Život BEZ MESA! Da li vegetarijanstvo zaista pomaže da DUŽE ŽIVITE i budete ZDRAVIJI? /Recepti/

Shutterstock

19:50 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav&Zdravlje | 10. 10. 2021.

Život BEZ MESA! Da li vegetarijanstvo zaista pomaže da DUŽE ŽIVITE i budete ZDRAVIJI? /Recepti/

U frižiderima vegetarijanaca se, osim voća, povrća, žitarica, orašastih plodova i soje, mogu naći mleko, sir i jaja. Vegani pak zaobilaze sve životinjske proizvode, uključujući i med, te moraju da budu veoma oprezni pri izboru namirnica kako bi dobili sve neophodne hranljive materije


Godinama, zapravo decenijama govori se o tome da je vegetarijanska ishrana dobra za zdravlje i verovatno ste više puta čitali o brojnim slavnim osobama koje su se odrekle mesa, često i ostalih namirnica životinjskog porekla, i dovele svoju liniju u red. Mada je meso glavni izvor proteina i obavezno ga treba jesti u detinjstvu i tokom rasta, da li njegovo kasnije odbacivanje automatski znači gubitak težine? Hoće li vam vegetarijanstvo zaista pomoći da duže živite i budete zdraviji?

Na oprezu

Pre svega, šta tačno znači "vegetarijanac"? Postoje dve osnovne vrste vegetarijanske ishrane: "ovo-lakto" i stroga veganska. Većina vegetarijanaca pridržava se prvog načina ishrane, a u njihovim frižiderima se, osim voća, povrća, žitarica, orašastih plodova, soje i sl., mogu naći mleko, sir i jaja. Kada je reč o nutritivnim potrebama, to što su vegetarijanci ne pravi znatnu razliku u odnosu na ljude koji prednost daju sočnom bifteku, krmenadli i rolovanom mesu, saglasni su lekari.

Shutterstock

Slavni vegetarijanci

Šta povezuje Platona, Aristotela, Leonarda da Vinčija, Getea, Čarlsa Darvina, Nikolu Teslu, Boba Dilana i Džona Lenona? Pogađate, to što su bili vegetarijanci. Među savremenicima tu su Novak Đoković, Branko Đurić Đuro, Majk Tajson, Majli Sajrus, Arijana Grande, Olivija Vajld, Bred Pit, Natali Portman, En Hatavej, Entoni Kidis...

Vegani, međutim, zaobilaze sve životinjske proizvode, uključujući i med, i stoga moraju da budu veoma oprezni pri izboru namirnica kako bi dobili sve neophodne hranljive materije. Često se pominje nedostatak kalcijuma, gvožđa i čuvenog vitamina B12, a sve, u krajnjoj liniji, može da se nadoknadi suplementima.

Pomfrit ili losos?

Ljudi se odriču mesa iz više razloga: etičkih, religioznih, duhovnih, ekoloških, ekonomskih, zdravstvenih, pa i estetskih.

I zaista, to je jedan od najzdravijih načina ishrane (pod uslovom da se pravilno hranite), zato što su voće, povrće i žitarice prepuni vitamina i minerala, kao i vlakana neophodnih za probavu i dobar imunitet. Dokazano je da je vegetarijanska ishrana povezana sa manjim rizikom od ishemijskih bolesti srca i mozga. Čini se da vegetarijanci imaju i niži nivo holesterola niske gustine (LDL), niži krvni pritisak i nižu stopu obolevanja od dijabetesa tipa 2. Vegetarijanci takođe imaju niži indeks telesne mase, nižu ukupnu stopu obolevanja od kancera i manji rizik od hroničnih bolesti.

Ipak, ako svaki čas za ručak birate masne vegetarijanske hamburgere i pomfrit, verovatno ćete biti manje zdravi od nekoga ko često uživa u lososu na žaru.
 

RECEPTI:

Shutterstock

Krem čorba od bundeve

Sastojci: 600 g bundeve, 2 velike glavice luka, 800 ml bujona od povrća, 125 ml sveže ceđenog soka od pomorandže, 3 cm sveže rendanog đumbira, 75 ml slatke pavlake, 2 kašičice karija u prahu, so, 2 kašike seckanih pistaća.
Priprema:
Isecite bundevu na kocke. Iseckajte luk i propržite ga na maslinovom ulju, smanjite temperaturu, posolite, pospite karijem i lagano dinstajte još par minuta. Dodajte bundevu i sve dinstajte još pet minuta. Nalijte bujonom i kuvajte dok bundeva potpuno ne omekša, ispasirajte štapnim mikserom i ponovo prokuvajte. Dodajte sok od pomorandže i đumbir, posolite po ukusu i dodajte pavlaku. Pospite pistaćima pre serviranja.

Shutterstock

Njoke sa spanaćem i žalfijom

Sastojci: 420 g rikote, 300 g spanaća, 100 g brašna, 150 g parmezana, 4 žumanceta, 10 listova nane, prastohvat muskatnog oraščića, so, biber, 110 g putera, 10 manjih listova žalfije.
Priprema:
Blanširajte spanać i u multipraktiku napravite smesu sličnu pasti. Tome dodajte iseckanu nanu. Izvadite iz multipraktika i pomešajte sa rikotom, izrendanim parmezanom, 85 g brašna i u to dodajte 4 žumanceta, prstohvat mlevenog oraščića, so i biber i dobro promešajte. Stavite smesu u frižider da se malo zgusne. Kašičicom oblikujte njoke, a možete da napravite i rebraste štrafte viljuškom. Od ove količine dobićete više od 50 njoka. U veliki lonac stavite vodu da provri, ubacite jednu trećinu njoka i kuvajte ih oko pet minuta, dok ne isplivaju na površinu. Ponovite isto sa preostalim testom. Pre nego što ćete staviti prvu turu njoka da se kuvaju, na zagrejanom puteru propržite lišće žalfije, 2-3 minuta, dodajte skuvane njoke (trećinu) i propržite ih još 2-3 minuta. Ponovite isto sa preostalim turama.

Shutterstock

Veganski karamel kolač

Sastojci: Za koru: čaša oraha, čaša urmi, kašičica ekstrakta vanile, 2 kašike rogača u prahu. Za karamel preliv: tri četvrtine kašike urmi, kašičica ekstrakta vanile, pola kašičice cimeta, pola kašičice muskatnog oraščića, 2 kašike istopljenog kokosovog ulja, voda (ako je potrebno). Za toping: šaka oraha, cimet, muskatni oraščić.
Priprema:
Za koru usitnite orahe u blenderu, dodajte ostale sastojke i mutite dok se sve ne sjedini. Stavite masu u kalup (ili više njih, manjih), blago sabijte i odložite u frižider. Za preliv izblendajte sve sastojke dok se ne pretvore u glatku smesu i dodajte vode kakao biste dobili gustinu karamel preliva. Sipajte preliv na centar kolača i pomozite mu da se razlije na sve strane. Ukrasite površinu kolača sa orasima i po želji dodajte cimeta i muskatnog oraščića.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.