• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Najbolja mama n svetu

03.10.2021

16:38

DA LI SU DOMAĆICE DOKONE? Da li imaju više ili manje obaveza od zaposlenih muškaraca?

Ljubav

DA LI SU DOMAĆICE DOKONE? Da li imaju više ili manje obaveza od zaposlenih muškaraca?

Podeli vest

Mama i umetnica Rišel Kastlberi je, nedavno, na svom profilu na Fejsbuku podelila post koji je, uprkos njenim najboljim namerama, izazvao veliku raspravu među mamama i tatama. U svom postu ona odaje počast „domaćicama“.

Rišel Kastlberi su dosadili ljudi koji konstantno govore kako „domaćice ne rade“, i ona je otpočela zamišljeni dijalog u kojem se njen muž žali psihologu na činjenicu da njegova žena ne radi. Ukratko, ona opisuje scenu sa kojom se veliki broj roditelja suočava. Rano ustajanje. Potreba za fenomenalnom organizacijom. Planiranje obavljanja milion stvari pre nego što beba treba ponovo da jede a starija deca pokupe iz škole. Obavljanje možda dve stvari od svega planiranog. Nemogućnost da se isključite dok svi ne zaspe….a onda buđenje u pola noći jer je nekome potrebna čaša vode. 

U svom postu Rišel piše:

Razgovor između jednog muža (M) i psihologa (P):

P: Čime se bavite gospodine?

M: Radim kao knjigovođa u banci.

P: A Vaša žena?

M: Ona ne radi. Ona je domaćica.

P: Ko sprema doručak za Vašu porodicu?

M: Moja žena, jer ona ne radi.

P: U koje vreme ustaje Vaša žena?

M: Ona se rano budi jer sve treba organizovati. Ona priprema ručak za decu, brine se da su lepo obučena i očešljana, da doručkuju, operu zube i imaju sve spremno za školu. Ona se budi kad i beba i menja joj pelene i odeću. Ona je i podoji i spremi užinu.

Foto: Pixabay

Kada domaćica ima vremena da se dotera?

P: Kako Vaša deca idu do škole?

M: Ona ih vodi, jer ona ne radi.

P: Pošto odvede decu u školu, šta onda radi Vaša žena?

M: Da ne bi morala previše puta da se pakuje i raspakuje, ona obično obavi još nešto dok je napolju, kao na primer, plati neke račune ili svrati do prodavnice. Ponekad nešto zaboravi i onda mora ponovo da ide u prodavnicu, sa sve bebom. Kad se vrati kući mora da nahrani tj. podoji bebu ponovo, promeni pelenu i spremi je za popodnevno spavanje, sredi kuhinju pa onda veš i kuću. Znate, ona ipak ne radi. 

P: A uveče, kada se vratite sa posla, šta Vi radite?

M: Odmaram se, naravno. Ipak sam umoran posle celog dana u banci.

P: Šta Vaša žena radi uveče?

M: Spremi večeru, posluži decu i mene, opere sudove, još malo sredi kući šta treba, pobrine se da je pas namiren. Pošto deci pomogne oko domaćeg, pripremi ih za spavanje, njih smesti u pidžame a bebu u sveže pelene, da im mleko svima, proveri da su zubi oprani. Kada legne da spava, često se budi jer doji i noću i menja pelene po potrebi dok mi odmaramo. Ipak ona ne mora da ustane ujutru da ide na posao.  

Ovo je dnevna rutina mnogih žena širom sveta, počinje ujutru i nastavlja se do kasnih večernjih sati… I to se zove „ona ne radi“?! Za posao domaćice se ne dobija diploma, ali ona ima ključnu ulogu u životu porodice! 

Foto: Shutterstock

Nasmejana puno radno vreme

Jednu ženu su pitali… Da li radiš ili si samo „domaćica“?

Ona je odgovorila:

Radim kao glavna žena u kući, 24 sata dnevno… Ja sam majka,  supruga, ćerka, budilnik, kuvarica, 

sobarica, konobarica, bejbisiterka, medicinska sestra, obezbeđenje, savetnik, utešiteljka, nemam odmor, nemam ni slobodan dan kad sam bolesna. Nemam nijedan slobodan dan, radim dan i noć, sve vreme sam na dežurstvu, ne dobijam platu i… pored svega toga, često čujem pitanje: „ali šta radiš ceo dan?“

Žena je kao so: Njeno prisustvo se ne pamti, ali njeno odsustvo sve ostavlja bezukusnim.

Kakvo je vaše razmišljanje na ovu temu?

Mi kažemo - ŽIVELE DOMAĆICE!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija