• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.11.2021

13:57

PREPOZNAJTE LAŽNI NAKIT! Biseri škripe pod zubima kao pesak

Ljubav

PREPOZNAJTE LAŽNI NAKIT! Biseri škripe pod zubima kao pesak

Podeli vest

Ako ne kupujete nakit u proverenim juvelirnicama, nikad ne možete sto posto biti sigurni da li ste zaista platili zlato, srebro ili dijamant

Poznato je da lažni nakit postoji - srebro se prodaje kao belo zlato, umesto zlata podmeću legure, umesto pravih bisera bižuteriju. Ali pomoću nekoliko trikova u kućnim uslovima možete da proverite svoje dragocenosti.

Prekrivanje gvožđa ili neke druge legure zlatnim premazom vrlo je česta pojava kod proizvodnje nakita. Da li imate pravi prsten ili taj sa premazom, testirajte magnetom. Magnet će privući pozlaćeni metal, ali pravi neće. 

Srebro i platina slično izgledaju, ali ova dva metala je moguće razlikovati zahvaljujući dvema karakteristikama: srebro vremenom tamni i savitljivo je, a platina nema ta svojstva.

Foto: pexels.com

Nakit

Protrljajte srebrni komad nakita kredom. Ako počne da tamni u pitanju je pravo srebro.

Zlatan nakit može da se testira jodom. Na štapić za uši treba nakapati par kapljica joda i protrljati po predmetu za koji se sumnja da nije od zlata. Ako posle trljanja ostane mrlja na nakitu, znači da nije od zlata već od neke legure.

Oznake za plemenite metale

Na svakom komadu nakita za koji se tvrdi da je od plemenitog metala treba da stoji vidljiva oznaka, tj. žig. Brojevi se odnose na količinu plemenitog metala u nakitu, na primer, ako na prstenu stoji oznaka 750, to znači da je prsten napravljen od 75 odsto plemenitog metala, 583 - 58,3 posto plemenitog metala. Ovo su oznake za određene plemenite metale.
Zlato - 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999
Srebro - 800, 830, 875, 925, 960, 999
Platina - 850, 900, 950, 999

Kapljica joda na platini ostaviće tamni trag - što je trag tamniji, to komad nakita ima veći procenat platine.

Lažno zlato vrlo brzo potamni u sirćetu. Sipajte malo sirćeta u čašu i stavite komad nakita unutra. Legure će već posle pet minuta potamneti.

Kad izdahnete na pravi prirodni dijamant, on se neće zamagliti jer ima visoku toplotnu provodljivost.

Pravi smaragd ne sprovodi toplotu, pa će uvek biti hladan.

Da bi se utvrdila verodostojnost bisera, biće dovoljno da probate da ga zagrizete. Ako je pravi, osetićete da škripi poput peska. Veštački biseri ne škripe.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija