biljke s obilnim cvetovima!

Ljubav

KRALJICE BALKONA! Tri nezahtevne biljke s obilnim cvetovima!

Podeli vest

Petunije, begonije i pelargonije s pravom krasi epitet kraljica balkona jer obilno cvetaju i spadaju među najrasprostranjenije balkonsko cveće. Ukoliko želite da svoj balkon ili terasu ukrasiti ovim ljupkim cvetnim lepoticama, donosimo nekoliko korisnih saveta o svakoj od ove tri vrste cveća.

1. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva biljka dolazi u mnogo oblika i boja cveta: beloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Ako želite da vaše petunije budu bogate cvetovima, jednom nedeljno zalivajte ih tekućim đubrivom za petunije bogatim gvožđem. Cvetaju od ranog leta do početka jeseni i potrebno je redovno kidati cvetove koji su se osušili što im povećava cvetanje.

Zbog nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru. Petunije je važno redovno i obilno zalivati i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako izbegavajte polivanje cveta jer može požuteti. Ne preterujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvetati.

2. Begonija je takođe idealno ukrasno cveće velikog broja cvetova koje cveta čak i ako je u senci. Dolazi u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorti mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do poluosunčano mesto i propustan supstrat bogat mineralima. Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lepog dekorativnog lišća, i cvetne begonije. Sve begonije imaju osetljive, vodenaste listove metalnog sjaja.

Foto: Shutterstock

Begonije se zalivaju tek kada je površinski sloj zemlje suv jer će previše mokra zemlja dovesti do truljenja korena i oštećenja na biljki. Odmah po zalivanju potrebno je istresti zemlju iz tanjirića saksije za cveće. Begonije posađene u viseće saksije zalivaju se češće jer se zemlja dosta brže suši.

3. Pelargonija ili muškatla je takođe mnogima omiljeno cveće koje krasi brojne balkone i prozore pa je zbog svojih jarkih boja, obilnog i dugotrajnog cvetanja omiljena za dekoraciju. Muškatle dolaze u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Poznate su po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Za rast joj je potrebno osunčano mesto, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca kao i propustan supstrat bogat mineralima.

Foto: RINA

Kako bi lepo rasla, obvezno je uklanjanje precvetalih cvetova i požutelih listova kako se ne bi razvile bolesti.

Ovom cvetu ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno zalivati tek povremeno, kada je zemlja na dubini od 2 centimetra potpuno suva. Za vreme velikih vrućina zalivanje može biti učestalije. Pri zalivanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvetovima uzrokovati truljenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija