• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

18.10.2021

19:30 >> 19:41

Za 30 sekundi! Odličan trik kako da OTKRIJETE BUĐ PRE nego što se pojavi NA ZIDOVIMA!

Freepik.com

Ljubav

Za 30 sekundi! Odličan trik kako da OTKRIJETE BUĐ PRE nego što se pojavi NA ZIDOVIMA!

Podeli vest

Buđ ili plesan (sada živi organizam) se razmnožava stvaranjem više spora koje se prenose vazduhom i traže vodu. Zapamtite, baš kao i seme, ove spore nisu živi organizmi sve dok ne pronađu taj izvor vode

Mislite da morate da razbijete zid da proverite da li u vašem domu ima buđi? Nije potrebno. Zapravo postoji vrlo jednostavan način da to proverite - a potrebno je samo 30 sekundi.

Kako da proverite da li imate buđ?

Otvorite poklopac vodokotlića i proverite donju stranu. Ako tamo vidite plesan, to može da znači da imate plesan negde u kući koja osigurava spore potrebne za početak rasta nove plesni u vašem vodokotliću.

Iako bi pomislili da je to mesto na kojem bi se sigurno skupljala buđ, to nije tačno. Sam poklopac vodokotlića je težak, ali nije hermetički zatvoren, što znači da ne dopušta veliku razmenu vazduha.

Takav mali protok vazduha znači da je moguće da spore plesni pronađu svoj put unutra, ali šanse za to su prilično male. Međutim, kolonizirana buđ unutar kuće oslobađa veliku količinu spora u vazduhu - mnogo više nego što bi prirodno plesni bilo prisutno.

Foto: Freepik.com

Više spora znači da se šanse za rast plesni u rezervoaru povećavaju. Zato povremeno proveravanje vodokotlića može da vas upozori na veći problem plesni u vašem domu. Ako je ima unutra, bilo je dovoljno spora u vazduhu da oportunistički pronađu put do vašeg vodokotlića.

Takav veliki broj vrsta takođe znači da buđ unutar vodokotlića može biti različitih boja, od ružičaste ili smeđkaste do crne i zelene, kao i niz tekstura, poput baršunaste ili puderaste, piše MindBodyGreen.

Šta učiniti ako pronađete buđ?

Ako pronađete buđ u vodokotliću, najpre se rešite tog problema pomoću odgovarajućih proizvoda i metoda čišćenja.

Onda je idealno potražiti pomoć inspektora za buđ koji će detaljno pregledati vaš dom, koristeći različite merne tehnike i prikupljajući niz podataka od vrsta plesni do nivoa mikotoksina i bakterija.

Foto: Freepik.com

Sveobuhvatna inspekcija nažalost može da bude prilično skupa, ali isplati se dobiti tačnu sliku stanja vašeg doma. Zamislite to kao da idete kod lekara i potrebna vam je krvna slika i druge pretrage za dijagnostikovanje bolesti. Verovatno nećete štedeti na troškovima ako vam pomogne da se bolje osećate.

Sledeći put kad budete u kupatilu, svakako zavirite u vodokotlić! Rano uočavanje buđi može da vam dugoročno uštedi mnogo novaca, a i smanji potencijalne zdravstvene probleme. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija