• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/novosti/informer.rs

30.08.2021

12:41

PLUĆA ŠKRIPE S JESENI! Sve o SEZONSKIM BOLESTIMA i kako da LAKŠE PREBRODITE promenu vremena!

Shutterstock

Ljubav

PLUĆA ŠKRIPE S JESENI! Sve o SEZONSKIM BOLESTIMA i kako da LAKŠE PREBRODITE promenu vremena!

Podeli vest

Hronične bolesnike, astmatičare, obolele od čira na želucu i reumatičare čeka period u kom njihovo stanje može da se pogorša. Slede saveti koji će im pomoći da lakše prebrode muke izazvane promenljivim vremenom, temperaturnim razlikama, početkom grejne sezone, zagađenjem

Vlaga, promenljivo vreme sa velikim razlikama u temperaturi na prelazu između godišnjih doba i predstojeća grejna sezona, a sa njom i veće zagađenje vazduha, donose nove patnje onima koji boluju od astme, čira na želucu ili imaju obolele zglobove. Uz to i korona i ostali virusi koji se "zavlače" u svaki kutak zatvorenih prostorija u kojima ćemo s jeseni više boraviti dodatno mogu da isprovociraju neke od ovih bolesti.

Astma

Kašalj, zviždanje ili sviranje u grudima, nedostatak vazduha, gušenje, teskoba u grudima... sve je teže s jeseni, kojoj se astmatičari ne raduju iz dva razloga - vlaga provocira disajne puteve i češće izaziva napade, dok su drugi razlog virusne respiratorne infekcije (da, postoje i drugi virusi pored korone), faktor koji vrlo često pogorša tegobe.

Foto: Shutterstock

Flavonoidi protiv astme

Flavonoidi su moćan antioksidans i mogu da budu efikasan prirodni lek protiv astme. Pored toga što podstiču apsorpciju vitamina C, pozitivno deluju na membranu pluća i ublažavaju upalu. Dobri izvori flavonoida su zeleni čaj, crni luk, đumbir, kožica i seme grožđa, crno vino, crna čokolada, bobičasto voće, paprika, paradajz, pomorandža.

Osim redovne terapije, neophodno je ojačati imunitet, a vitamin C, koji je inače prirodni antihistaminik, puno voća i povrća i suplementi cinka pokazali su se kao dobri borci protiv virusa. Vitamin B6 smanjuje zviždanje u plućima, magnezijum sprečava kontrakcije bronhijalnih mišića, dok omega-3 masne kiseline imaju antizapaljensko dejstvo. Tu su i lekovite biljke poput majčine dušice, ehinacee i drugih, koje pomažu pri opuštanju disajnih puteva i izbacivanju sluzi.

Treba napomenuti da su sa astmom neizbežno povezane i alergije, od kojih sve i počinje. Mada ambrozija i ostali korovi prolaze, uvek su prisutne grinje, kojih ima u zatvorenom prostoru, naročito kad počne grejanje, jer se tada brže razmnožavaju. Izbacite tepihe i zavese iz spavaće sobe, a posteljinu redovno perite na 60 stepeni, provetravajte dušeke, usisavate tapacirani nameštaj i ne zagrevajte previše prostoriju u kojoj se spava.

Reuma

Baš kao ni za alergijske bolesnike, ni za reumatičare tokom vlažne jeseni nema mnogo utehe. Bolovi u zglobovima se pojačavaju ako je vlažnost vazduha velika, jer sa niskim temperaturama utiče na receptore za bol. Ukoliko je reuma udružena sa degenerativnim oboljenjima kičme, visokim pritiskom ili dijabetesom, znatno se pogoršavaju tegobe obolelih.

Foto: Shutterstock

Čaj kad bole kosti

Pomešajte 20 g zove, 20 g koprive, 20 g breze i 20 g topolinih cvetova (sve ćete naći u biljnoj apoteci). U 5 dl vode kuvajte brezu i koprivu 15 minuta, sklonite s vatre i dodajte ostale biljke. Ostavite da odstoji nekoliko sati, procedite i uzimajte čaj tokom dana umesto vode.

U slučaju jačih bolova koriste se analgetici i nesteroidni antireumatici, a vrlo deleotvornim za ublažavanje simptoma pokazale su se i određene namirnice, čajevi, obloge i ulja za masažu. Ulje od kamilice (šest kapi) dodajte u čašicu bademovog ulja, pomešaje i trljajte bolna mesta nakon kupanja. Možete uzeti i tri kapi ruzmarinovog ili eukaliptusovog ulja, pomešati sa bademovim uljem i umasirati u bolne zglobove. Tretman treba ponavljati dok bolovi ne prestanu. Dobrim su se pokazali i sveži listovi kupusa sa kojih su odstranjeni tvrdi delovi. Listove prelijte ljutom rakijom i ušuškajte bolna mesta. Oblog se menja tri puta dnevno.

Gastritis i čir

Poznato je da oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu, želucu, ili pate od gastritisa tokom prelaza iz leta u jesen češće uzimaju tablete za ublažavanje bola i mučnine u stomaku. Promena vremenskih prilika, atmosferskog pritiska, promena načina ishrane, ali i stres i nervoza, koji su zastupljeniji po povratku u školu i na posao, zajedno utiču na to da se problemi ovih bolesnika pojačaju.

Foto: Shutterstock

Helikobakterija neprijatelj želuca

Helikobakterija je u najvećem broju slučajeva uzročnik svih gastrointestinalnih bolesti, pa se njenim izlečenjem rešavaju i ostale tegobe. Zbog toga lekari preporučuju da uradite izdisajni test na ovu bakteriju, a ako se utvrdi da ona postoji, lečenje je veoma uspešno i kratko.

Osim redovne terapije, koja podrazumeva uzimanje inhibitora protonske pumpe, treba više obratiti pažnje na ishranu, što ovi pacijenti već dobro znaju. Izbegavajte jaku, ljutu, masnu i začinjenu hranu, luk, zaprške, ali i namirnice koje nadimaju, poput pasulja, graška, boranije, kupusa. Pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno. Jedite pet-šest puta dnevno manje, lako svarljive obroke, a hranu pripremajte na pari ili kuvanjem. Protiv pojačanog lučenja kiseline odlično deluju i čajevi od majčine dušice, žalfije ili koprive. I ne zaboravite da je nervoza veliki neprijatelj želuca.
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija