• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.11.2021

20:00

ŠTA SE DEŠAVA KADA PRESTANETE DA SE ŠMINKATE? Zdrava koža smanjuje godine

Shutterstock

Ljubav

ŠTA SE DEŠAVA KADA PRESTANETE DA SE ŠMINKATE? Zdrava koža smanjuje godine

Podeli vest

Ako spadate u onu grupu žena koje ne mogu da izađu na ulicu bez šminke, postavite sebi izazov i izvesno vreme prestanite da stavljate na lice i puder, senke, rumenilo...

Svetski dermatolozi kažu da je to jedini način da vidite koliko u stvari šminka šteti koži lica. Istraživanje kompanije "Kenabo", koja se bavi proizvodnjom kozmetike u saradnji sa sajtom "Brajtsajd", pokazalo je šta se dešava sa licem kad se šminkanje zaboravi.

Kako istraživači ističu, dame koje su prestale da se mackaju na duži vremenski period primetile su da im se lice promenilo, ali i da su se osećale drugačije.

Navikle se na svoj odraz

Neke žene ne kriju da ih šminka toliko ulepšava da kad skinu šminku, ne mogu same sebe da prepoznaju. S prestankom šminkanja više nisu imale utisak da u ogledalu vide stranca.

Foto: Shutterstock

Šminka


Koža je otpornija i zdravija

Neki proizvodi za šminkanje isušuju kožu i oštećuju je. Za lice bez šminke je potreban samo zaštitni faktor protiv UV zračenja, savetuju svetski dermatolozi. Minimalna upotreba šminke ne zahteva mnogo tretmana lica. Dovoljni su redovno umivanje i hidratantna krema. Kada je šminka teža, potrebno je mnogo više preparata kako bi se koža oporavila.

Mladolikost

Studija je ustanovila da su sa prestankom šminkanja sredovečne žene izgledale mlađe. Istraživači ističu da mlađe devojke sa jačom šminkom izgledaju starije.

S obzirom na to da se šminka dovodi u vezu sa odrastanjem, žene koje nose šminku osećaju se starije. Nensi Ektof, profesorka na Harvardu, tvrdi da lice bez šminke deluje pristupačnije i više prijateljski raspoloženo. Dramatična šminka, po njenim rečima, pravi zid i čini da osoba deluje nepristupačno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija