• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/M. Jovanović

12.09.2021

19:09

7 SAVETA ZA MIRAN SAN! Naspavani = zdraviji i srećni!

Shutterstock

Ljubav

7 SAVETA ZA MIRAN SAN! Naspavani = zdraviji i srećni!

Podeli vest

Noćni san je najkvalitetniji i najzdraviji. Ipak, šta kada ga nemamo nedovoljno? Stručnjaci savetuju da promenite neke životne navike, jer su miran san i dovoljno sna osnove zdravog organizma

Miran san i dovoljno sna su osnove zdravog organizma i njegovog funkcionisanja. Iako većina pokušava da nedostatak spavanja noću nadoknadi dnevnim odmorom, to nije dovoljno. Smatra se da je noćni san najkvalitetniji i najzdraviji. Ipak, šta kada ga nemamo dovoljno?

Savremeni način života koji podrazumeva upotrebu tehnologije, stres, te nepravilna ishranu, odsustvo fizičke aktivnosti... doveo je do poremećaja sna i spavanja. Sve kasnije odlazimo na spavanje, a da bismo se uspavali koristimo TV i kompjutere, te je san često isprekidan, a česte brige dovode do buđenja tokom noći. Kao rezultat lošeg sna, ujutru se budimo neraspoloženi, umorni i nespremni za dan i obaveze koje imamo. Takođe, usled nedovoljno odmora tokom noći, naš metabolizam se usporava i dolazi do gojaznosti i pratećih bolesti. Ove probleme možete rešiti ukoliko promenite životne navike.

Za početak, morate utvrditi da li imate nesanicu ili poremećaj spavanja. Stručnjaci uglavnom primenjuju pravilo 30 - 30: ako vam je potrebno 30 minuta i više da zaspite, ili ste budni 30 minuta i više u toku noći, najmanje tri puta nedeljno, u pitanju je nesanica. Bez obzira na to koliko malo spavate, ukoliko se zbog svojih noćnih navika osećate slabo i neraspoloženo tokom dana, vi nemate nesanicu, već poremećaj faze sna. U ovom slučaju ljudi pokušavaju da zaspe u pogrešno vreme. Ovo je češći slučaj kod adolescenata i studenata koji do kasnih noćnih sati, odnosno ranih jutarnjih, ostaju budni.

Foto: Shutterstock

Lezite ranije na spavanje

Iako se čini očiglednim, o važnosti ranijeg odlaska u krevet neophodno je redovno govoriti. Preporučuje se odlazak u krevet barem sedam i po sati pre nego što planirate da se probudite.

Problemi sa snom tokom trudnoće

Tokom trudnoće većini žena je pronalaženje pravog položaja za spavanje nemoguća misija. Osim toga, javljaju se problemi sa gorušicom, česta je potreba za odlaskom u toalet... sve to remeti zdrav san. Pokušajte da spavate u uspravnijem položaju tako što ćete podupreti gornji deo tela. Nošenje pojasa za trudnice nudi dodatnu podršku vašim grudima, stomaku i leđima, pa može da olakša nameštanje u krevetu.

Spavaća soba je samo za spavanje

Ako imate naviku da u krevetu radite druge stvari, kao što su jedenje, učenje, gledanje televizije, vaše telo neće povezivati spavaću sobu i krevet sa spavanjem. Mračna soba sa komfornim krevetom treba da asocira na san i da služi samo za spavanje.

Rešite se uspavljivanje uz televiziju

Iz spavaće sobe izbacite sve elektronske uređaje. Televizor, laptop računari, mobilni telefoni, tableti su izvori zračenja, i kao takvi remete san a da niste svesni toga. Vaš mozak je stimulisan i aktivan, te ćete teže utonuti u san. Pored svega toga, mozak je okupiran problemima na poslu, obavezama u porodici ili nekim akcionim filmom, što sprečava "isključivanje" mozga i lagano tonjenje u san.

Foto: Shutterstock

Obezbedite dovoljno dnevne svetlosti

Ujutro podignite roletne i otvorite prozore jer svetlo daje signale vašem telu da je vreme za buđenje.

Bez kafe uveče

Kafa se tradicionalno koristi ujutru za razbuđivanje i zbog prisutnog kofeina drži organizam budnim, slična je situacija i sa energetskim pićima. Svi oni deluju na centralni nervni sistem, održavaju ga budnim, poboljšavaju raspoloženje i pamćenje. Stoga ih ne treba konzumirati pre spavanja.

Foto: Shutterstock

Izbacite obilnu večeru pre spavanja

Za dobar san je važno biti sit. Ali prejedanje teškom hranom dovešće do mučnine, želudac će variti hranu, povećava se nivo šećera u organizmu, pankreas će početi da luči insulin, i ceo proces će "razbuditi organizam". Poslednji obrok bi trebalo da bude minimum dva sata pre spavanja i, naravno, treba da bude što laganiji.

Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost je neophodna

Važno je biti fizičku aktivan, vežbajte barem tri puta nedeljno. Na taj način eliminišemo nagomilani stres, u organizmu se luče hormoni sreće i zadovoljstva, a umor koji pritom nastaje omogućava nam da lakše utonemo u san. Treninge nije dobro praktikovati kasno uveče, već tokom ranih jutarnjih časova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija