• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: The Sun/informer.rs

03.05.2021

15:39

11 RANIH ZNAKOVA TRUDNOĆE! Prvi simptomi ZAVISE OD žene do žene!

Ljubav

11 RANIH ZNAKOVA TRUDNOĆE! Prvi simptomi ZAVISE OD žene do žene!

Podeli vest

Glavobolje su česte u prvim mesecima trudnoće, ali s vremenom se ublažavaju. Razlozi su hormonalne promene, fluktuacija težine, stres i nedostatak fizičke aktivnosti

1. Izostanak menstruacije

Kašnjenje menstruacije najčešći je pokazatelj rane trudnoće. Kada kasni, ženama je trudnoća prva najčešća misao koja prolazi kroz glavu, piše The Sun. 

2. Umor 

Osećaj umora i nedostatak energije neki su od znakova rane trudnoće. Hronični umor najčešće se javlja u prvom tromesečju, ali i neposredno pre porođaja kako raste nivo progesterona. 

Foto: unsplash.com

3. Glavobolja 

Glavobolje su česte u prvim mesecima trudnoće, ali se s vremenom se ublažavaju. Hormonalne promene, fluktuacije u težini, stres, nedostatak fizičke aktivnosti samo su neki od uzroka glavobolje tokom trudnoće.

4. Nadutost 

Može da bude pokazatelj i drugih stanja, ali i trudnoće. Iako stomačić počinje da se primećuje u drugom tromesečju, nadutost može da se javi ranije. 

5. Češći ili ređi odlazak u wc

Ova pojava javlja se zbog porasta hormona progesterona, ali i zbog drugih razloga jer bubrezi moraju napornije da rade kako bi izbacili višak tečnosti ili maternica vrši pritisak na bešiku. 

Foto: Shutterstock

6. Jutarnja mučnina 

Ponekad promene u telu koje se prilagođava trudnoći, recimo osetljivost na razne mirise i ukuse, mogu da dovedu do osećaja mučnine. 

7. Krvarenje 

Dve nedelje nakon začeća, trudnica može da uoči malu količinu intimnog krvarenja. 

8. Vrtoglavica 

Rani meseci trudnoće mogu da budu popraćeni vrtoglavicom što može da oteža obavljanje svakodnevnih zadataka. To može da bude povezano i s padom šećera u krvi ili dehidracijom, ali i s nedovoljnim unosom kalorija ili anemijom. 

Foto: Shutterstock

9. Osetljivost dojki 

Iako se ovo događa i u PMS-u i za vreme menstruacije, obično dve nedelje nakon začeća žene se često žale na osetljive grudi. To je uzrokovano povećanim nivoom hormona progesterona i estrogena, kao i povećanim protokom krvi u tom području. 

10. Promene raspoloženja

Zbog trudnoće javlja se razdražljivost, ali ne samo zbog hemijskih promena u telu, već i zbog mogućeg stresa i brige zbog činjenice da dolazi beba. 

11. Valunzi i osećaj vrućine

Talasi vrućine obično se povezuju s menopauzom, ali više od trećine žena doživljava navale vrućine tokom trudnoće. Trudnice često kažu da se osećaju 'toplije' nego pre te da se više znoje. To se javlja zbog hormonalnih promena. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija