• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.11.2021

21:00

NEŽNA KOŽA i ZIMI! Kad padnu temperature, OVO treba da POJAČATE!

Shutterstock

Ljubav

NEŽNA KOŽA i ZIMI! Kad padnu temperature, OVO treba da POJAČATE!

Podeli vest

Uz pomoć jednostavne dnevne rutine sprečite ubrzano starenje i suvu i ispucalu kožu tokom hladnih dana...

Niske temperature, vetar, prelazak iz hladnih u tople prostorije i obrnuto samo su neki od faktora koji dodatno utiču na stanje kože lica. Upravo iz ovih razloga tokom jeseni i zime vaša koža zahteva dodatnu negu. Kada vreme postane hladnije i vlažnost u vazduhu opadne, voda se gubi iz kože te nastaje proces koji se naziva transpidermalni gubitak vode. Kako bismo održali kožu glatkom, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

Hidratacija je imperativ

Tokom jesenjih dana glavni akcenat vaše nege mora biti na hidrataciji, jer to je ono što će koži najviše trebati. Zato pripremite maske koje hidriraju i vraćaju vlažnost ćelijama kože. Preporučuju se one od prirodnih sastojaka, koje možete i same napraviti u vašem domu. Ne zaboravite dovoljan unos vode, jer i nega iznutra je veoma bitna.

Foto: Shutterstock

Maska od belanaca

Maska od belanaca za lice je bogata proteinima, kolagenom, vitaminom A, i sve u svemu deluje tako što koži koja je suva vraća elastičnost i hrani je. Potrebno je pomešati jedno belance, pola kašičice kokosovog ulja i kašičicu limunovog soka, potom je nanesite na lice. Neka odstoji desetak minuta. Rutinu ponavljati svakog dana.

Pilingom protiv uklanjanja mrtvih ćelija

Piling je jedan od neizostavnih koraka za negu kože tokom hladnih dana. Njime ćete ukloniti slojeve mrtvih ćelija koji su se nagomilali tokom leta, a ujedno i pomoći koži da se brže obnovi nakon sunčanja. Takođe, pilingom ćete očistiti pore koje usled pojačanog znojenja tokom letnjih meseci mogu ostati zapušene i uvećane.

Foto: Shutterstock

Piling od kafe i limuna

Za pripremu ovog pilinga možete koristiti talog od kafe ili mlevenu kafu, isceđen limun i malo ulja po želji. U pilinge koje pravite sami uvek možete dodati gel za tuširanje ili ulje i na taj način određujete koje jačine će biti piling. Kafa i limun će nakon dve do tri nedelje redovnog korišćenja poboljšati tonus kože, regenerisati je i povratiti blistav izgled. Pilinzi sa kafom utiču i na suzbijanje celulita uz masaže kritičnih mesta.

Kreme na bazi ulja

Korišćenje krema za lice deo su dnevne rutine tokom cele godine. Ipak, razlikuju se tipovi u zavisnosti od godišnjih doba. Tokom jeseni i zime birajte kreme na bazi ulja koje će hidrirati i hraniti kožu. Ukoliko imate mastan tip kože lica, u jesenjim danima možete zadržati preko dana letnju kremu, ali noću koristite neku sa bogatijom teksturom i hranljivijom strukturom.

Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana je od ključnog značaja

Pored adekvatne dnevne i noćne nege prirodnim preparatima, ono što takođe ima ogroman uticaj na sam izgled i zdravlje kože jeste ishrana. Ukoliko se konzumiraju organski proizvodi visokog kvaliteta, uz namirnice bogate vitaminima i mineralima, koža će biti glatka, nežna i dobro zaštićena dug vremenski period. Hranite se hranom koja je takođe bogata mastima, orašastim plodovima, omega-3 kiselinama.

Skuša za doručak

Opšte je poznato da skuša sadrži dosta omega-3 ribljeg ulja, osim toga sadrži selen i vitamin B12. Preporučuje se sveža skuša. Dobra alternativa su naravno fileti skuše u konzervi. Oni su očišćeni, neki i odimljeni, i kao takvi savršeni su za doručak.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija