• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/alternativa za vas

23.08.2021

14:05 >> 14:06

Saveti za BEZBRIŽNU TRUDNOĆU! Evo kako da se nosite s JUTRANJOM MUČNINOM!

Shutterstock

Ljubav

Saveti za BEZBRIŽNU TRUDNOĆU! Evo kako da se nosite s JUTRANJOM MUČNINOM!

Podeli vest

Iako se najčešće javljaju u prvom trimestru, kod nekih budućih mama potraju i do samog porođaja, a tek oko 30 odsto trudnica nema nikakve tegobe ove vrste, kažu statistike

Mučnine su jedan od neprijatnih pratilaca gotovo polovine trudnoća. Iako se najčešće javljaju u prvom trimestru, kod nekih budućih mama potraju i do samog porođaja, a tek oko 30 odsto trudnica nema nikakve tegobe ove vrste, kažu statistike. Mučnina, povraćanje, prekomerno lučenje pljuvačke ili odbijanje hrane, kao i potreba za određenom namirnicom zaista prate jutarnje časove, mada se mogu javiti i u drugo doba dana, čak i uveče. Kako da pomognete sebi u tim trenucima?

* Važno je da ne uskraćujete dotok vitalnih nutrijenata ni sebi ni bebi, te je stoga preporučljivo da jedete manje, ali češće obroke.

Foto: Shutterstock

Mogući razlozi

Postoji više teorija o tome šta izaziva mučnine i one se uglavnom baziraju na hormonskim promenama, pre svega na porastu beta HCG hormona. On deluje na žuto telo, reguliše rad estrogena i progesterona, sprečava menstruaciju i održava trudnoću. Njegova količina se na svaka tri dana trudnoće uveća za preko dva puta, pa se pretpostavlja da na taj način preterano stimuliše centre za mučninu u mozgu. Neke druge teorije smatraju da do tegoba dolazi zbog emocionalnih reakcija na trudnoću. Jedna od teorija navodi da trudnica mučninom reaguje na sve što potencijalno može da škodi bebi (upotreba alkohola, kafe, nikotina...) i da tako telo pokušava da se oslobodi toksina.

* Uz krevet držite neki keksić, najbolje suvi kreker, i pojedite jedan ili dva pre nego što ustanete.

* Miris sveže zelene limete može da zaustavi mučninu. Kada vam je jako muka, prepolovite limetu i udahnite njen miris.

* Pomaže i čaj od đumbira. Narendajte malo korena đumbira ili ga isecite na tanje komadiće i prelijte ključalom vodom.

* Sočivo, mahunarka niskog glikemijskog indeksa, najbolji je izbor za varivo. Najmanje sat vremena pre kuvanja potopite je u vodi i tek tada pripremite varivo. Jedite dva do tri obroka na dan.

* Bademi su idealni kao grickalice jer sadrže i zdrave masti i belančevine, bogati su vitaminima B grupe, a uz to, uvek ih možete nositi sa sobom bilo gde da se nalazite. Od badema možete da napravite i šejk, tako da ih ostavite da odstoje u vodi najmanje 12 sati, izmiksate i dodate bananu.

Foto: Shutterstock

* Izbegavajte masnu i hranu prženu u dubokoj masnoći.

* Hrana kiselog ukusa, na primer, limun pomaže kod mučnine. Kada osetite mučninu, stavite u usta komad limuna. Proverite da li će vam pomoći mali gutljaj vode u koju ste dodali jabukovo sirće. U čašu vode stavite kašičicu jabukovog sirćeta.

* Ako vam tokom kuvanja smeta miris hrane, zamolite nekoga u porodici da kuva za vas - važno je da i dalje unosite vitalne prehrambene sastojke.

* Stres bi trebalo da se smanji na minimum. Pokušajte što više da se opuštate - kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuk za dublji i opušteniji san.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija