• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

05.08.2021

11:41

KARDIOLOG OTVORENO: Ovih devet namirnica sam zabranio ljudima koje volim

Ljubav

KARDIOLOG OTVORENO: Ovih devet namirnica sam zabranio ljudima koje volim

Podeli vest

U Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja su manje učestala, kaže doktor

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama.

Pre svega, važno je da izbacite sve ono što može štetno da deluje na najvažniji mišić u telu, a jedan kardiolog otkrio je kojih 9 stvari je zabranio svojim bližnjima!

Pomfrit

Na 100 g prženog krompira dolazi 8 grama trans masti, koje nisu supstanca prirodnog porekla, već proizvod višestrukog zagrevanja biljnih ulja. Trans masti povećavaju holesterol u krvi višestruko i tako povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Crveno i prerađeno meso

"Šnicle, mleveno meso i slanina veoma štetno utiču na srce. Bakterije iz sistema za varenje apsorbuju aminokiseline iz crvenog mesa, što pokreće čitav lanac reakcija koji na kraju povećava nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti", kaže kardiolog.

Pržena hrana

Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti, koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. U Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja su manje učestala.

Foto: pexels.com

Kardiolog govori o ishrani

Pica

Samo jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Ako ne možete da odustanete od pice, ograničite se samo na jedno parče jednom nedeljno, i neka to bude pica od povrća.

Beli hleb

Redovno konzumiranje hrane bogate ugljenim hidratima poput belog hleba, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže nivo šećera u krvi, pa na osnovu toga naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih prvih faktora koji dovode do srčanog udara.

Kukurzne pahuljice

U pitanju su brzi ugljeni hidrati prepuni šećera koji čine da insulin u telu podivlja.

So

Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od 5 grama soli (nepuna kašičica).

Instant supe

Kao i većina drugih prerađenih proizvoda, instant supe sadrže velike količine soli, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, otkrivaju eksperti. Osobe koje jedu instant supe 2-3 puta nedeljno imaju mnogo veći rizik od kardiometaboličkog sindroma, koji povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Energetska pića

100 ml energetskog pića sadrži 30 mg kofeina. Ako popijete 300 ml, što je standardna zapremina, unećete 90 mg kofeina, što je kao da ste popili 3-4 espreso kafe. Ovolika doza kofeina može da izazove tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji imaju bilo kakav problem sa srcem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lala

pre 2 godine

Ovaj mučenik da dođe u Srbiju u vreme svinjokolja umro bi na mestu. Čvarci, slanina, bele kobaje, švargle.... Pa kulen, kobaje, šunka... A na to radža, vino, pivo... O vrućem hlebu da ne govorim.

KINESKI HOROSKOP OTKRIVA ŠTA NAS OČEKUJE U 2022. GODINI! Sve ide na bolje, a OVAJ ZNAK  će zaista imati mnogo sreće
Horoskop

KINESKI HOROSKOP OTKRIVA ŠTA NAS OČEKUJE U 2022. GODINI! Sve ide na bolje, a OVAJ ZNAK će zaista imati mnogo sreće

Istočni kineski kalendar podrazumeva da svakom godinom vlada jedna životinja, odnosno jedan znak iz kineskog horoskopa. Podsetimo se da je 2021. godina prema kineskom kalendaru počela 12. februara i nazvana je godina Metalnog Bika. Prema istočnjačkoj tradiciji Bik je mirna, samouverena i plemenita životinja, a govorilo se da ova godina posebnu sreću donosi odgovornim, vrednim i bistrim ljudima. Ali šta as očekuje u narednoj, 2021. godini?

05.08.2021

09:50

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija