• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

27.06.2021

18:00 >> 18:02

KOŽA VOLI ALOJU VERU! Ublažite MNOGOBROJNE probleme, od OPEKOTINA do AKNI!

Ljubav

KOŽA VOLI ALOJU VERU! Ublažite MNOGOBROJNE probleme, od OPEKOTINA do AKNI!

Podeli vest

Aloja vera se koristi u lekovite svrhe još od praistorijskih vremena, a izgleda da je nisu bez razloga tokom vekova nazivali "čudesnom biljkom", "rajskim blagoslovom", "eliksirom života" i "biljkom života"

U svakoj kuhinji trebalo bi da pokraj prozora postoji jedna ili dve biljke aloje vere u saksiji. Ona se koristi u lekovite svrhe još od praistorijskih vremena, a izgleda da je nisu bez razloga tokom vekova nazivali "čudesnom biljkom", "rajskim blagoslovom", "eliksirom života" i "biljkom života". Danas je proziran gel iz listova aloje vere popularan biljni lek za opekotine od sunca, manje rane i druge probleme sa kožom. Sok koji sadrži visoku koncentraciju ove biljke može da se unosi oralno radi tretmana artritisa, dijabetesa i peptičkog ulkusa (čira), ali se pre toga svakako treba posavetovati sa lekarom.

Prirodni melem

Naučnici nisu u potpunosti sigurni kako aloja vera deluje, ali su uspeli da indentifikuju mnoge njene aktivne komponente. Njen gel sadrži gumaste supstance, koje sačinjavaju prirodne emolijense (ovlaživače). Bogat je antiflamatornim jedinjenjima, kao i jedinjenjem bradikinazom, koje deluje kao sredstvo protiv bolova za spoljašnju upotrebu. Magnezijum-laktat iz aloje vere ublažava svrab, a njen gel sadrži supstance koje pospešuju lečenje širenjem krvnih sudova, odnosno povećanjem dotoka krvi povređenih oblasti.

Foto: Shutterstock

Aloja je dobra za:

* akne
* staračke fleke
* atletsko stopalo
* plikove
* suvu kosu
* suvu kožu
* osip od vrućine
* psorijazu
* osip od brijanja
* herpes zoster
* opekotine od sunca
* bradavice
* bore

Aloja vera pomaže kod različitih problema sa kožom i navodimo vam neke od njih.

Manje opekotine
Nanošenje gela smanjuje bol, vlaži kožu i zadržava bakterije i vazduh dalje od povrede. Da biste pružili sebi olakšanje od opekotina od sunca koje su zahvatile veću površinu, dodajte mlakoj kupci jednu ili dve šolje soka od aloje i osvežite se potapanjem u nju.

Posekotine i ogrebotine
Kada se gel osuši, formira prirodnu oblogu preko kože i ubrzava izlečenje. Ipak, imajte u vidu da on nije dobar izbor za lečenje ozbiljnih rana.

Psorijaza
Gel aloje vere ublažava zapaljenje i omekšava oblasti crvenih pečata (prekrivenih suvim, trošnim, srebrno-belim naslagama) sa svrabom, koje su karakteristika ovog hroničnog kožnog oboljenja, za čak 83 odsto, pokazalo je jedno istraživanje.

Foto: Shutterstock

Akne
Nanesite aloju veru kada imate "napad" akni. U jednom istraživanju utvrđeno je da je tokom pet dana korišćenja gela došlo do potpunog izlečenja 90 procenata akni, što je gotovo dvostruko veći uspeh u odnosu na konvencionalno lečenje.

Herpes zoster
Bolna oštećenja izazvana herpes virusom bivaju brže izlečena kada se na kožu nanosi aloja vera. Njen gel, po svemu sudeći, ima izvesne antivirusne efekte. Aloja vera, uz to, proširuje sitne krvne sudove, odnosno kapilare, što omogućava da više krvi dospe do ugrožene oblasti.
Treba dodati da se gel koristi i za lečenje hemoroida i ujeda insekata, pošto je bogat antiinflamatornim agensima i stvara hladan, smirujući film preko iritiranih i tkiva koja svrbe.

Kako se upotrebljava?

Proizvode za negu kože koji sadrže aloju veru možete kupiti u supermarketima i apotekama, ali nije jasno da li njen "stabilizovani" oblik ima iste efekte kao prirodni gel. Ako ipak kupujete gotove kreme i losione, uverite se da se u spisku sastojaka ova biljka javlja blizu vrha. Za unutrašnju upotrebu kupujte sokove koji sadrže najmanje 98 procenata aloje.

Foto: Shutterstock

Da biste, međutim, imali potpunu korist od ove čudesne biljke, ne treba koristiti zamenu za "pravu stvar". Aloja vera je laka za gajenje, dobro raste i kad je zanemarena, zahteva malo vode, a podnosi čak i boravak u senci i loše zemljište. Nju, međutim, ne bi trebalo izlagati temperaturama ispod pet stepeni Celzijusa, zbog čega je najbolje prilagođena gajenju u stanu blizu prozora ili u staklenim baštama.

Da biste smirili opekotine od sunca, hemoroide ili ujede insekata, temeljno operite problematično mesto sapunom i vodom. Otkinite komad velikog lista aloje vere, isecite ga na kriške po dužini i iscedite gel. Stavite izdašan sloj gela na povređeno mesto i ponavljajte ovaj tretman dva ili tri puta na dan.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija