• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/M.J.

19.09.2021

19:46

OČISTITE DOM, PRIVUCITE NOVAC! Uredite život prema drevnim FENG ŠUI savetima!

Shutterstock

Ljubav

OČISTITE DOM, PRIVUCITE NOVAC! Uredite život prema drevnim FENG ŠUI savetima!

Podeli vest

Jedan od razloga zašto je ova veština osvojila svet i sve slojeve društva jeste i taj što, da biste se njom vodili, ne morate biti bogati. Mnogo je lakše slediti feng šui savete, nego platiti dizajnera enterijera ili kompletno renovirati stan ili kuću

Kako bismo poboljšali kvalitet života, sve više se trudimo da promenimo ustaljene navike koje smo do tada imali, a koje nam nisu donosile pozitivne promene kojima smo se nadali. Kada ni to ne daje željene rezultate, obično se počinje od krupnijih koraka u životu, poput promene posla, mesta življenja.

Ipak, tu je i jedan korak koji je poslednjih godina sve popularniji. On se odnosi na uređenje doma po posebnim pravilima, za koje se veruje da privlače sreću, zadovoljstvo i blagostanje. Tu na scenu stupa uređenje doma po feng šui savetima. Ova kineska veština, koja korišćenjem energije stvara harmoniju između pojedinca i njegovog okruženja, smatra se i tehnikom uređenja životnog prostora. Stara je više od pet hiljada godina. Bukvalan prevod reči feng jeste vetar (dah), šui je voda (za piće). Upotreba simbola je osnovni deo feng šuija.

Foto: Shutterstock

Ogledala ne stavljajte u dečiju sobu

Maltene da ne postoji kuća ili stan bez ogledala ili čak nekoliko njih. Ona donose svetlo u dom, uz njih prostor izgleda veće, prostranije, a mnogima služi i kao dekorativni predmet. Ipak, treba izbegavati ogledala u dečijim sobama, jer to deci može poremetiti san, pored toga mogu se uplašiti kad vide svoj odraz u ogledalu u toku noći. Ipak, ukoliko već mislite da je ono neophodno baš tu, savetuje se da se postavi u unutrašnjost ormana.

Jedan od razloga zašto je ova veština osvojila svet i sve slojeve društva jeste i taj što, da biste se njom vodili, ne morate biti bogati. Mnogo je lakše slediti feng šui savete nego platiti dizajnera enterijera ili kompletno renovirati stan ili kuću. Uz pomoć praktičnih "trikova" u svoj dom možete uneti blagostanje, sreću i novac. Za početak, obratite pažnju na boje u vašem domu, predmete koji ga krase, ali i na čistoću. Verovali ili ne, čist i uredan prostor, kao i okućnica mogu doprineti tome da se bogatstvo maltene sliva ka vama.

Simbolika boja

Kada je u pitanju uređenje doma, posebno treba obratiti pažnju na boje. Svaka ponaosob privlači određenu energiju i podstiče njeno bujanje. Predstavljamo vam nekoliko najupečatljivijih boja i nijansi i njihovu simboliku:

zelena - Smiruje živce, što dovodi do harmonije i daje osećaj mira. Ona označava početak novog života i kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Foto: pexels.com

crvena - Moćna i energična, stimuliše i podstiče na velika i strastvena dela. Ipak, ona može imati i negativnu stranu. U unutrašnjosti spavaće sobe može povećati seksualnu energiju, ali u isto vreme izazvati sukobe. Smatra se da je najbolje primeniti je, na primer, u dnevnoj sobi ili eventualno kuhinji.

crna - Simboliše sofisticiranost i mudrost. Uz pomoć crne, možete postići izvesnu emocionalnu stabilnost. Preporučuje se za poslovni prostor ili radni kutak u vašem domu jer njom možete stvoriti privlačnu atmosferu u poslovanju.

Foto: Shutterstock

siva - Njeno prisustvo u prostoru oko vas će vam omogućiti da se koncentrišete jer daje udobnost. Istovremeno morate imati na umu da ona izaziva monotoniju i hladnoću. Najbolje je kombinovati sa zelenom.

narandžasta - Ova boja podstiče stvaranje i sreću. Snaga narandžaste isceljuje od fobija i depresije. Ovo je boja motivacije.

Foto: unsplash.com

Lavovi štite dom, mačke teraju zle duhove

Upotreba simbola životinja neizostavna je u feng šuiju. Najmoćniji među njima smatraju se lavovi, mačke i slonovi. Na području Balkana lavovi na kapijama nisu retkost, a ustaljeno je mišljenje da su oni deo kič kulture. Ipak, prema feng šui savetima, lavovi su pravi zaštitnici doma i veoma je poželjno da se nalaze baš tu na ulazu u kuću ili stan. Nisu u pitanju bilo kakvi lavovi, već lavovi Foo Dogs, koji simbolizuju odbranu i zaštitu. Figura mačke pomaže da "zli" duhovi nestanu iz našeg okruženja, dok slonovi predstavljaju simbol mudrosti i snage. Ukoliko se postave u paru, poboljšavaju karijeru zaposlenih ukućana.

Foto: Shutterstock

Voda privlači novac

Ovaj moćni element donosi uspeh, dobru komunikaciju, materijalno blagostanje i životnu energiju. Vaše finansije ogledalo su stanja u kojem se nalazi voda u vašem enterijeru. Ne dozvolite da nijedna vodena instalacija bude pokvarena - slavina koja curi simbol je protraćenog novca. Budite pažljivi i prilikom postavljanja slika inspirisanih vodom ili ogledala. Ni jedno ni drugo ne bi trebalo da budu viši od nivoa vašeg nosa. Osim vode, za privlačenje materijalnog bogatstva veoma je bitno imati uredan dom. Poseban akcenat stavlja se na kuhinju. Ona je direktno povezana sa vašom sposobnošću da privučete energiju novca. Potrebno je da stvari gde odlažete hranu, poput ostave ili frižidera, budu sređeni i uredni, a novac ćete privući i redovnim čišćenjem šporeta.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija