• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.10.2021

09:21

PET ZNAKOVA DA VAM OTKAZUJU PLUĆA! Simptomi koje ne smete nikako da IGNORIŠETE

Ljubav

PET ZNAKOVA DA VAM OTKAZUJU PLUĆA! Simptomi koje ne smete nikako da IGNORIŠETE

Podeli vest

Svež vazduh je neophodan za zdrava pluća. Pošto je zdravlje najvažnije, potrebno je da obratite pažnju na signale koje vam šalju pluća

Ovo su simptomi koji mogu da ukažu da vam ukazuju pluća.

1. Bolovi u leđima i ramenima

Premda se navode kao redak simptom, bolovi u leđima, ramenima, pa i u grudom košu mogu biti znakovi raka pluća kod kojeg, ako se otkrije u ranoj fazi postoji puno veća verovatnoća izlečenja. Ako su ti bolovi jači i dugotrajniji od vaših uobičajenih bolova u leđima, javljaju se češće ili se od njih razlikuju, svakako posetite lekara.

2. Kašalj

Kašalj može upućivati na neko bezazleno i jednostavno stanje, poput prehlade, ali može biti i znak hronične bolesti, stoga je važno znati razlikovati različite tipove kašlja. Intenzivan ili uporan kašalj može biti znak raka pluća, posebno ako se uz njega javlja i iskašljavanje krvi. 

Foto: wikipedia.org

Zdravlje pluća

3. Kratak dah

Kratak dah najčešće je posledica određenih stanja koja pogađaju srce ili pluća, poput astme ili respiratornih alergija. Imate li epizode kratkog daha, dobra je ideja pokušati da promenite okolinu kako biste proverili hoće li vam se simptomi javljati i u drukčijem okruženju. Ako vam se kratak dah javlja često svakako posetite lekara.

4. Žutica

Ovaj simptom lako je ne povezati sa zdravljem pluća, no vrlo je važan jer žutica je jasan indikator problema s jetrom, a oni mogu biti uzrokovani rakom pluća. Kod žutice koža dobiva žutu boju, a i beloočnice postaju žute, od bledožutih do tamnožutih.

5. Manjak energije

Svako od nas povremeno je iscrpljen, to je normalno. Manjak sna ili stres mogu biti uzrok vašeg umora, no ako se osećate abnormalno umorno i isceđeno previše često, uz to uporno kašljete i nemate apetit, možda je u podlozi umora neko ozbiljnije zdravstveno stanje povezano s dišnim putevima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija