• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/Informer.rs

04.11.2021

12:45

DA VAŠE CVEĆE OPSTANE TOKOM ZIME! Evo kako ga treba pravilno negovati!

Shutterstock

Ljubav

DA VAŠE CVEĆE OPSTANE TOKOM ZIME! Evo kako ga treba pravilno negovati!

Podeli vest

Ako adekvatno ne čuvamo naše biljke u saksijama, one mogu brzo uvenuti

Uz pomoć ovih saveta, sobne biljke će se održati tokom hladnih meseci.

Morate ih oprezno zalivati

Većinu sobnih biljaka treba retko zalivati, tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. I ne brinite, one bolje podnose sušu nego prekomernu vlažnost. Da bi vaše biljke dobijale neophodnu vlagu, trebalo bi da ih grupišite u prostoriji i da napravite tzv. sobnu baštu.

Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvetaju zalivajte na svaka dva–tri dana. Kaktusima i drugim sukulentima je potrebno veoma malo vode. Neki kaktusi čak vole da žive u hladnoj sredini, bez zalivanja i tada će u proleće najlepše procvetati. Cveće treba zalivati odstajalom vodom, zbog hlora i toplote, da ne bi doživelo šok.

Hranite samo cvetnice

Biljkama tokom zime uglavnom nije potrebno prihranjivanje, jer je u fazi mirovanja. Ovo je trenutak da prestanete s prihranom, ali to ne važi za vrste koje će tek procvetati, poput božićnog kaktusa, ciklame, azaleje.

Foto: Shutterstock

Cveće

Temperatura

Neočekivane promene temperature veoma nepovoljno deluju na biljke. Nagla zahlađenja, jak hladan vetar, pa nagli topli uslovi u suvim i zagrejanim stanovima – ne prijaju cveću.

Cveće ne treba držati ni na previše hladnom ni u pretoplom prostoru, a idealna temperatura je od 15 do 20 stepeni. Redovno odstranjujte suve listove i uvele izdanke da bi biljka mogla lepo da raste.

Dalje od promaje

Nagla promena temperature ne prija biljkama i zato svaki put kad provetravate prostoriju, sklonite cveće s promaje. Većina vrsta, koje se kod nas gaje, traže dosta svetlosti, pa saksije treba da držite što bliže prozoru, ali ne uz radijatore.

Nije vreme za presađivanje

Biljke sada miruju, pa bi bilo najbolje da se do proleća uzdržite od presađivanja. Međutim, ako baš želite ili morate da presadite neki cvet, obavezno nabavite novu zemlju i saksiju za broj veću od prethodne.

Nega cvetova

Tokom zimske sezone, cveta samo nekoliko vrsta biljaka kojima treba posvetiti posebnu pažnju. Treba paziti da voda ne prodre do cvetnih listića i obavezno uklanjati sve odumrle i suve listove.

Posebno su osetljive ciklame,afričke ljubičice i azaleje, pa ih treba čuvati. Ciklame počinju da se suše u pravcu gomolja pa lagano ulaze u fazu mirovanja. Posle cvetanja, većina biljaka se odmara ili bar do sledećeg proleća prestaju da rastu.

Foto: Shutterstock

Nega listova

Često listovi, počev od ivica, dobijaju braon boju ili se suše i odumiru. Uzrok je suva sredina, na koju su naročito osetljive biljke sa tankim listovima, recimo marante, paprati, dracen.Pokušajte da popravite situaciju povećanjem vlažnosti vazduha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija