• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Riznica zdravlja

03.10.2021

15:25 >> 15:32

Srčana oboljenja i bolesti krvnih sudova, MALI KARDIOLOŠKI REČNIK

Ljubav

Srčana oboljenja i bolesti krvnih sudova, MALI KARDIOLOŠKI REČNIK

Podeli vest

Bolesti srca su ozbiljna oboljenja koja se leče jedino pod stalnim nadzorom lekara specijalista. Čajevi od lekovitog bilja mogu da smanje tegobe.

Čajne mešavine imaju za cilj da budu pomoćna sredstva kojima je moguće ublažiti tegobe, ali ne mogu biti lek.  Zato je neophodno da se upoznate sa sadržajem MALOG KARDIOLOŠKOG REČNIKA, pre nego vas upoznamo sa receptima mešavina čajeva koji vam mogu pomoći u vezi zdravlja vašeg srca. 

MALI KARDIOLOŠKI REČNIK

 

ANEURIZMA

Proširenje jednog dela arterije. Aneurizma aorte se javlja u gornjem ili donjem delu aorte, usled ateroskleroze. Disekantna aneurizma aorte: aneurizma u kojoj krv prodire kroz prskotinu (rascep) na unutrašnjem sloju u zid aorte, cepajući (raslojavajući) njeno tkivo; obično je smrtonosna ukoliko se odmah ne preduzme lečenje.

ANGINA PEKTORIS

Bol koji se javlja ucentralnom delu prednje strane grudnog koša, koga izaziva napor (na primer: fizički rad, uzbuđenje, unošenje hrane, izlaganje hladnoći). Obično se oseća stezanje, težina, bol u vidu teskobe, odnosno stiskanja, ali može biti i u vidu utrnulosti ili pečenja, i može zahvatiti levu ruku ili obe čak, oko grudnog koša, vrata, i vilicu. Odmaranje u toku nekoliko minuta ili tableta nitroglicerina dovode do isčezavanja bola. To je simptom ishemičke  bolesti srca (koronarnog oboljenja srca).

Foto: Shutterstock

Pratite simptome koje vam šalje vaše srce

ARITMIJA

Bilo koja nepravilnost srčanog ritma. Neke aritmije su potpuno bezazlene, a druge mogu biti dokaz postojanja srčane bolesti. Aritmije koje se dešavaju u toku akutnih ishemičnih oboljenja srca zahtevaju urgentno lečenje.

ARTERIOSKLEROZA

Zadebljanje, otvrdnuće i gubitak elastičnosti arterijskih zidova, koje obično nastaje usled aterosklerotičnih promena. Arterije mogu postati sužene i dovesti do smanjenja protoka krvi.

ATEROSKLEROZA

Promena na unutrašnjoj strani arterija sa fibrozom i naslagama masti koje dovode do zadebljanja, stvrdnjavanja, sužavanja ili čak zapušavanja arterija i na taj način sprečavaju protok arterije.

BRADIKARDIJA

Neuobičajeno usporen srčani rad (nizak broj otkucaja u minutu).

SRČANI ZASTOJ

Prestanak srčanih kontrakcija. Može imati oblik potpune neaktivnosti srčanog mišića, odnosno brzih, haotičnih individualnih trzaja ćelija srčanog mišića (fibrilacija komora). Bolesnika treba odmah pokušati povrati u život.

Foto: Shutterstock

Zamor često ukazuje na srčana oboljenja

SRČANA NERVOZA

Poremećena funkcija srca, mada samo srce organski nije obolelo.

KARDIOMIOPATIJE

Oboljenja srčanog mišića različitog, često nejasnog porekla. Glavna karakteristika je veliko uvećanje srca sa sniženom funkcionalnom sposobnošću (kardiomegalija). Chgasova bolest srca je kardiomiopatija u kojoj je uzrok poznat.

MOŽDANA EMBOLIJA

Začepljenje moždane arterije s nekim komadićem u krvotoku, obično s malim krvnim ugruškom koji je otkačen iz srca krvotokom; dovodi do šloga.

MOŽDANO KRVARENJE

Krvarenje u mozgu zbog pr4skanja arterije. Najčešći uzrok je hipertenzija; mnogi slučajevi bi mogli da se spreče pravilnim lečenjem povišenog krvnog pritiska.

MOŽDANA TROMBOZA

Zgrušavanje krvi u moždanoj arteriji. Deo moždanog tkiva je stoga lišen krvi i kiseonika, što prouzrokuje oštećenje moždanih ćelija. Moždana tromboza i moždane embolije.

CEREBROVASKULARNA OBOLJENJA

Svako moždano oboljenje koje je nastalo usled smanjenja protoka krvi. Najglavniji oblici su moždano krvarenje, moždana tromboza i moždane embolije.

ŠAGASOVA BOLEST

Endemsko oboljenje u seoskimk delovima Meksika i u Centralnoj i Južnoj Americi, prouzrokovano parazitom kojeg prenose pojedini insekti. Insekt ugrize svoju žrtvu i izbaci izmet. Kada se žrtva počeše, parazit ulazi u krvotok.Bolest može dovesti do ozbiljnog oštećenja srca. Izlečenje nije moguće. Prevencija iziskuje poboljšanje životnih uslova i zdravstvenih mera, prvenstveno odstranjenje insekata.

KOARKTACIJA AORTE

Suženje gornjeg dela aorte je relativno često urođeno srčano oboljenje koje se može izlečiti hirušjim putem.

KORONARNE ARTERIJE

Arterije koje sjnabdevaju krvlju tkiva srca.

KORONARNO ILI ISHEMIČKO OBOLJENJE SRCA

Srčano oboljenje usled nedovoljnog snabdevanja srčanog mišića krvlju; u većini slučajeva pruzrokovano uznapredovalom aterosklerozom u koronarnim arterijama.

PLUĆNO SRCE (HRONIČNO PLUĆNO SRCE)

Oboljenje srca koje nastaje usled smanjenja protoka krvi kroz pluća. Dugotrajna bolest pluća (hronični bronhitis, astma...) može dovesti do viskog otpora proticnja krvi kroz pluća; desna komora na kraju ne uspeva da izvršava napor, te nastaje staza krvi u jetri i otoci ekstremiteta.

EMBOLIJE

Začepljenje krvnog suda otkinutim ugruškom ili nekim drugim čvrstim komadićem, odnosno mehurićem vazduha ili nekog drugog gasa i masnim kapljicama.

Foto: Shutterstock

Ne zanemarujte jak bol u grudima

ENDOKARDITIS

Oboljenje unutrašnjeg sloja srca, naročito srčanih zalistaka, koje prouzrokuju reumatska groznica, bakterije ili drugi mikroorganizmi, što dovodi do nepotpunog zatvaranja srčanih ušća, odnosno do0 njihovog sužavnja (insuficijencija i stenoza). Obe ove promene se mogu kombinobati i svaka pojedinačno ili obe mogu zahvatiti bilo mitralne bilo aortne zaliske.

ENDOMIOKARDNA FIBROZA

Tropska kardiomiopatija koju karakteriše masivna fibroza ( ožiljno tkivo) unutrašnjeg sloja komora i koja dovodi do deformacike šupljina i do smnjenja efekta "pumpanja" srca.

ESENCIJALNA HIPERTENZIJA

Hipertenzija nepoznatog porekla, najčešći obloik trajno povećanog krvnog pritiska. Kod nekih bolesnika bolest je progresivna, dovodi do komplikacija kao što su oštećenje srca,bubrega ili mozga, ali koje mogu da se spreče pravilnim lečenjem.

EKSTRASISTOLE

Prevremene kontrakcije srca koje se javljaju nezavisno od osnovnog srčanog ritma: vrsta aritmije, koja je obično bezazlena i beznačajna i beznačajna.

HEMORAGIJA

Krvarenje iz bilo kog krvnog suda.

MIOKARDNI INFARKT ILI INFARKCIJA

Manifestacija akutne ishemičke bolesti; začepljenje neke srčane arterije prekida snabdevanje krvlju dela srčanog mišića. Zahvaćeno tkivo izumire dovodeći do oštećenog srca. Simptomi su: produženi intezivan bol u grudima, pad krvnog pritiska, i često stanje šoka. Mnogi bolesnici koji prežive mogu biti rehabilitovani tako da vode potpuno normalan život.

Foto: Shutterstock

Rešite se uzročnika srčanih oboljenja

BUBREŽNA HIPERTENZIJA

Povišeni krvni pritisak usled oboljenja bubrega; neki oblici (ako je samo jedan bubreg oštećen).

MOŽDANI UDAR ( ŠLOG)

Svakodnevni izraz za svako cerebrovaskularno obeljenje koje ima nagli početak. Glavni simptom je parliza jedne strane tela.

TAHIKARDIJA

Ubrzani rad srca. Paroksizmalna tahikardija je nročiti oblik ubrzanog srčanog rada, koji se dešava u napadima, koji mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko dana. Postoji nekoliko vrsta tahikardije, od kojih su neke bezazlene, a druge opasne.

TROMBOZA

Začepljenje krvnog suda zgrušavanjem krvi u samom sudu na mestu zapušenje.

 

Za početak preporučićemo vam nekoliko mešavina čajeva koji vam mogu pomoći prilikom tegobe koju najčešće zovemo - LUPANJE SRCA.

 

Čaj 1.

Sastav

- odoljen, koren  40 g

- matičnjak 15 g

- nana 15 g

- hajdučka trava 15 g

- metvica 15 g

Upotreba:

Proceđen čaj piti više puta u toku dana i to po jednu vinsku čašu. Nikada ne treba popiti sve odjednom, već piti više puta u toku dana. Terapija traje sve dok se ne ublaže ili nestanu tegobe. Ako se pije duže, onda se nakon 10 dana pravi pauza 2-3 dana.

 

Čaj 2.

- cvet gloga sa lisnim zapercima 50 g

- vrijesak, list i cvet 50 g

- preslica 50 g

- crni trn 40 g

- matičnjak 30 g

- kantarion 30 g

- imela beča 20 g

- ruzmarin list 20 g

Upotreba:

Piti 3 puta u toku dana i to 1 dl čaja pre jela i pola dl posle jela. Čaj se pije zaslađen medom. Terapija traje kao i kod prvog čaja kojivam preporučujemo.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija