• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.08.2021

09:00

ZDRAVO JE! Nutricionisti uz mediteransku ishranu preporučuju i tradicionalnu nordijsku kuhinju

Ljubav

ZDRAVO JE! Nutricionisti uz mediteransku ishranu preporučuju i tradicionalnu nordijsku kuhinju

Podeli vest

Povrće, voće, manje mesa i više ribe zajednička su odlika ovih kuhinja, pa zato u zemljama Sredozemlja stanovnici imaju najmanje srčanih problema, a u Skandinaviji su fizički izdržljiviji

Nordijska ishrana postala je alternativa za mediteransku! Sve više nutricionista favorizuje tradicionalnu kuhinju Danske, Norveške, Švedske, Finske, Grenlanda i Islanda.

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu tvrde da je ishrana naroda sa severa podjednako korisna za zdravlje kao i južnjačka, i da je dosad neopravdano bila zapostavljena.

Istraživanja su pokazala da stanovništvo Italije i Španije, gde je mediteranska ishrana uobičajena, ima najmanje kardiovaskularnih problema, ali su zato Skandinavci fizički izdržljiviji od njih i, zanimljivo je, mladoliki su.

- O nordijskoj i mediteranskoj ishrani često se piše kao o dijetalnoj, ali nije reč ni o kakvom restriktivnom režimu ishrane. To je stil života koji će vam pomoći da budete zdravi i vitalni - piše, piše "Majndbodigrin".

Foto: Shutterstock

Hranite se zdravo

Šta ove vrste ishrane imaju zajedničko?

Mediteranska i nordijska ishrana imaju više sličnosti nego razlika. Obe su zasnovane na lokalnoj i sezonskoj hrani.

Manje se jede meso, više povrće i riba, integralne žitarice i vrlo malo prerađene hrane.

Razlike

Glavna razlika između ova dva menija je primarni izvor masti. Maslinovo ulje je sinonim za mediteransku ishranu, dok se u nordijskoj koristi ulje od repice.

Maslinovo ulje je poznato po svojim zdravstvenim prednostima zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i omega-9 masnih kiselina, a ulje od repice je popularno u kuvanju.

U nordijskoj ishrani ključne namirnice su bobičasto voće, kupus, jabuke, kruške, korenasto povrće, raž i fermentisano mleko.

U mediteranskoj ishrani naglašene su žitarice, povrće i voće, mlečni proizvodi, riba ili belo meso.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija