• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.11.2021

17:40

KORAK do BRAKA ili PROPASTI! Kada je pravo vreme za ŽIVOT UDVOJE?

Shutterstock

Ljubav

KORAK do BRAKA ili PROPASTI! Kada je pravo vreme za ŽIVOT UDVOJE?

Podeli vest

Pre nego što se uselite u zajednički dom, preispitajte se da li ste spremni na veliku odluku koja može unaprediti vaš odnos ili pak staviti tačku na njega

Veza svakog para, od prvog sastanka pa do obećanja na večnu ljubav, prolazi kroz nekoliko faza. Jednom od najozbiljnijih smatra se ona kada se odlučite na početak zajedničkog života. Iako možda deluje jednostavno odlučiti se na ovakav potez, nikome nije prijatno niti lako da izađe iz svoje zone komfora koju je do tada imao. Mnogi smatraju da partnera zapravo upoznate tek kada sa njim počnete da delite prostor stanovanja, te je nemali broj stručnjaka za veze koji savetuje da se na ovaj korak odlučite što pre, kako biste znali ima li zapravo vaša veza budućnost. Postoje vrlo praktični znakovi koji će vam pomoći pri ovoj nedoumici kako biste znali da li ste spremi za život udvoje i sve što on donosi.

Imate iste želje i planove

Pre nego što se uselite u zajednički dom, vi i vaš partner treba da razgovarate o ciljevima i budućnosti koju vidite za sebe. Vrlo je važno da se vaša razmišljanja poklapaju. Ako saznate da ne delite iste razloge i razmišljanja, možda je bolje da ponovo razmotrite tu odluku.

Osećate se prijatno čak i kada dođe do problema

Stručnjaci za porodične odnose ističu da između partnera treba da postoji neka vrsta udobnosti, čak i kada postoji nesporazum ili problem koji eskalira u svađu. Ako živite sa svojim partnerom, moraćete da delite prostor i kad ste uzrujani, iznervirani ili se ne slažete. Naravno, uvek postoji opcija da kada ste loše raspoloženi ili ljuti, izađete da prošetate ili prosto provedete neko vreme odvojeni od partnera. Pitanje koje je potrebno postaviti sebi jeste: da li ste spremni da sa njim delite prostor i u ovoj minus fazi.

Foto: Shutterstock

Svaka svađa ne mora da bude katastrofalna
Umete da se nosite sa svađama

Svađe su sastavni deo svake veze. Nakon nekog vremena, vi i vaš partner našli ste dobar način za rešavanje problema koji nastaju. Parovi koji su spremni da se usele zajedno dovoljno su zreli da znaju kako ne mora svaka svađa biti katastrofalna.

Poštujete želju za slobodnim prostorom

Samo zato što živite zajedno, ne znači da treba baš svaki trenutak i da provedete zajedno. Naravno da uživate u međusobnom društvu, ali treba da prepoznate vlastite potrebe i odvojite malo vremena i prostora za sebe. Vaš partner će to poštovati, te kada njemu to bude potrebno, i vi ćete poštovati njegovu odluku.

Prilika da bolje upoznate partnera

Ljubavni terapeuti preporučuju da pre useljenja provedete značajno vreme zajedno kako biste tačno procenili doslednost ponašanja partnera. Upravo zbog toga se savetuje da se u ranoj fazi veze uplovi u zajednički život, jer je ovo ujedno i veliki test za partnere. Tada ćete videti da li vam smetaju neke od njegovih navika, poput ostavljanja stvari svuda po kući, jutarnje rutine koja je suprotna vašoj, kao i druge stvari iz njegove ili vaše svakodnevnice sa kojima se niste suočavali tokom perioda života kada svako boravi u svom stambenom prostoru.

Foto: Shutterstock

Zajednička putovanja su odličan test

Pre nego početka zajedničkog života, verovatno ste bili zajedno na nekom odmoru. Bez obzira o kakvom je putovanju reč, tada ste zasigurno puno saznali jedno o drugom. Ako ste uspešno proveli te dane, velike su šanse da ste spremni za zajednički život. No, imajte na umu da zajedničko letovanje i zajednički život ipak nisu identični.

Da li ćete sačuvati društveni život?

Često želimo da provedemo što više vremena sa osobom do koje nam je stalo. Kada živimo sa nekim, lako nas ponese osećaj da bi svaki trenutak slobodnog vremena trebalo da provodimo zajedno. Potrudite se da u toku dana imate barem nekoliko sati samo za sebe, makar za to vreme sedeli i uživali uz neki film ili knjigu. Tako ćete imati temu više za razgovor kada se ponovo vidite, nećete upasti u rutinu koju veze mogu doneti kada se partneri i previše usredsrede jedno na drugo. Ni u čemu ne treba preterivati. Veoma je bitno da, ma koliko bili oduševljeni svojim partnerom, ne zapostavite prijatelje koji su bili uz vas i u dobru i u zlu, čak i kada vaš dragi nije bio ni na vašoj ljubavnoj mapi.

Foto: Freepick

Ekonomski faktor

Kada je u pitanju planiranje zajedničkog života, ne treba isključiti veoma bitan ekonomski faktor. Svakako je isplativije plaćati jednu kiriju ili samo jedne komunalije. Iako nije nimalo romantično, zajednički život zahteva da se bavite ovakvim pitanjima svakodnevno. Mnogi se upravo i zbog ovog ekonomskog segmenta odlučuju da uplove u zajednički život, posebno ako žive daleko jedno od drugog.

Uzbuđeni ste zbog te ideje

Čak i ako ste pomalo nervozni, stručnjaci smatraju da bi vi i vaš partner trebalo da budete oduševljeni zbog zajedničkog života. Odličan je znak ako ste osećate srećno zbog svega što vam budućnost donosi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija