• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.10.2021

09:05

ZAPUŠEN VAM JE NOS? U ovim BILJAKAMA je SPAS - neke već imate kod KUĆE

Ljubav

ZAPUŠEN VAM JE NOS? U ovim BILJAKAMA je SPAS - neke već imate kod KUĆE

Podeli vest

Oni koji imaju problema sa sinusima znaju koliko začepljen nos može da bude naporan. Koliko god koristili razne preparate, kapi, masti, čini vam se da nema boljitka

Od davnina se inhalacija smatrala prirodnim lekom protiv upaljenih sinusa, pa što i vi ne biste probali ovu metodu. Aromaterapeuti kažu da su eterična ulja raznih biljaka u kombinaciji sa vrelom vodom idealna za inhaliranje, međutim, oni preporučuju i sveže biljke koje vam mogu pomoći da očistite sinuse.

Đumbir je biljka koja je nadaleko poznata po brojnim lekovitim svojstvima. Od nje se može skuvati čaj, koji će vam ublažiti simptome sinuzitisa. U ključalu vodu stavite malo izrendanog đumbira.

Posle ključanja, prekrijte ga tacnom i ostavite da odstoji sat vremena. Ovako pripremljen čaj možete da pijete ili se inhalirajte njim. Nagnite se nad šerpicom sa čajem, prekrijte glavu peškirom i inhalirajte se. Ljutkast ukus i oštar miris đumbira u potpunosti će pročistiti disajne puteve. Veoma je efikasan kod zapušenog nosa, jer ima moć da podstakne razgrađivanje i lučenje sluzi.

Foto: Shutterstock

Biljkama do lakšeg disanja

Bosiljak sam po sebi sadrži određenu količinu eteričnog ulja, pa je odličan izbor za inhalacije, pogotovo namenjene lečenju bolesnih sinusa. Ova poznata lekovita biljka pomoći će i da se osoba izbori sa bolovima u nosu koje izaziva sinuzitis. Dve kašike bosiljka (suvog ili svežeg, vaš je izbor) stavite u litar ključale vode. Što duže ostanite iznad pare kako bi se nosni kanali što više pročistili. Bosiljak se takođe može koristiti u kombinaciji sa nanom i kamilicom. Ove biljke su poznate po umirujućem dejstvu, pa će disajnim putevima obezbediti jedan opuštajući tretman.

Majčina dušica i origano su prava kombinacija za bolne sinuse i začepljen nos. Poznato je da origano ima izuzetan uticaj na upale, bakterije, viruse.

U vrelu vodu dodajte po dve kašike majčine dušice i origana, zatim nakapajte malo eteričnog ulja bora. Ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se sastojci sjedinili, pa se inhalirajte.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija