• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

21.05.2021

07:55

AKO BUDETE STAVLJALI OVO NA LICE SAMO 7 DANA PODMLADIĆETE SE! Za svako nanošenje, koža će vam reći HVALA!

Ljubav

AKO BUDETE STAVLJALI OVO NA LICE SAMO 7 DANA PODMLADIĆETE SE! Za svako nanošenje, koža će vam reći HVALA!

Podeli vest

Ako se u vašem ormariću sa kremama još uvek ne nalazi “body buter”, sada je pravo vreme da ga probate i uverite se zašto je on već nekoliko godina jedan od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda.

Puter ili maslac je biljno ulje koje se na sobnoj temperaturi nalazi u čvrstom stanju, a topi na temperaturi tela. Najčešće je egzotičnog mirisa i predstavlja riznicu masnih kiselina, antioksidanasa i vitamina, pa kao koktel sastojaka koži pruža sjaj, svežinu, mekoću i nežnost.

Najpoznatiji su kakao, ši ili karite i mango puter, a koliko su maslaci u poslednje vreme postali zanimljivi potrošačima svedoči činjenica da na tržištu ima sve više onih koji nisu dobijeni direktno iz semena biljke, nego su nastali ubacivanjem nekog ulja u neki drugi puter, vosak i slično.

​Ši puter
Najveći spektar delovanja ima ši puter, koji se dobija iz orašastih plodova karite drveta koje raste u centralnoj i zapadnoj Africi. To drvo prve plodove daje posle 25 godina, a punu zrelost dostiže tek sa pedeset, zbog čega je njegova seča strogo zabranjena u Africi, dok je proizvodnja ši putera od velikog značaja za ovaj kontinent.

Tako možemo da se susretnemo sa puterom od masline, lavande, pistaća, badema, bundeve, avokada, aloje i drugima. Iako su to derivati nastali mešanjem različitih tekstura, oni nisu ništa manje kvalitetni od čistih putera.

Maslac je proizvod koji umiruje kožu, pruža joj zaštitnu ulogu, vlaži je i omekšava, a gotovo uvek sadrži neke lekovite sastojke.

Zahvaljujući hidrirajućim svojstvima ši puter se upotrebljava za suvu kožu, kao i za probleme poput svraba, psorijaze, ekcema, dermatitisa, zadebljanja i pucanja, a odličan je i za ispucale usne. Takođe, on pomaže kod raznih alergija, ujeda insekata, opekotina od sunca, iritacija izazvanih brijanjem.

Karite maslac podmlađuje kožu i vraća joj elastičnost, kao antioksidans pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, a zbog izuzetne sposobnosti penetracije može čak da umiri i bol u zglobovima. Dobar je za svaki tip kože, čak i za masnu jer ne zapušava pore. Ši puter je prirodni štit od sunčevog zračenja i ima SPF 6.

“Karite” inače znači “drvo života”.

Foto: Pixabay

Kakao puter se dobija iz pečenog semena ploda biljke kakaovac i obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, C i E i antioksidansima. On dubinski hrani kožu i štiti je od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Preporučuje se kod ekcema, dermatitisa i strija. Svetlobež je boje i miriše na čokoladu, dok se u prehrambenoj industriji koristi za njeno pravljenje.

Ulazi u sastav raznih losiona, sapuna, krema za telo, balzama i ruževa i svima daje predivnu aromu.

Mango puter se dobija presovanjem koštica ploda manga. Svetložute je boje, polučvrst na sobnoj temperaturi i u dodiru sa kožom se topi neverovatnom brzinom. Ima predivan, egzotičan miris, pogodan je za stariju kožu jer smanjuje bore i efikasno uklanja ožiljke od strija i akni i čuva je od UV zračenja. Uz to, pomaže i kod ujeda od insekata, ublažava opekotine i bol u mišićima.

Čest sastojak u losionima i kremama za telo je i kokosov puter, odnosno ulje. NJega ljubitelji "home made" kozmetike obožavaju jer se lako meša sa sastojcima za pravljenje kućnih krema i balzama i izuzetno se lepo razmazuje i upija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija